Η αλήθεια για το όπλο του Ιβάν Σαββίδη - Παρασκήνιο και πληροφορίες
17:21 - 13 Μαρτίου 2018
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η αθλητική εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Λιάσου, βρέθηκε από νωρίς την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 19:15, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, φέρεται να επικοινωνεί με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, ακόμη και μια χαρτοπετσέτα να πέσει στο γήπεδο».
Το παιχνίδι ξεκινά στις 19:30 και η επίμαχη φάση του γκολ, που το τίναξε στον αέρα, συμβαίνει στο 89o λεπτό, δηλαδή στις 21:30. Αμέσως μετά, ο Ιβάν Σαββίδης εισβάλει στο τερέν, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση. Μαζί του στο γήπεδο μπαίνουν σωματοφύλακες και ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Λούμπος Μίχελ, καθώς και παράγοντες της ΑΕΚ. Στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται ένστολοι αστυνομικοί και μια διμοιρία των ΜΑΤ, ωστόσο δεν γίνεται καμία σύλληψη.
Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι στις 22:40, δηλαδή 70 λεπτά αργότερα κι ενώ έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ειδησεογραφικών πρακτορείων στις οποίες διακρίνεται ότι ο Σαββίδης οπλοφορεί, η αθλητική εισαγγελέας επικοινωνεί εκ νέου με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Τσόγκα, επιβεβαιώνοντας ότι η εντολή της για συλλήψεις έχει προωθηθεί στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων. Στις 22:45 ο Σαββίδης φεύγει από τα αποδυτήρια, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστη η ακριβής ώρα που αναχωρεί από το γήπεδο. Οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν «πρακτική αδυναμία» για τη σύλληψη του προέδρου της ομάδας, μάλιστα αποκαλύπτεται ότι στην ερώτηση γιατί δεν γίνονται συλλήψεις, φέρεται να απάντησαν: «Υπάρχουν 30.000 οπαδοί στις κερκίδες, θέλετε να καεί η πόλη;». Από την αρχή ως το τέλος του επεισοδίου, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στο τερέν, στις κερκίδες της Τούμπας δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο, η παράνομη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο και η κατοχή αντικειμένου από το οποίο μπορεί να προκληθεί βλάβη, είναι αυτόφωρα αδικήματα και για την επέμβαση της αστυνομίας δεν χρειάζεται καμία ειδική εντολή.
Το πρωί της Δευτέρας γίνεται γνωστό ότι ο Ιβάν Σαββίδης αναζητείται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, το ίδιο και όσοι μπήκαν μαζί του στον χορτάρι της Τούμπας. Μέχρι τη λήξη του Αυτοφώρου, δεν εντοπίζεται, το ίδιο και ο αστυνομικός, που βρίσκεται αποσπασμένος για την προσωπική του φύλαξη. Το πρωί της Τρίτης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Τσόγκας παραγγέλνει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Στο διαβιβαστικό της εντολής επισυνάπτονται δημοσιεύματα αθλητικών ιστοσελίδων, καθώς και πέντε φωτογραφίες. Ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί η ευθύνη των αστυνομικών που δεν παρενέβησαν, καθώς επίσης να ληφθούν καταθέσεις από παράγοντες της ΑΕΚ, που κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές. Επίσης, ζητείται να εξεταστεί το φύλλο αγώνα, οι εκθέσεις των παρατηρητών και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, να ελεγχθεί η επιρροή της οπλοφορίας στη συμπεριφορά των διαιτητών. Η προκαταρκτική εξέταση θα συσχετιστεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από την υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας. Το πειθαρχικό κομμάτι (τυχόν τιμωρία του Σαββίδη ή του ΠΑΟΚ) αφορά ξεχωριστό κομμάτι των αρμόδιων αθλητικών οργάνων.
Την ίδια στιγμή, παρασκήνιο υπάρχει και αναφορικά με την άδεια οπλοφορίας του Ιβάν Σαββίδη. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ είχε καταθέσει σχετική αίτηση το καλοκαίρι του 2017 – για απόκτηση άδειας, όχι ανανέωση. Για την έγκρισή της απαιτείται η θετική εισήγηση του αστυνομικού διευθυντή και ενός ψυχολόγου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η γνωμάτευση του εισαγγελέα ζητείται μεν, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Η αστυνομία ζήτησε στις 7 Αυγούστου 2017 την άποψη του εισαγγελέα. Στις 17 Αυγούστου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας απάντησε γραπτώς στην Κρατική Ασφάλεια/Τμήμα Όπλων ότι η εισήγησή του είναι αρνητική. Το σκεπτικό ήταν ότι «δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι προς τούτο», κι αυτό διότι ο Σαββίδης έχει ήδη ιδιωτική φρουρά.
Ο Σαββίδης ζητά συγγνώμη
Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο Ιβάν Σαββίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία ζητά συγγνώμη και παραδέχεται ότι δεν είχε δικαίωμα να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο. Όπως λέει, στόχος του ήταν «να προστατεύσει δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα». Χωρίς να αναφέρεται στο όπλο, σημειώνει: «Δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν».
Αναλυτικά η δήλωση Σαββίδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι, Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον αγωνιστικό χώρο κατ´αυτόν τον τρόπο. Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ – οφσάιντ – γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες – συμπλοκές – ανθρώπινα θύματα. Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν. Δυστυχώς τόσο εγώ και η οικογένεια μου, όσο και οι συνάδελφοι μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου. Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια. Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη».
Πηγή: vice.com