Ιδρύματα που υπάρχουν για να δίνουν οικογένεια σε παιδιά χωρίς οικογένεια
10:23 - 22 Μαΐου 2018
Ανησυχία και ερωτήματα όσον αφορά την λειτουργία των Ιδρυμάτων Παιδικής και Εφηβικής Προστασίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, προκαλούν τα πρόσφατα περιστατικά, κατά τα οποία ανήλικα κορίτσια που διαμένουν στα συγκεκριμένα ιδρύματα, τα εγκαταλείπουν για να επιστρέψουν αργότερα σε αυτά και αφού προηγουμένως κινητοποιηθούν για εντοπισμό τους οι αρμόδιες αρχές.
Την ίδια ώρα, καταγγελίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τη λειτουργία των Ιδρυμάτων αλλά και των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά αυτά από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ήλθαν να επιτείνουν τις ανησυχίες και τα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα πολίτης σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει : «Λοιπόν η Ε.Κ.- η 15χρονη από την Λάρνακα που αγνοείται- είναι μια θλιβερή ιστορία .Πρώτα- πρώτα δεν αγνοείται από το σπίτι της ,όπως γράφεται, αλλά από την Παιδική Στέγη. Σπίτι δεν έχει. Εδώ και κάποιους μήνες, προσωπικά, προσπάθησα να βοηθήσω την υπόθεση της μικρής ακριβώς για να αποφευχθούν τα διαφενόμενα χειρότερα. Επικοινώνησα με όλους τους αρμόδιους φορείς, με πολιτικούς, με την αστυνομία. Όλοι ήταν ενήμεροι, πρόθυμοι για να βοηθήσουν αλλά τελικά αποδείχτηκαν ανήμποροι ή ανίκανοι .Όλες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Τώρα η Ε. αγνοείται και αν, ω μη γένοιτο, η κατάληξη είναι τραγική θα ξεκινήσουν τα δάκρυα και οι ευθύνες. Κάποιοι ενδεχομένως θα καρπωθούν clicks και likes. Η πραγματικότητα είναι ότι η μικρή Ε. είναι το προϊόν ενός κράτους με μηδενική πρόνοια και ειλικρινή κοινωνική ευαισθησία. Η μικρή Ε. δυστυχώς είναι μια «πεταξούμενη» ενός συστήματος που εθελοτυφλεί και παραπλανεί με τραγικό προδιαγεγραμμένο τέλος».
Απαντήσεις επί όλων αυτών δίνει στον Reporter η Προϊστάμενη του Τομέα Ανάπτυξης Προσωπικού και Κρατικών Ιδρυμάτων της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή.
Η κυρία Μαρία Κυρατζή τόνισε πως η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πως όποιες πληροφορίες καταλήγουν στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για οποιοδήποτε παιδί ή ίδρυμα, διερευνώνται ενδελεχώς από τους αρμόδιους Λειτουργούς, ενώ σημείωσε πως κάθε περίπτωση τυγχάνει εξατομικευμένου χειρισμού.
Επιπρόσθετα η κυρία Κυρατζή, ανέφερε πως για τα παιδιά που φιλοξενούνται στα ιδρύματα αυτά υπάρχει προσωπικός Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών ο οποίος σε συνεργασία τόσο με το προσωπικό του ιδρύματος όσο και με επαγγελματίες άλλων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών διαχειρίζονται τα εξατομικευμένα ζητήματα του κάθε παιδιού.
Όσον αφορά τις υποδομές που προσφέρονται στα Ιδρύματα παιδικής και εφηβικής προστασίας η κυρία Κυρατζή ανέφερε πως τα ιδρύματα αυτά παρέχουν συνθήκες διαβίωσης που προσομοιάζουν ενός οικογενειακού περιβάλλοντος.
«Τα παιδιά φοιτούν κανονικά στα σχολεία, συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και λαμβάνουν δυνατή στήριξη», ανέφερε.
Σε ερώτηση ποια παιδιά και με ποια κριτήρια γίνονται δεκτά στα ιδρύματα η ίδια αναφέρει πως τα παιδιά γίνονται δεκτά σε ηλικία πέντε ετών, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι ιδιαίτεροι λόγοι που μπορεί να ληφθεί διαφορετική απόφαση, ενώ επιπλέον πρόσθεσε πως οι λόγοι που τίθενται παιδιά υπό την προστασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αφορούν κυρίως δυσκολίες διασφάλισης της φροντίδας και προστασίας τους στο οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζουν.
«Η μετακίνηση των παιδιών από τους φυσικούς τους γονείς του αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται για τη διασφάλιση της προστασίας του παιδιού και αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες στήριξης της οικογένειας για να παραμείνει το παιδί κοντά της, αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες στήριξης της οικογένειας για να παραμείνει το παιδί κοντά της και δεν ευοδωθούν τότε το παιδί τοποθετείτε σε ανάδοχη οικογένεια», σημείωσε η Προϊστάμενη Τομέα Ανάπτυξης Προσωπικού και Κρατικών Ιδρυμάτων της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας.
«Ο αριθμός των παιδιών στα ιδρύματα δεν είναι στατικός και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις κατά καιρούς ανάγκες των παιδιών, οπότε αντίστοιχα μπορεί να διαφοροποιηθούν και οι ανάγκες στελέχωσης από το προσωπικό το οποίο ανήκει στην ευρύτερη ομάδα του προσωπικού των κρατικών ιδρυμάτων κάθε επαρχίας», απάντησε η κυρία Κυρατζή ερωτηθείς για το αν γίνονται συχνά αλλαγές στο προσωπικό που εργάζεται στα ιδρύματα.
Τέλος, σε ερώτηση αν γίνονται συχνοί έλεγχοι για τη ορθή λειτουργία των ιδρυμάτων η κυρία Κυρατζή τόνισε πως στα πλαίσια της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών καταβάλλονται προσπάθειες για κτιριολογικές βελτιώσεις στα ιδρύματα αυτά όπως επίσης και βελτιώσεις σε χώρους που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες των παιδιών, στηριζόμενοι στον κρατικό προϋπολογισμό που προσφέρεται αλλά και από δωρεές. Επιπλέον πρόσθεσε πως ,οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ακολουθούν τις νενομισμένες διαδικασίες που αφορούν τους ετήσιους ελέγχους από όλες τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και εξασφαλίζουν πιστοποιητικά καταλληλότητας των κτιρίων, διασφαλίζοντας θέματα ασφάλειας και υγείας τόσο των παιδιών όσο και των μελών του προσωπικού.