Ο «Κύπριος» στην ομάδα που έστηνε παιχνίδια όπως καμία άλλη!

Οι δρόμοι της Κορυτσάς γέμισαν από αγανακτισμένους οπαδούς. Κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, που αποφάσισε να λάβει μια εξαιρετικά σκληρή, σίγουρα πρωτοφανή απόφαση και να αποκλείσει από τις διοργανώσεις της την έξι φορές πρωταθλήτρια Αλβανίας.
 
Ουδείς οπαδός της Σκεντέρμπεου, φυσικά, ενδιαφέρεται για την ουσία αυτής της υπόθεσης και ελάχιστη σημασία δίνει στην ιδιαίτερα εντυπωσιακή φράση «η αλβανική ομάδα έστηνε παιχνίδια όπως καμία άλλη δεν είχε κάνει ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα της UEFA.
 
Δεν είναι, λοιπόν, ότι οι Αλβανοί έκαναν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ή δεν θα ξαναγίνει. Είναι ο τρόπος που το έκαναν, αυτός που τους τοποθετεί σε μια ιδιαίτερη κατηγορία στην ιστορία του αθλήματος: έστηναν παιχνίδια με μοναδικό τρόπο! Και δεν το έκαναν μόνο στις εγχώριες διοργανώσεις ή σε φιλικά, αλλά χωρίς κανέναν ενδοιασμό ακόμα και στο Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Σημειώνεται ότι στην Σκεντέρμπεου είχε ήδη επιβληθεί μονοετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τιμωρία την οποία εξέτισε τη σεζόν 2016-17. Ως συνέχεια αυτής της ποινής, προέκυψε ο δεκαετής αποκλεισμός προς γνώση και συμμόρφωση.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα της σχετικής έρευνας η Σκεντέρμπεου δεν έδειξε κανέναν σεβασμό στους κανόνες του αθλήματος και ήταν η βάση, από την οποία ξεκινούσε ένα παγκόσμιο κύκλωμα που απέφερε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους στοιχημάτιζαν παράνομα σε παιχνίδια της.
 
Το... θαύμα του καλοκαιριού του 2015
Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για το πώς η Σκεντέρμπεου έστηνε παιχνίδια από αυτά που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015.
 
Η αλβανική ομάδα πέρασε δύο προκριματικούς γύρους στο Τσάμπιονς Λιγκ και τελικά αποκλείστηκε από τηΝ Ντιναμό Ζάγκρεμπ στα πλέι οφ. Καμία άλλη ομάδα στην ιστορία του αλβανικού ποδοσφαίρου δεν είχε καταφέρει να φτάσει τόσο μακριά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ωστόσο η πορεία της «κηλιδώθηκε» από ενδείξεις στημένων αγώνων.
 
Τι συνέβη; Στις 21 Ιουλίου, για τον δεύτερο προκριματικό γύρο, η Σκεντέρμπεου αντιμετώπισε στη Βόρεια Ιρλανδία την Κρουσέιντερς, την οποία είχε κερδίσει με 4-1 στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι. Το γήπεδο δεν είχε πολλούς θεατές και οι ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων έδειχναν να περιμένουν απλά να περάσει η ώρα για το σφύριγμα της λήξης. Στο 78ο λεπτό η Κρουσέιντερς έχανε με 2-1, οι Αλβανοί ήταν έτσι κι αλλιώς στην επόμενη φάση και τότε κάτι... περίεργο συνέβη.
 
Μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες άρχισαν ξαφνικά να βλέπουν να... φορτώνεται το στοίχημα ότι η Σκεντέρμπεου θα δεχθεί γκολ. Στην αρχή έδινε 5 προς 1 και κατέληξε να «πέσει» στο 1,9 προς 1. Τι συνέβη στο γήπεδο; Στις καθυστερήσεις του αγώνα οι Βορειοϊρλανδοί πέτυχαν δύο γκολ και σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ «έφυγαν» από τις στοιχηματικές εταιρείες.
 
«Αν η UEFA δεν ερευνήσει αυτό που συνέβη στο παιχνίδι, τότε κάτι ύποπτο γίνεται» έγραψε στο twitter, λίγη ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, ο τερματοφύλακας της Κρουσέιντερς, Σον Ο’ Νιλ.
 
Στον επόμενο προκριματικό γύρο η Σκεντέρμπεου απέκλεισε τη Μιλσάμι από τη Μολδαβία και έφτασε στα πλέι οφ κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες νίκησαν 2-1 εκτός έδρας στο πρώτο παιχνίδι και στη ρεβάνς 3-1. Με το 5-2 υπέρ τους η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να χαρακτηριστεί πανεύκολη. Στο δεύτερο ημίχρονο της ρεβάνς οι Κροάτες έπαιζαν με δέκα παίκτες και λογικά θα έπρεπε να κλειστούν λίγο στην άμυνά τους για να είναι σίγουροι ότι θα περάσουν. Στο 78ο λεπτό (και αυτού) του αγώνα άρχισε πάλι κάτι να μην πηγαίνει... καλά με τα στοιχήματα. Η Ντιναμό έπαιζε άμυνα κι όμως στις αποδόσεις των εταιρειών «φορτωνόταν» το στοίχημα ότι θα βάλει και άλλα γκολ. Κι έτσι έγινε... Τα κέρδη κυμάνθηκαν από πέντε μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ.
 
Από το 2009, που η UEFA έχει εγκαθιδρύσει ένα ειδικό σύστημα για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό αγώνων που χειραγωγούνται, η Σκεντέρμπεου εμφάνισε διπλάσια ποσοστά από κάθε άλλη ομάδα. Για την ακρίβεια, η αλβανική ομάδα μπήκε στο στόχαστρο από το 2010 και έπειτα, περίοδος που συμπίπτει με την αλλαγή στην προεδρία του συλλόγου.
 
Αίφνης μια ομάδα που ήταν αντιμέτωπη με τον υποβιβασμό, βρέθηκε να κατακτά πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα και να είναι η μοναδική αλβανική ομάδα που πήρε μέρος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ! Ερευνήθηκαν οι… υπόγειες διαδρομές στις μπίζνες που έκαναν ο πρώην και ο νυν πρόεδρος. Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες ότι συμμετείχαν στο στήσιμο αγώνων.
 
Άγνοια δηλώνουν, μιλώντας στον «Guardian» και δύο από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές της ομάδας. «Πιστεύω στις αξίες του αθλήματος και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου προσπάθησα να αποτελέσω παράδειγμα για τους νεότερους», είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του αμυντικού Τεφίκ Οσμάνι.
 
Στο επίκεντρο βρέθηκε ακόμα και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Αλβανίας, Ριντβάν Μπόντε, με την κατηγορία ότι έκανε τα… στραβά μάτια, βοηθώντας τον πρόεδρο της Σκεντέρμπεου, Αρντιάν Τακάι. Ο Τακάι αρνείται, επίσης, κάθε κατηγορία και δηλώνει αποφασισμένος να «καθαρίσει» το όνομα της ομάδας του, το οποίο αμαυρώθηκε από κατηγορίες, οι οποίες δεν στοιχειοθετούνται, σύμφωνα με τον ίδιο.
 
Ο δήμαρχος Κορυτσάς έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ζητώντας του «να μην σκοτώσει τις ελπίδες ενός ολόκληρου ποδοσφαιρικού έθνους».
 
Σημειώνεται, επίσης, ότι αξιωματούχοι της UEFA κατήγγειλαν ανώνυμες απειλές εναντίον της ζωής τους, από την ημέρα που κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το πόρισμά τους που αφορούσε τη Σκεντέρμπεου.
 
Τελικά, η UEFA επέβαλε στους Αλβανούς την πιο βαριά τιμωρία που έχει επιβάλει ποτέ. Προς παραδειγματισμό για τους άλλους και προς συμμόρφωση για τον ίδιο τον αλβανικό σύλλογο, που στήριξε την επιτυχία του σε ψεύτικα θεμέλια.
 
Εφέτος στο πρωτάθλημα προηγείται ήδη με 15 βαθμούς, αλλά δεν πρόκειται να πάρει μέρος ούτε στο Τσάμπιονς Λιγκ ούτε στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου. Στο ρόστερ της ομάδας βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ένας γνώριμος των Κύπριων ποδοσφαιρόφιλων: ο Άλντο Τέκια, ο 23χρονος πανύψηλος τερματοφύλακας, ο οποίος από το 2011 είχε ενταχθεί στις ακαδημίες της Ανόρθωσης. Ο Αλβανός πορτιέρε μετά από μια σεζόν δανεισμού στην Ελπίδα Ξυλοφάγου (2014/15) μέτρησε τρεις συμμετοχές με τη φανέλα της «Κυρίας» τη σεζόν 2015/16, μετά το πέρας της οποίας επαναπατρίστηκε: αρχικά για λογαριασμό της Κουκέσι κι ακολούθως (σχεδόν 40 μέρες αργότερα) της Σκεντερμπέου…
 
-Με πληροφορίες από τον Guardian
Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Θλίψη στους πράσινους-Έφυγε από τη ζωή ο «Μιχαλάκης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ»
Επίσημη καταγγελία από την Ομόνοια για την «εισβολή» στην μπουτίκ της
Ταξίδι 24 ωρών στο Λονδίνο πραγματοποίησε ο Πρόδρομος Πετρίδης
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που μέλη της Θύρας 9 παίρνουν με το «έτσι θέλω» εισιτήρια-«Τρομοκράτησαν το προσωπικό»
Κλήση για προπονήσεις Εθνικής Κορασίδων Κ-17
Τρίτη του Πάσχα η συνέχεια στον Α' όμιλο για τη Cyprus League by Stoiximan
Έπονται εξελίξεις για το γήπεδο στην Πάφο Fc-«Είμαστε κοντά σε λύση»
Δεύτερη σερί νίκη για τις Apollon Ladies στο League Cup, θέση στον τελικό
Διπλή ποινή για τον ΑΠΟΕΛ και πρόστιμο στον Γιάννη Αναστασίου
Στο γήπεδο του Μάκη Κεραυνού η μπάλα για τα χρέη των ομάδων στο Τμήμα Φορολογίας