Όλοι εναντίον όλων και στη μέση μια ψυχή που χάθηκε
15:19 - 18 Μαΐου 2018
Η ρήση «βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος» κολλάει γάντι σε όσα τραγικά συμβαίνουν στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα γύρω από το θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή.
Ένας θάνατος που συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία. Ένας θάνατος που για να συμβεί, φαίνεται να έγιναν τραγικά λάθη και να υπήρξαν μεγάλες παραλείψεις, με αποτέλεσμα να φύγει άδικα από τη ζωή ένα παιδί.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί δύο ιατροί από την Αστυνομία, ο 37χρονος γιατρός του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, όπως και ο 65χρονος Διευθυντής του ΤΑΕΠ, οι οποίοι έχουν ήδη κατηγορηθεί ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση και αναμένεται η έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για να εξακριβωθεί εάν τελικά υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το θάνατο του 10χρονου Σταύρου.
Μέτωπο ΠΑΣΥΚΙ – Υπουργείου Υγείας
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών αναζωπύρωσε το ανοιχτό μέτωπο με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο κρατάει χρόνια και επανέρχεται κάθε φορά ανάλογα μάλιστα της περίστασης.
Η ΠΑΣΥΚΙ αποφάσισε δίωρη στάση εργασίας την περασμένη Δευτέρα από τους Κυβερνητικούς Ιατρούς η οποία όπως ενημέρωσαν ήταν προγραμματισμένη πριν από το θάνατο του 10χρονου. Αίσθηση προκάλεσε όμως η απόφαση της Καρδιολογικής Κλινικής και του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου να μην συμμετάσχουν στη στάση εργασίας.
Παρά τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας δεν βγήκε άσπρος καπνός και η στάση εργασίας έγινε κανονικά, ενώ η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ Υπουργείου – ΠΑΣΥΚΙ συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες.
Χθες ο υπουργός Υγείας παρέθεσε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επιχειρείται ισοπέδωση κρατικών νοσηλευτηρίων, ενώ είναι ανοιχτό το Υπουργείο σε διάλογο με την ΠΑΣΥΚΙ, αλλά δεν θα δεχθεί εκβιαστικά μέτρα, όπως δήλωσε.
Από την πλευρά της η ΠΑΣΥΚΙ εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Στην πρώτη κατηγορεί τον Υπουργό Υγείας για συνειδητή μεθόδευση δημιουργίας περιβάλλοντος απαξίωσης και διάλυσης γύρω από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα βάζει και με μερίδα των ΜΜΕ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «την εκστρατεία δυσφήμισης έχουν αναλάβει εργολαβικά τελευταίες μέρες συγκεκριμένα ΜΜΕ με σύγκρουση συμφερόντων, τα οποία όχι μόνο συνεχίζουν να προβάλουν τους γιατρούς με χειροπέδες παραβλέποντας το mea culpa της αστυνομίας, αλλά επιπλέον προσπαθούν μεθοδευμένα να υπονομεύσουν τις συνελεύσεις».
Στη δεύτερη ανακοίνωση τα βάζει και πάλι με τον Υπουργό.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. συνειδητά επιλέγει να μην υποκύψει στο πειρασμό να απαντήσει δημόσια και τεκμηριωμένα, στις αιχμές, ανακρίβειες και τους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς του Υπουργού, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση».
Μέτωπο και μεταξύ Υπουργείου Παιδείας – Δασκάλων
Το υπουργείο Παιδείας συγκάλεσε χθες δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία ο Υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη πειθαρχικής έρευνας κατά δασκάλου του σχολείου του 10χρονου Σταύρου για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες.
Εάν διαπιστωθεί από τον ερευνώντα λειτουργό πως έχει ευθύνη και άλλο πρόσωπο αυτό θα διαφανεί στην πορεία είπε ο Υπουργός για να συμπληρώσει ότι «λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία. Ήταν ένα ατυχές συμβάν το συγκεκριμένο».
Ζήτησε μάλιστα να μην υπάρξει πανικός γιατί ατυχήματα πάντα θα συμβαίνουν, ενώ ο καθηγητής θα παραμείνει στα καθήκοντα του αφού προς το παρόν δεν κρίνεται σκόπιμη η απομάκρυνση του.
Το βράδυ της Πέμπτης η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ελλήνων Δασκάλων εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στον Υπουργό, στην οποία σημειώνει ότι «τις ευθύνες τις επωμίζονται και τις πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί, αντί το ίδιο το Υπουργείο, και προσθέτει πως το καλύτερο μνημόσυνο για τον μικρό Σταύρο θα είναι να δοθούν, χωρίς χρονοτριβή, όλες οι απαντήσεις στα πρώτα ερωτήματα που έθεσε σήμερα η ΠΟΕΔ προς το Υπουργείο Παιδείας, και που θα συμπληρώνουν τις ελλείψεις, θα ξεκαθαρίζουν τις ασάφειες και θα καλύπτουν τα κενά».
Το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με τον κύριο Φυλακτού να ρωτά αν οι εκπαιδευτικοί είναι κατάλληλοι να κρίνουν κατά πόσο ένας εκπαιδευτικός είναι αρμόδιος να στείλει ή όχι ένα παιδί στο Νοσοκομείο μετά από ατύχημα στο σχολικό χώρο.
Τις προηγούμενες μέρες αυξήθηκαν μάλιστα οι κλήσεις προς τα νοσοκομεία για μεταφορά των μαθητών μετά από κτυπήματα.
Κοινωνία κατά παντός υπευθύνου
Το mea culpa της Αστυνομίας για τη χρήση χειροπέδων στους δύο ιατρούς ενόχλησε την κοινωνία. Ενόχλησε γιατί όταν συλλαμβάνονται δύο πρόσωπα ως ύποπτοι για το θάνατο ενός παιδιού πλέον δεν έχουν ιδιότητα, είτε είναι γιατροί, είτε οτιδήποτε άλλο.
Σε περίπτωση λοιπόν που οι συλληφθέντες δεν ήταν γιατροί διερωτάται εύλογα κάποιος αν θα ακουγόταν από επίσημα χείλη ένα mea culpa.
Επίσης η κοινωνία αναμένει σε τέτοιες περιπτώσεις την απόδοση ευθυνών και όχι την ανέχεια η οποία στο θάνατο οποιουδήποτε συνανθρώπου μας απαγορεύεται. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο συνάνθρωπος μας είναι ένα παιδί που το πήρε η μητέρα του το πρωί στο σχολείο χωρίς να έχει το παραμικρό και αυτό δεν επέστρεψε ποτέ στο σπίτι.
Είναι λοιπόν ώρα να σεβαστεί ο καθένας από το πόστο που υπηρετεί αυτό το κράτος εκείνη τη μητέρα, εκείνη την οικογένεια και όλοι να ενκήψουμε στην εξεύρεση λύσεων.