Υπόθεση Κασόγκι: Εντάλματα σύλληψης από Τουρκία για δύο ισχυρούς Σαουδάραβες

 

Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εις βάρος ενός ανώτερου συμβούλου του ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του υποδιευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών που κρίθηκαν ύποπτοι για τον σχεδιασμό και την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσαν σήμερα τούρκοι αξιωματούχοι.

Η εισαγγελία κατέληξε ότι υπάρχουν "ισχυρές υποψίες" ότι ο Σαούντ αλ-Καχτάνι και ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, οι οποίοι καθαιρέθηκαν τον Οκτώβριο, συγκαταλέγονται σε εκείνους που σχεδίασαν την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί χθεσινές δηλώσεις αμερικανών γερουσιαστών ότι είναι πιο σίγουροι από ποτέ πως ο πρίγκιπας διάδοχος ευθύνεται για την δολοφονία. Τις δηλώσεις αυτές έκαναν μετά την ενημέρωση που είχαν από την CIA για το ζήτημα.

Στις σφοδρότερες κατηγορίες που έχουν μέχρι σήμερα διατυπώσει τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί είπαν ότι εξακολουθούν να επιθυμούν την υιοθέτηση νομοθετικών μέτρων για τον τερματισμό της αμερικανικής στήριξης στο σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Ριάντ ότι η Ουάσινγκτον καταδικάζει την δολοφονία.

Ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ορισμένοι βουλευτές του κόμματός του έχουν υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να προβεί σε καμία ενέργεια, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την σχέση της με το Ριάντ, το οποίο θεωρείται σημαντικός σύμμαχος απέναντι στην απειλή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

"Η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αμφισβητεί την δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας στην δίωξη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Με την έκδοση όλων των υπόπτων στην Τουρκία, όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι και τεμαχίστηκε το πτώμα του, οι σαουδαραβικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες", είπε ο τούρκος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, το CNN έφερε στο φως μία σειρά από γραπτά μηνύματα του Τζαμάλ Κασόγκι, σε πολύ πιο σκληρή γλώσσα από εκείνη που χρησιμοποιούσε στη στήλη του στην «Washington Post», και κυρίως ένα σχέδιο οργάνωσης ενός κινήματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στον απολυταρχισμό του σαουδάραβα πρίγκιπα.

Για τη δολοφονία του Κασόγκι, όπως αρχικά αποκάλυψαν οι τουρκικές αρχές και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί το Ριάντ, ταξίδεψε 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα από τη Σαουδική Αραβία, το οποίο φέρεται να τεμάχισε τη σορό του.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για να καθορισθεί ποιός ευθύνεται για τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη Σερβία η προετοιμασία του ΑΠΟΕΛ-Δίνει έξι φιλικά, τα δύο ντέρμπι
Νέα στοιχεία για το τραγικό τέλος των αδερφών Ζότα-Οι Αρχές ρίχνουν φως στα αίτια αλλά και ποιος οδηγούσε
Αυτό είναι το τιμ του Πετράκη στη Λάρισα-Ανάμεσά τους κι ένας Κύπριος
Κοντά στην επιστροφή του στην ΑΕΚ ο Γαλανόπουλος
Έδεσε τον Σέζνι έως το 2027 η Μπαρτσελόνα
Ο Κονατέ έχει αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του αν δεν ανανεωθεί το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ
Οι 29 ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην πρώτη προπόνηση της Ανόρθωσης-Ακολουθούν τα εργομετρικά
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Νίκολα Γιόκιτς πανηγύρισε σαν τρελός τη νίκη του αλόγού του
Έξι φιλικά εντός συνόρων δίνει ο Απόλλωνας-Ξεχωρίζει ο αγώνας με τον ΑΠΟΕΛ
Αυτοί είναι οι 15 πιο περιζήτητοι παίκτες στο μεταγραφικό «παζάρι»