Πιο «σκληρή» η Φενέρμπαχτσε, νίκησε την Ζάλγκιρις και πήγε τελικό
21:31 - 18 Μαΐου 2018
Δεν έγινε Πρωταθλήτρια Ευρώπης κατά τύχη... Η Φενέρμπαχτσε κατέκτησε πέρυσι με το σπαθί της την EuroLeague και φέτος θα έχει την ευκαιρία για το repeat μετά την επικράτησή της επί της Ζάλγκιρις (76-67) στον πρώτο ημιτελικό του Final Four που διεξάγεται στο Βελιγράδι.
Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε τον έλεγχο στο πρώτο μέρος, δεν "έχτισε" τη διαφορά που χρειαζόταν, το έκανε στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, δέχθηκε ένα σερί 11-0 από τους Λιθουανούς που "επιβίωσαν" πριν κλείσει η περίοδος, όμως ο Μπόμπι Ντίξον "καθάρισε" στα δύσκολα και η πρόκριση στον Τελικό της Κυριακής "κλείδωσε" χωρίς να καταφέρει η ομάδα του Κάουνας άλλο ένα... θαύμα στη φετινή σεζόν. Καλή εμφάνιση από τον Κώστα Σλούκα, εξαιρετικός ο Τζίτζι Ντατόμε, απελπιστικά μόνος για την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ο Κέβιν Πάνγκος.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Με τον Γουαναμέικερ να ανοίγει το σκορ και την πίεση σε όλο το μήκος του παρκέ να εφαρμόζεται από την πρώτη άμυνα, η Φενέρμπαχτσε έγραψε το 7-1 στο 2', έπαιξε σπουδαία στο πίσω μέρος του γηπέδου και παρά το γεγονός ότι δεν είχε ρυθμό στην επίθεση, κράτησε τους Λιθουανούς χωρίς καλάθι στα πρώτα πέντε λεπτά της αναμέτρησης! Βέβαια, στη συνέχεια έμεινε εκείνη χωρίς πόντο για ένα τετράλεπτο, μέχρι ο Ντίξον να ευστοχήσει από μακριά για το 10-5. Ντατόμε από τη μία, Καβαλιάουσκας από την άλλη, έδωσαν πνοή στις ομάδες τους, σε ένα κατά τα άλλα πολύ "σκληρό" δεκάλεπτο (19-13) που είχε συνολικά 8/22 δίποντα, 2/6 τρίποντα και οκτώ λάθη από τις δύο ομάδες.
Ο Ντατόμε είχε μπει με τρομερή συγκέντρωση στο ματς, έφτασε τους 10 πόντους σε μόλις τρία λεπτά συμμετοχής και έγραψε το 24-15 στο 11', ο Σλούκας πάτησε το γκάζι και η Φενέρ κράτησε την Ζάλγκιρις σε απόσταση ασφαλείας. Το 30-20 στο 15' ενθουσίασε τους Τούρκους που έδωσαν το δικό τους σόου στην "Stark Arena", την ώρα που οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους έμοιαζαν απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην άμυνα των αντιπάλων τους. Ήταν τρομερή η ενέργεια των παικτών της Φενέρ, ήταν εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο έβγαζαν τα χέρια τους σε κάθε μπάλα που πήγαινε προς την ρακέτα, όμως ή διαφορά των έξι πόντων στο ημίχρονο (39-33) τους προβλημάτιζε από τη στιγμή που είχαν 10 κλεψίματα και δεν είχαν δεχθεί τρίποντο από την Ζάλγκιρις.
Η εικόνα του ημιτελικού δεν άλλαξε στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, καθώς η Φενέρμπαχτσε κράτησε μια μικρή διαφορά και η Ζάλγκιρις προσπαθούσε να πλησιάσει το καλάθι. Το 48-37 στο 25' ήταν αποτέλεσμα των άσχημων ποσοστών των Λιθουανών, που έβαλαν το πρώτο τους τρίποντο στο 26' (στην μόλις τέταρτη προσπάθειά τους στο παιχνίδι!) και γρήγορα γύρισαν στο ματς χάρη τρεις σερί πόντους του Καβαλιάουσκας και πολύ δύσκολο, πολύ μακρινό σουτ του Πάνγκος για το 50-48. Το 11-0 της ομάδας του Κάουνας και το "άνυδρο" τετράλεπτο της Φενέρ έδωσαν μια άγρια ομορφιά στο ματς, όμως ο Μπόμπι Ντίξον δεν είχε όρεξη για πολλά πολλά.
Ο Αμερικανός έβαλε δύο "τρελά" καλάθια στο τέλος της τρίτης και πέντε πόντους στις αρχές της τέταρτης περιόδου, το 62-52 ήρθε από ένα επί μέρους 12-4 που έμοιαζε με απάντηση της Φενέρμπαχτσε στο ξέσπασμα της Ζάλγκιρις όμως οι Λιθουανοί και πάλι δεν το έβαλαν κάτω. Συνέχισαν να μάχονται με πείσμα, ο Ουλάνοβας μείωσε στους έξι (66-60 στο 35'), πήρε το πέμπτο φάουλ του Βέσελι 2:37 πριν το τέλος, όμως ο Ντίξον έγραψε το 71-63 στο 38' και κάπου εκεί ο ημιτελικός κρίθηκε καθώς ακολούθησαν δύο λάθη των Λιθουανών που είχαν ξεμείνει από κουράγιο και δυνάμεις.
Ο MVP
Ο Μπόμπι Ντίξον έχει περάσει δύο... ζόρικες σεζόν, όμως στα μεγάλα ματς είναι συνήθως έτοιμος. Ο Αμερικανός ήταν εκπληκτικός απέναντι στη Ζάλγκιρις Κάουνας, καθώς σε μόλις 12 λεπτά συμμετοχής πρόλαβε να σκοράρει 19 πόντους με 5/5 δίποντα και 3/6 τρίποντα! Διέλυσε την άμυνα της ομάδας του Γιασικεβίτσιους, πέτυχε δύο πάρα πολύ δύσκολα δίποντα στο τέλος της τρίτης περιόδου, έβαλε άλλους πέντε πόντους στο ξεκίνημα της τέταρτης και έστειλε τη διαφορά στους δέκα πόντους πριν γράψει και το 71-63 που ουσιαστικά έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Τα 2/10 τρίποντα της Ζάλγκιρις, που έδειξε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν αδυναμία στο περιφερειακό σουτ, αλλά ήξερε πως χρειαζόταν κάτι περισσότερο για να ρίξει μια σπουδαία ομάδα σαν την Φενέρμπαχτσε στο καναβάτσο σε knockout αγώνα. Εξίσου εντυπωσιακή και η διαφορά στα ριμπάουντ, με τους Τούρκους να έχουν 19 και τους Λιθουανούς... 34. Πολύ ενδιαφέρον και το stat-line του "πολυεργαλείου" που ονομάζεται Νικολό Μέλι: 4 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 κλεψίματα είχε ο Ιταλός, που έμεινε στο παρκέ για 30 λεπτά.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στο, ξεκάθαρα, πιο ποιοτικό και πιο "βαθύ" roster της Φενέρμπαχτσε που είχε περισσότερους παίκτες, πιο έμπειρες μονάδες, εξαιρετικά ταλαντούχους σκόρερ όπως ο Ντίξον κι ο Ντατόμε που έκαναν την διαφορά σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα. Έλειψε πολύ από την Ζάλγκιρις ένας επιθετικογενής γκαρντ σαν τον Μπόμπι Ντίξον, κυρίως όμως της έλειψαν περιφερειακού σουτέρ που θα άνοιγαν την άμυνα της Φενέρμπαχτσε και θα της δημιουργούσαν "ρήγματα". Οι άστοχες βολές των Γουάιτ - Πάνγκος στα τελευταία λεπτά, ίσως έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους, όπως και η κακή βραδιά του γερόλυκου Παούλιους Γιανκούνας που πέτυχε μόλις 4 πόντους με 1/5 σουτ.
Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Η "Stark Arena" δεν ήταν γεμάτη στο ξεκίνημα του αγώνα, όσο όμως περνούσε η ώρα, τόσο οι ελεύθερες θέσεις χάνονταν καθώς έφταναν στο γήπεδο οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Ρεάλ Μαδρίτης. Πιο έντονη ήταν, πάντως, η παρουσία των Τούρκων, που έδειχναν πιο φανατισμένοι από τους πιο ήσυχους Λιθουανούς.
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία), Λάτισεβς (Λετονία)
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-13, 39-33, 54-50, 76-67
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Τόμπσον, Μέκλι 4 (3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5 κλεψίματα), Γουαναμέικερ 9 (1), Σλούκας 14 (4/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3/4 βολές, 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη σε 20 λεπτά), Νάναλι, Γκούντουριτς, Βέσελι 8, Κάλινιτς 2, Ντίξον 19 (5/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα σε 11:48), Ντουβερίογλου 4, Ντατόμε 16 (2/2 τρίποντα, 3 κοψίματα).
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ (Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 12 (5/10 δίποντα, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο), Πάνγκος 16 (1/2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 5 λάθη), Τουπάν 6, Ούντριχ 2, Γιανκούνας 4 (1/5 σουτ), Μιλάκνις, Μίτσιτς 5 (4 ασίστ, 5 λάθη), Γουάιτ 10 (6 ριμπάουντ), Καβαλιάουσκας 5, Ουλάνοβας 7 (1).
Τα ομαδικά στατιστικά της Φενέρμπαχτσε: 24/42 δίποντα, 7/18 τρίποντα, 7/11 βολές, 19 ριμπάουντ (12 αμυντικά - 7 επιθετικά), 16 ασίστ, 13 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 10 λάθη.
Τα ομαδικά στατιστικά της Ζάλγκιρις: 21/40 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 19/27 βολές, 34 ριμπάουντ (21 αμυντικά - 13 επιθετικά), 13 ασίστ, 5 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 20 λάθη.
Πηγή: www.sport24.gr