Ο Αλ Καπόνε εμπνέει την Αστυνομία, η τακτική του ’30 και ο «άπιαστος» υπόκοσμος

17 Ιανουαρίου 1899…Γεννιέται ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στον κόσμο. Ο Αλφόνσο (Αλ) Καπόνε γόνος του Γκαμπριέλε Καπόνε και της Τερεζίνα Ραϊόλα, δύο Ιταλών μεταναστών από τη Νάπολη είναι το τέταρτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας.
 
Ο Καπόνε που γεννήθηκε στο Μπρούκλιν και σε ηλικία μόλις 14 ετών έφυγε από το σχολείο και έγινε μέλος σε δύο συμμορίες της πόλης.
 
Πρόκειται για τους «Μαχαιροβάλτες» και τη συμμορία «Σαράντα κλέφτες Τζούνιορς». Ταυτόχρονα άρχισε να εργάζεται σε διάφορα μαγαζιά της πόλης και συμμετείχε στη συμμορία του Μανχάταν «Five Points».
 
Ο Καπόνε έπιασε δουλειά αργότερα σε ένα πανδοχείο όπου απέκτησε και τις ουλές του στο αριστερό μάγουλο οι οποίες του έδωσαν και το προσωνύμιο «Ο σημαδεμένος».
 
Από την Νέα Υόρκη στο Σικάγο
 
Σε ηλικία 21 ετών ο Αλ Καπόνε είχε ήδη αποκτήσει τη φήμη του σκληρού μετά από τρεις δολοφονίες που πιστευόταν ότι διέπραξε.
 
Ακολούθως ο αρχηγός της συμμορίας του Καπόνε, Τζόνιο Τόριο έφυγε για το Σικάγο και εκεί τον ακολούθησε ο Αλ με την οικογένεια του. Τότε ήταν παντρεμένος και είχε ένα γιο ο οποίος γεννήθηκε δύο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου 1918.
 
Αρχηγός συμμορίας
 
Μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Τόριο το 1925 είχε ως αποτέλεσμα αρχηγός να εγκαταλείψει το Σικάγο και τη θέση του να πάρει ο Αλ Καπόνε. Πολύ γρήγορα και εν μέσω της ποτοαπαγόρευσης άρχισε να αυξάνει την περιουσία του αφού ήλεγχε μεταηξύ άλλων στοιχήματα, κλαμπ και οίκους ανοχής. Η περιουσία του άγγιξε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 1927 δεν δίστασε να δωροδοκήσει το Δήμαρχο του Σικάγο Ουίλιαμ Χέιλι Τόμσον. Αφότου ο Τόμσον έχασε τις εκλογές διόρισε νέο αστυνομικό διευθυντή με εντολή να συλλάβει τον Καπόνε με αποτέλεσμα ο διαβόητος κακοποιόςνα εγκαταλείψει το Σικάγο και να εγκατασταθεί στη Φλόριδα.
 
Το μεγαλύτερο του έγκλημα
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Φεβρουαρίου 1929 και ο Καπόνε διέταξε μέλη της συμμορίας του να προειδοποιήσουν ή να σκοτώσουν τον Τζωρτζ Μοράν, ένα αρχηγό συμμορίας στο Σικάγο.

Τελικά οι άντρες του Καπόνε μεταμφιέστηκαν σε αστυνομικούς και όταν πλησίασαν το άνδρο του Μοράν ο αρχηγός της συμμορίας  τους είδε και τράπηκε σε φυγή ενώ οι έξι άντρες του γαζώθηκαν με συνολικά 150 σφαίρες. Η δολοφονία έμει στην ιστορία ως «Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου».
 
Μετά και από αυτό το έγκλημα η Αστυνομία άρχισε συστηματικές προσπάθειες για σύλληψη του.
 
Η πρώτη καταδίκη και το τέλος του για… φοροδιαφυγή
 
Το Μάιο του 1929 ο Καπόνε καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση για οπλοφορία όμως αποφυλακίστηκε εννέα μήνες αργότερα λόγο καλής διαγωγής. Η Αστυνομία επιχείρησε να τον παραπέμψει σε δίκη για τη «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» όμως οι κατηγορίες έπεσαν στο κενό.

Τελικά ο Καπόνε συνελήφθη το 1931 για φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για 10 χρόνια και πρόστιμο 50 χιλιάδων δολαρίων.

Αφότου πέρασε από τις φυλακές της Ατλάντα και του Αλκταράζ το 1935  άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα συφιλιδικής παράνοιας και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο. Αποφυλακίστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1939 και απεβίωσε στις 25 Ιανουαρίου 1947 στο σπίτι του στη Φλόριδα.
 
Με τακτικές του ’30 προσπαθεί να χτυπήσει η Αστυνομία τον υπόκοσμο
 
Μπορεί να πέρασαν 87 χρόνια από τη σύλληψη του Αλ Καπόνε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Αστυνομία Κύπρου έχει φάρο τη συγκεκριμένη υπόθεση σε μια προσπάθεια να κτυπήσει τον υπόκοσμο.

«Ο υπόκοσμος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει», είπε ο αρχηγός Αστυνομίας μετά το αιματηρό επεισόδιο στη Λεμεσό. Μια δήλωση που έγινε έξω από το Νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν οι δύο τραυματίες αστυνομικοί.

Από την επόμενη μέρα η Αστυνομία εξήγγειλε σαρωτικές έρευνες για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπόκοσμος όντας οργανωμένος και έτοιμος μετά την εξαγγελία προφανώς και προετοιμάστηκε αναλόγως και δεν περίμενε την Αστυνομία με σταυρωμένα τα χέρια.

Οι έρευνες σε οικίες μπορεί να έφεραν συλλήψεις, όμως οι πλείστοι είτε κατηγορήθηκαν γραπτώς, είτε αφού κρατήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα, ακόμα και μόνο κάποιες ώρες, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε κάτι ουσιαστικό εναντίον τους. Όπως επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, από τις προαναγγελθείσες έρευνες δεν εντοπίστηκαν σημαντικά τεκμήρια παρά μόνο κυνηγετικά όπλα, ρόπαλο, μικροποσότητες ναρκωτικών κτλ.

Αφού η Αστυνομία φαίνεται ότι ακόμα ψάχνει τον τρόπο για να πιάσει «το πόδι του υπόκοσμου», μια νέα στρατηγική διέρρευσε η οποία θα χρησιμοποιηθεί ή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για να παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή παραπέμπει στην στρατηγική που ακολούθησε η Αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του ’30 για να πιάσει τον Αλ Καπόνε.

Η οικονομική έρευνα στον υπόκοσμο, με τη συμμετοχή και άλλων υπηρεσιών, κτυπά και πάλι καμπανάκι σε όσους ενδεχομένως μπορεί να πληγούν από αυτή. Ωστόσο ο υπόκοσμος έδειξε σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι καλά διαβασμένος και μελετημένος. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να έλαβε τα μέτρα του εδώ και αρκετό καιρός.  

Για άλλη μια φορά ο υπόκοσμος ενημερώνεται για τον τρόπο που μπορεί να δράσουν οι Αρχές και έτσι χάνεται η τακτική του αιφνιδιασμού από την Αστυνομία.
 
Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται και το ερώτημα γιατί κάποιος ο οποίος έχει αποκτήσει χρήματα με αθέμιτα μέσα να τα έχει αποταμιεύσει σε τράπεζες στη Κύπρο από τη στιγμή μάλιστα που αυτά τα χρήματα θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να δικαιολογηθούν.
 
 

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας
Ολοκληρώνεται το παζλ σε όλες τις κατηγορίες του Nations League