Θύελλα αντιδράσεων για τους χειρισμούς Δίπλαρου «Σεβαστείτε τα θύματα»
14:57 - 25 Μαΐου 2018
Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Ευθύμιου Δίπλαρου και τον χειρισμό των δύο υποθέσεων που τέθηκαν ενώπιον, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά και ο οργανισμός για την προστασία των παιδιών «Hope for Children» εφιστούν την προσοχή των πολιτών για τον τρόπο χειρισμού τέτοιων περιπτώσεων.
Από τη μία η Λήδα Κουρσουμπά σημειώνει στην ανακοίνωση της πως ο κάθε πολίτης έχει τη νομική υποχρέωση και τη νομική ευθύνη να καταγγέλλει τέτοιου είδους περιστατικά ενώ από την άλλη ο οργανισμός Hope for Children αναφέρει πως είναι σημαντικό να «λαμβάνουμε υπόψη τις πιθανές συνέπειες που προκύπτουν από τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες σεξουαλικής βίας ενάντια σε παιδιά.
«Καλούμε λοιπόν όλους και ιδιαίτερα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, να επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό προς τα θύματα που ομολόγησαν αλλά και σ’ αυτά που ακόμη δεν το έχουν πράξει και που χρειάζεται να τα ενδυναμώσουμε ώστε να πιστέψουν πως μπορούν να βοηθηθούν από ένα κράτος που είναι έτοιμο να τους στηρίξει» σημειώνει μεταξύ άλλων η οργάνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κάθε πολίτης έχει τη νομική υποχρέωση και την ηθική ευθύνη να καταγγέλλει χωρίς δισταγμό και δεύτερες σκέψεις, κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης παιδιών, υπογραμμίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία προσθέτει ότι η πολιτεία και η κοινωνία καλούνται να ενδυναμώσουν τα παιδιά, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζουν, αλλά και να προχωρούν σε καταγγελία κάθε περίπτωσης σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης για την οποία είτε έχουν γνώση είτε είναι τα ίδια θύματα.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού αναφέρεται σε έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία κάνει λόγο ότι «ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, ενδεχομένως, να πέσουν θύματα του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος», σημειώνοντας ότι «τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τα ίδια τραγικά στατικά στοιχεία και για τη χώρα μας».
Ωστόσο, σημειώνει ότι ως πολιτεία και ως κοινωνία, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος, συμπληρώνοντας πως «ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με την ψήφιση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 [91(Ι)/2014] και η κύρωση της Σύμβασης Λαζαρότε, ενίσχυσαν σημαντικά το θεσμικό μας οπλοστάσιο απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών».
«Παράλληλα», αναφέρει, «για πρώτη φορά, η πολιτεία έχει στη διάθεση της μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για το πώς θα αντιμετωπίσει συντονισμένα και αποτελεσματικά, και με την εμπλοκή ενός φάσματος Φορέων και Υπηρεσιών τη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Σε εφαρμογή αυτών εφαρμόζεται σήμερα πρόγραμμα διεπιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που τους δίνει τη δυνατότητα να χειριστούν αποτελεσματικά τόσο τη διερεύνηση των υποθέσεων όσο και την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των παιδιών θυμάτων και των οικογενειών τους».
Συνεχίζει λέγοντας πως «η επίδειξη εμπιστοσύνης, από μέρους της κοινωνίας, στις αρμόδιες Αρχές του Κράτους (Αστυνομία, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας) που έχουν την ευθύνη για τη διερεύνηση καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοινωνικής αυτής μάστιγας καθώς και για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους».
Hope For Children
O Διεθνής, Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, κάνει έκκληση προς κάθε πολίτη να διαχειρίζεται με εχεμύθεια πληροφορίες που αφορούν σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.
Ανακοίνωση του οργανισμού αναφέρει ότι με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τις πιθανές συνέπειες που προκύπτουν με τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες σεξουαλικής βίας ενάντια σε παιδιά.
"Χρειάζεται να τονίσουμε ότι τα μηνύματα που μεταφέρονται είναι χρήσιμο να έχουν ενθαρρυντικό χαρακτήρα και να προωθούν το ‘’σπάσιμο της σιωπής’’ των παιδιών που υπέστηκαν οποιαδήποτε μορφή βίας, ούτως ώστε να προωθείται η καταγγελία οποιωνδήποτε περιπτώσεων με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης. Τα παιδιά τα οποία μπόρεσαν και μίλησαν για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν υποστεί θα πρέπει να έχουν την απόλυτη στήριξη μας. Ποτέ η αποκάλυψη δεν είναι κάτι εύκολο και χρειάζεται πολύ θάρρος. Παράλληλα κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα προς μια δίκαιη δίκη που θα κρίνει το αν τελικά είναι αθώος ή ένοχος. Τα λαϊκά δικαστήρια συνήθως πιο πολύ τρομάζουν και δημιουργούν δυσκολίες στη διαδικασία προστασίας του παιδιού. Θα πρέπει λοιπόν ο καθένας να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει κάποια δήλωση του που πιθανόν να σκορπίσει το άγχος σε μια ήδη τρομαγμένη κοινωνία" προστίθεται.
Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη λάβει ουσιώδη μέτρα για την επίτευξη καλύτερης και πιο αποτελεσματικής διαχείρισης περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μέρος αυτών είναι και η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού (ΣτΠ), το οποίο μεταξύ άλλων, παρέχει υπηρεσίες για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και αποκατάσταση των παιδιών και των οικογενειών τους.
Προστίθεται ότι στο “Hope For Children” CRC Policy Center έχει ανατεθεί η διαχείριση και λειτουργία του ΣτΠ, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στο ΣτΠ στεγάζονται και υπηρεσίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.
"Καλούμε λοιπόν όλους και ιδιάιτερα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, να επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό προς τα θύματα που ομολόγησαν αλλά και σ’ αυτά που ακόμη δεν το έχουν πράξει και που χρειάζεται να τα ενδυναμώσουμε ώστε να πιστέψουν πως μπορούν να βοηθηθούν από ένα κράτος που είναι έτοιμο να τους στηρίξει".
Καταλήγοντας αναφέρει ότι σημαντικό είναι παρόλα αυτά, να προωθούνται οι καλές πρακτικές και τα πλαίσια στήριξης καθώς και η πραγματικότητα του κοινωνικού προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών αποφεύγοντας όμως συζητήσεις που αφορούν σε συγκεκριμένα περιστατικά που μπορεί να στιγματίσουν το παιδί σε μία μικρή κοινωνία όπως αυτή της Κύπρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ