Εντός ενός μηνός ο διάδοχος του Κουτσοκούμνη

Το κυπριακό ποδόσφαιρο και η ΚΟΠ θρηνούν από χθες την απώλεια του Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του 62χρονου παράγοντα, ο οποίος υπήρξε αξιωματούχος της ομοσπονδίας από το 1994, θα τελεστεί μεθαύριο, ωστόσο τυπικά και επισήμως τόσο το κυπριακό ποδόσφαιρο όσο και η ΚΟΠ είναι πλέον «ακέφαλα».

Όπως ορίζεται στο Άρθρο 13 του καταστατικού της ομοσπονδίας, τον πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αντικαθιστά ο Α’ Αναπληρωτής Πρόεδρος («Ο Α’ Αναπληρωτής Πρόεδρος αναπληροί τον Πρόεδρο, απουσιάζοντα ή κωλυόμενο με τις ίδιες εξουσίες και καθήκοντα»), εν προκειμένω δηλαδή ο Γιώργος Κούμας. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο απουσιάζει ή αδυνατεί, εξουσίες και καθήκοντα προέδρου ασκούν κατά σειρά προτεραιότητας ο Α’ αντιπρόεδρος (Χάρης Λοϊζίδης), ο Β’ αντιπρόεδρος (Νίκος Νικολάου) και ο Γ’ αντιπρόεδρος (Φώτης Φωτίου).

Ουδείς εκ των προαναφερθέντων, ωστόσο, δικαιούται βάσει καταστατικού να ηγηθεί της ΚΟΠ μέχρι το τέλος της θητείας της νυν διοίκησης, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (σ.σ. η τετραετής θητεία της είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2015).
 
Οι πρόνοιες του Άρθρου 11
Όπως ρητά αναφέρεται στο Άρθρο 11, παράγραφος Γ, με τίτλο «Χηρεία θέσης της Εκτελεστικής Επιτροπής», η μοναδική περίπτωση να μην διεξαχθεί νέα εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου είναι να υπολείπονται τρεις μήνες ως την κανονική λήξη της θητείας του -εν προκειμένω υπολείπονται δεκαεπτά. Τούτου δοθέντος και αφ’ ης στιγμής η θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής (σ.σ. άρα του προέδρου της ΚΟΠ) έχει μείνει κενή, το εν λόγω άρθρο αναφέρει:

«Σε περίπτωση χηρείας της θέσης του Προέδρου, για οποιονδήποτε λόγον, λαμβάνει χώρα Έκτακτος Γενική Συνέλευσης, εντός ενός μηνός από της χηρείας, δια την εκλογή νέου Προέδρου. Εις την περίπτωση ταύτην δέον όπως υποβληθούν υποψηφιότητες τρεις πλήρεις ημέρας προ της ημέρας συγκροτήσεως της Έκτακτου Γενικής Συνελεύσεως και εφαρμόζονται αναλόγως αι πρόνοιαι του άρθρου 8Α του Καταστατικού.

Νοείται ότι αν η χηρεία της θέσεως του Προέδρου έλαβε χώραν τρεις μήνας προ της κανονικής λήξεως της θητείας του δεν θα εκλέγεται νέος Πρόεδρος τα δε καθήκοντα του θα εκτελεί ο Αναπληρωτής Πρόεδρος μέχρι λήξεως της κανονικής θητείας του».

Μέσα σ’ ένα μήνα, συνεπώς, από το χαμό του Κωστάκη Κουτσοκούμνη πρέπει να συγκληθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ με σκοπό την ανάδειξη του διαδόχου του και οι όποιοι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της.
 
Διαδικασία εκλογής νέου προέδρου
Σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες του Άρθρου 8Α, ισχύουν όλες με εξαίρεση την πρώτη παράγραφο (1α), η οποία ορίζει τις προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων υπό κανονικές συνθήκες και όχι έκτακτες, όπως αυτές που έχουν προκύψει τώρα. Ακολουθούν οι ισχύουσες πρόνοιες:

«(β) Η έγγραφος υποψηφιότης εκάστου ενδιαφερομένου δέον απαραιτήτως υποψηφιότητας να υποστηρίζεται δι’ εγγράφου υπογεγραμμένου υπό τεσσάρων μελών της Γενικής Συνελεύσεως και κατατειθεμένου ταυτοχρόνως με την έγγραφον υποψηφιότητα.

(γ) Άπασαι αι υποβληθείσαι υποψηφιότητες θα κοινοποιούνται εις άπαντα τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως προ της ημερομηνίας συγκροτήσεως της.

(δ) Εις περίπτωσιν υπάρξεως ενός μόνον υποψηφίου η Γενική Συνέλευσις ανακηρύσσει τούτον Πρόεδρον της Ομοσπονδίας δια την επομένην τετραετή θητείαν.

(ε) Εις περίπτωσιν υπάρξεως δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων διεξάγεται μυστική ψηφοφορία. Πρόεδρος ανακηρύσσεται όποιος λάβει πέραν του 50% των έγκυρων ψήφων των παρόντων Μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Σε περίπτωση που υπάρχουν πέραν των δύο υποψηφίων και δεν εξασφαλίσει κανένας πέραν του 50% των έγκυρων ψήφων των παρόντων Μελών της Γενικής Συνέλευσης, τότε διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία άμεσα μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην οποία συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που πήραν τους περισσότερους ψήφους. Πρόεδρος εκλέγεται και πάλιν όποιος πάρει πέραν του 50% των έγκυρων ψήφων των παρόντων Μελών της Γενικής Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος για να εκλεγεί θα πρέπει να πάρει το λιγότερο έξι (6) θετικούς ψήφους.

2. Καθήκοντα Προέδρου δεν δύνανται να ανατεθώσιν εις μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ορισθέν ή εκλεγέν ως προνοείται εις την παράγραφον 2 του άρθρου 9 του παρόντος Καταστατικού, ή εις άτομον το οποίον κατεδικάσθη και διεγράφη εκ του Σώματος εις το οποίον ανήκει, δια σοβαράν παράβασιν των βασικών ή θεμελειωδών αρχών της Ομοσπονδίας, υπό αρμοδίου Οργάνου της Ομοσπονδίας ή υπό της ΑΔΕΑ ή υπό Δικαστηρίου της Δημοκρατίας».

Δειτε Επισης

BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Πάφος μέσω VAR και το γκολ που έφερε την έκρηξη
ΒΙΝΤΕΟ: To εντυπωσιακό κορεό της Ομόνοιας με τα τρόπαια της ομάδας τους
Μπήκε στο γήπεδο με τη φανέλα της Πάφου ο Χριστοδουλίδης-Χαιρέτησε τους οπαδούς με το μικρό φίλο της Ομόνοιας
Πρόεδρος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών: Προμηνύονται εξελίξεις, έχουμε συγκεκριμένες προσεγγίσεις (vid)
Οι ενδεκάδες Ομόνοιας και Πάφου στον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Στο ΓΣΠ για το ιστορικό παιχνίδι οι οπαδοί της Πάφου (pics)
Έστειλαν ηχηρά μηνύματα οπαδισμού Ομονοιάτες και Παφίτες αγκαλιασμένοι (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Οπαδός έβαλε φέρετρο και σταυρό στο φορτηγό του και πάει για... κηδεία στο ΓΣΠ
Έκλεψαν τις εντυπώσεις τα πράσινα οχήματα των Ομονοιατών έξω από το ΓΣΠ (pics)
LIVE: Προβάδισμα για την Πάφο με γκολ από τα ένδεκα βήματα