Η Κύπρος αποκτά την πρώτη «Πράσινη Γειτονιά» (pics)
06:50 - 03 Δεκεμβρίου 2018
Το πρόγραμμα «Πράσινη Γειτονιά», αποτελεί πρωτοβουλία του γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο όπου έχει ξεκινήσει πιλοτικά αυτή τη χρονιά επιλέγοντας για αρχή το πάρκο στην οδό Ευαγγελίστριας στο Στρόβολο.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, πολίτες που βρέθηκαν στο πάρκο ενημερώθηκαν για τις πρακτικές κομποστοποίησης των αποβλήτων, της εξοικονόμησης ενέργειας και τους τρόπους ανακύκλωσης. Σημαντικές πρακτικές που θα αποτελέσουν το μέσο, στην απόκτηση κουλτούρας βιώσιμης ανάπτυξης από τους πολίτες.
Ολιστική η προσέγγιση του προγράμματος
Η προσέγγιση του προγράμματος είναι ολιστική γιατί όταν αναφερόμαστε στη βιωσιμότητα η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική και πολυεπίπεδη, ανάφερε σε δηλώσεις της στον REPORTER, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.
«Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και θέλουμε να το δούμε να λειτουργεί. Έχουμε για αρχή επιλέξει να φτιάξουμε μια γειτονιά όπου θα είναι συμμέτοχοι οι πολίτες γιατί χωρίς τους αυτούς δεν μπορεί να πετύχει οποιοδήποτε πρόγραμμα του κράτους», εξήγησε η κ. Παναγιώτου.
«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πιο φιλική στο περιβάλλον διαχείριση της ίδιας της γειτονιάς από τους κατοίκους, μέσα από προγράμματα που εμπεριέχουν βέβαια και εκπαίδευση. Εδώ, στοχεύουμε να γίνεται οικιακή κομποστοποίηση, να δημιουργήσουμε ένα λαχανόκηπο, να έχουμε κάποιες τεχνολογίες για τα όμβρια ύδατα και να τοποθετηθούν φωτοβολταικά. Να γίνει δηλαδή ένα εξαίρετο πάρκο που θα συμμετέχουν οι κάτοικοι, θα το χαίρονται και θα το εξελίσσουν».
«Είμαστε τυχεροί που έχουμε φορείς που εξειδικεύονται σε αυτά τα αντικείμενα», συνέχισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «Έχουμε κυβερνητικούς και μη οργανισμούς και πανεπιστήμια που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Γ΄αυτό προσπαθούμε να βρούμε και κάποιες καινούργιες τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν».
Να γίνουν οι πρακτικές κτήμα των Κυπρίων
Σκοπός του προγράμματος είναι να ενεργοποιηθούν όλοι οι Κύπριοι, σημείωσε σε δηλώσεις του στο REPORTER, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Αντρέας Παπαχαραλάμπους.
«Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και είμαστε πολύ ευτυχείς που επιλέγηκε ο Δήμος Στροβόλου για να ξεκινήσει πιλοτικά αυτό το πρόγραμμα.
Σκοπός μας είναι, να ενεργοποιήσουμε το κύτταρο της γειτονιάς, όχι μόνο σ΄αυτό το πάρκο με τους ενεργούς δημότες, αλλά και σ΄άλλες γειτονιές του Στροβόλου και της Κύπρου, ώστε να γίνουν αυτές οι πρακτικές κτήμα όλων των Κυπρίων. Αυτός είναι ο σκοπός», πρόσθεσε ο κ. Παπαχαραλάμπους.
Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μέσα από τις συναντήσεις, τις εκπαιδεύσεις και τις ενημερώσεις, προς στους ίδιους τους πολίτες η κουλτούρα ώστε να εφαρμόζονται οι αειφόρες πρακτικές στη διαχείριση είτε των αποβλήτων τους είτε της ενέργειας, σημείωσε σε δηλώσεις της η Λειτουργός Ασφάλειας του Δήμου Στροβόλου, Άννα Παντοπίου.
«Η λογική της δημιουργίας αυτού του πιλοτικού προγράμματος πέραν από την ανάδειξη του πάρκου ξανά ως χώρος συγκέντρωσης της γειτονιάς, είναι οι ίδιοι οι πολίτες να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν τις γνώσεις, υποδεικνύοντάς τους, τους σωστούς τρόπους για να μπορούν να αυξήσουν την ανακύκλωση, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στα δικά τους υποστατικά αλλά και για να μεταφέρουμε στη νέα γενιά σωστές πρακτικές.
Σήμερα, ο στολισμός γίνεται στα πλαίσια χρήση φιλικών προς το περιβάλλον και φυσικών υλικών, καθώς και της επαναχρησιμοποίησης υλικών, ώστε μέσα από το παιχνίδι να μεταφέρουμε και στη νέα γενιά την ανακύκλωση», εξήγησε η κ. Παντοπίου.