«Το σημείο αναφοράς μας είναι το 3-0 στη Λάρνακα»

Λίγο πριν τον πρώτο τελικό και την ευκαιρία διεκδίκησης του πρώτου τροπαίου στην καριέρα του ο Ιμανόλ Ιδιακέθ παραχώρησε στη Mundo Deportivo μια εκτενή συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στον τελικό με τον Απόλλωνα όσο και στο μέλλον του στην ΑΕΚ.

Αναλυτικά το κείμενο:
-Τι σημαίνει αυτός ο τελικός για το σύλλογο;
-Δεν μπορείτε να φανταστείτε! Είναι μια σπουδαία πρόκληση που έχει δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό. Στην ιστορία της η ΑΕΚ έχει μόνο ένα κύπελλο και ο τελευταίος τελικός της ήταν πριν 12 χρόνια. Άπαντες αδημονούν για τον δεύτερο τίτλο στην ιστορία του συλλόγου.

-Αντίπαλος είναι ο Απόλλωνας, δεύτερος στη βαθμολογία και διεκδικητής του πρωταθλήματος ως την τελευταία αγωνιστική. Δεν μοιάζει με απλό αντίπαλο…
-Εκτός από τον αντίπαλο είναι ένας τελικός και ένας τελικός είναι δύσκολος ούτως ή άλλως. Σε αυτήν την περίπτωση προστίθεται η δυσκολία ένεκα του αντιπάλου, του Απόλλωνα, της ομάδας που μαζί μ μας έχει παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Κύπρο και έδωσε μάχη με τον ΑΠΟΕΛ για το πρωτάθλημα ως την τελευταία αγωνιστική. Ο Απόλλων δυνάμωσε πολύ αυτή τη χρονιά, αύξησε πολύ το μπάτζετ του, έπαιξε στο Γιουρόπα Λιγκ και είναι ένας αντίπαλος με μεγάλη δυναμική, μολονότι τον έχουμε νικήσει ήδη αυτή τη σεζόν και σχεδιάζουμε να τον κάνουμε ξανά.

-Στην τελευταία αναμέτρησής της, πριν 10 μέρες, χάσατε 3-0, μολονότι είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε στόχος για την ΑΕΚ. Είναι σημείο αναφοράς εκείνο το παιχνίδι;
-Για εμάς όχι και τόσο. Εκείνη η ήττα δεν μας επηρεάζει, επειδή δεν παίζαμε για κάτι και είχαμε προκριθεί ήδη στον τελικό. Αξιοποίησα το παιχνίδι για να δώσω χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που το άξιζαν και είχαν παίξει λίγο στη διάρκεια της σεζόν. Ο Απόλλων, από την άλλη, είδε το παιχνίδι ως τελικό, διότι έπρεπε να κερδίσει πάση θυσία. Το βασικό σημείο αναφοράς μας είναι το παιχνίδι των πλέι οφ στη Λάρνακα, το οποίο κερδίσαμε 3-0 και στο οποίο ποντάραμε ως μια καλή προετοιμασία για τον τελικό, διότι οι δύο ομάδες έπαιξαν με ό,τι καλύτερο διέθεταν, και πήγε πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να επαναλάβουμε στον τελικό εκείνο το παιχνίδι, στο οποίο ήμασταν τόσο ανώτεροι. Αντιλαμβανόμαστε ότι το επίπεδο ανάμεσα στον Απόλλωνα και σε μας είναι 1-1 στο πρωτάθλημα, ακόμη και τα παιχνίδια της περασμένης περιόδου, διότι οι δύο ομάδες έχουν διατηρήσει τον κορμό τους κι επειδή κι εκείνα τα παιχνίδια ήταν πολύ ισορροπημένα. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα πάει το πράγματα, επειδή είναι τελικός και οι δύο αντίπαλοι στο ίδιο επίπεδο.

-Το καπάρωμα ενός εισιτηρίου για το Γιουρόπα Λιγκ σας κάνει ν’ αντιμετωπίζετε τον τελικό με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;
-Είναι αλήθεια ότι εξασφαλίσαμε έξοδο στην Ευρώπη πριν μερικές εβδομάδες και αυτό μας έδωσε χρόνο να προετοιμαστούμε για τον τελικό, να αναρρώσουν κάποιοι παίκτες, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι πάμε στον τελικό με τις καλύτερες συνθήκες.

-Τόσος χρόνος προετοιμασίας για έναν τελικό είναι ιδανικός, αλλά συνάμα και μια μακρά περίοδος αναμονής…
-Ναι, είναι αλήθεια ότι ήταν λίγο υπερβολικά μεγάλο διάστημα, διότι ο στόχος είναι εκεί και οι μέρες μοιάζουν πιο μεγάλες. Ήταν όμως καλό για την ανάρρωση ορισμένων ποδοσφαιριστών.

-Στις δύο ομάδες αγωνίζονται συνολικά 17 Ισπανοί, περισσότεροι απ’ ό,τι και στο κύπελλο Ισπανίας…
-(γέλια) Ναι, οφείλεται στο ότι εμείς έχουμε αρκετούς. Η αλήθεια είναι πως η κρίση στην Ισπανία άνοιξε τη διεθνή αγορά και για διάφορους λόγους έφτασαν στην Κύπρο πολλοί Ισπανοί, με αποτέλεσμα να υπάρχει τώρα αυτό το περίεργο σκηνικό με τόσο πολλούς Ισπανούς στον τελικό.

-Σε προσωπικό επίπεδο αυτό το κύπελλο αντιπροσωπεύει μια καινούργια επιτυχία για σας μετά την άφιξή σας την περασμένη χρονιά και τη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ; Έχει επανεκτιμηθεί ο Ιμανόλ Ιδιακέθ;
-Περισσότερο από αυτό, με ενδιαφέρει η ομάδα. Ενδεχόμενη νίκη θα είναι το επιστέγασμα της δουλειάς μας εδώ την περασμένη διετία και της δουλειάς του συλλόγου για τέσσερα χρόνια, μετά δηλαδή την άφιξη του Τσάβι Ρόκα, ο οποίος είναι ο αθλητικός διευθυντής και για τον οποίο θα είναι επίσης το τελευταίο παιχνίδι. Θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της δουλειάς του, σε μια ιδέα παιχνιδιού, σε έναν τρόπο να αντιλαμβάνεσαι το ποδόσφαιρο και για το πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι έναν επαγγελματικό σύλλογο. Θα είναι το επιστέγασμα που άπαντες στο σύλλογο αξίζουν. Δικαιούμαστε αυτό το τρόπαιο.

-Μετά από αυτό το κύπελλο πώς σκιαγραφείται το μέλλον σας;
-Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω. Προσπάθησα να αφήσω ό,τι αφορά το μέλλον μου έξω από αυτό το τελευταίο στάδιο της σεζόν και αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα επικεντρωμένος στον τελικό. Από την Πέμπτη, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει, θα επικοινωνήσω με τον ατζέντη μου να δω τι υπάρχει στην αγορά και θα αποφασίσουμε.

-Είστε ξεκάθαρος για το τι θέλετε να κάνετε; Σκέπτεστε την επιστροφή;
-Πάντοτε έδινα μεγάλη σημασία στα πρότζεκτ, στα οποία αναμειγνύομαι. Να πιστεύω σε αυτά και τα άτομα που με προσλαμβάνουν να πιστεύουν σε μένα. Είναι αλήθεια ότι πάντα σου λείπει το σπίτι σου, αλλά είναι επίσης αληθές ότι βγαίνοντας εκτός συνόρων διευρύνονται οι ορίζοντές σου και οι δυνατότητές σου και τώρα μπορώ να πω ότι πρακτικά είμαι ανοικτός σε οτιδήποτε. Προφανώς υπάρχουν προτεραιότητες, αλλά πάνω απ’ όλες είναι το να βρίσκεσαι σ’ έναν τόπο, όπου αισθάνεσαι πως ό,τι συμβαίνει είναι ακριβώς όπως το θέλεις. Εδώ είχα την εμπιστοσύνη όσων «έτρεχαν» το σύλλογο, τόσο επαγγελματικά όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, στο πρόσωπό μου, στον τρόπο προπόνησης και αυτό θα προσπαθήσω να εξασφαλίσω, ένα μέρος, όπου θα αισθάνομαι ότι υπάρχει επικοινωνία και πως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

-Είστε ένας καλύτερος προπονητής απ’ ό,τι πριν δύο χρόνια;
-Αυτό είναι κάτι που ουδέποτε γνώριζα πώς να το αξιολογήσω. Νομίζω ότι είμαι δύο χρόνια πιο μεγάλος, είμαι λίγο πιο μεγάλος και έχω περισσότερη εμπειρία. Μερικές φορές η εμπειρία μας βοηθά να βελτιωθούμε και μερικές φορές όχι. Εγώ θέλω να πιστεύω πως βοηθά. Πάνω απ’ όλα όμως διατηρώ την ίδια στάση, όπως όταν ξεκινούσα. Έχουμε ξεπεράσει αρκετά εμπόδια ως εδώ. Βρεθήκαμε στη β’ κατηγορία Ισπανίας, δώσαμε πολλούς αγώνες, παίξαμε σε πολλά μέρη και τώρα στην Κύπρο, μια πολύ όμορφη όσο και ζόρικη εμπειρία. Εμείς φτιάχνουμε τη διαδρομή μας, σωστά;.. Φτιάχνουμε τη διαδρομή μας και προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερό εαυτό μας εκεί που βρισκόμαστε.

Δειτε Επισης

Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα