Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης

Με 153 ψήφους κατά απορρίφθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η πρόταση δυπσιστίας που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά της Κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογική.

Η συζήτηση έγινε μέσα σε έντονο κλίμα τις τελευταίες τρεις μέρες.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ το οποίο αποφάσισε την Παρασκευή να αποχωρήσει από τη συζήτηση. Η Χρυσή Αυγή παρά το γεγονός ότι αποβλήθηκε από τη διαδικασία είχε δικαίωμα ψήφου και υπερψήφισε την πρόταση μομφής. 

 

Την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ υπερψήφισε ο μέχρι προ ολίγης ώρας βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, με αιτία τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. 

Η διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου από την Κοινοβουλετική Ομάδα των ΑΝΕΛ έγινε με άμεση απόφαση του Πάνου Καμμένου. 

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο Πάνος Καμμένος ενημέρωσε ότι ο Δημήτρης Καμμένος δεν είναι πια μέλος στην ΚΟ του κόμματος των ΑΝΕΛ. 

 

Δείτε όσα προηγήθηκαν της ψηφοφορίας 

 

  • Ξεκίνησε η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία
  • Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ζητά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο του αρνείται ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

  • Ανοιχτή πληγή το Σκοπιανό τα τελευταία 26 χρόνια. Η συμφωνία δεν μπορεί παρά μόνο ως μια ιστορική στιγμή.
  • Σε λίγες ημέρες, έχουμε μια συνεδρίαση που ολοκληρώνει την αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος στήριξης. Πριν από δύο μόλις ημέρες είχαμε την κατάληξη σε ένα κρίσιμο θέμα όπως το Σκοπιανό. Εχουμε σημαντικά γεγονότα. Το ένα που σφραγίζει το πέρασμα της Ελλάδας στην εποχή της ανάκαμψης και το άλλο που σφραγίζει το πέρασμα στην εποχή της ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της χώρας.
  • Τι συμπεράσματα έβγαλε η αξιωματικής αντιπολίτευση; Ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι κανένας από τους ιστορικούς του μέλλοντος δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε τα όρια των εσωκομματικών σας προβλημάτων ούτε τα όρια του πολιτικού σας κυνισμού. Το τελευταίο που απασχολεί τον Μητσοτάκη είναι τα επιχειρήματα που αναφέρονται στην πρόταση μομφής. 
  • Σε αυτήν σας την προσπάθεια δεν διστάσατε να εμπλέξετε και τον ΠτΔ. Στην κακοστημένη παράσταση θεσμικου εκτροχιασμού που πήγατε να στήσετε με αφορμή τη συμφωνία, το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι υποκρινεστε και δεν πιστεύετε αυτά που λέτε. Δεν σας είναι εύκολο να αποδομήσετε μια συμφωνία που περιλαμβάνει και όσα υπερασπίστηκε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είναι μια συμφωνία που κάθε έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. 
  • Λέτε ότι αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος; Πείτε μου σε ποιο σημειο; Εγώ δεν βλέπω πουθενά τη λέξη μακεδονικό έθνος.
  • Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι η συμφωνία είναι κακή αλλά ότι έχουμε συμφωνία. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε συμφωνία, για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε να είναι αυτή η κυβέρνηση που αποδεικνύει αυτό που οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν. 
  • Πού ήσασταν το 1977 όταν καμία ένσταση δεν έγινε για την υιοθέτηση της μακεδονικής γλώσας; Όταν ο Αβέρωφ μίλησε για μακεδονική γλώσσα; Όταν ανεξαρτητοποιήθηκε αυτό το κράτος, η γειτονική χώρα, τι κάνετε; Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπάθησε. Ο κ. Σαμαράς τι έκανε; Επιχείρησε να ρίξει την κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος. Όπως κάνετε κ. Μητσοτάκη σήμερα και εσείς, προσπαθείτε να ρίξετε μια άλλη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, την 1 Απριλίου του 1992 συναντά τον κ. Πινέιρο και εκεινος του παρουσιάζει πακέτο πρότασης που περιλαμβάνει τροποίηση συντάγματος της πΓΔΜ και ο κ. Σαμαράς απορρίπτει το όνομα Νέα Μακεδονία αλλά καλωσορίζει την υιοθέτηση των ελληνικών προτάσεων. Στο ελληνικό memoire δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αλλαγή για εθνότητα και γλώσσα.
  • Κατηγορώ τον κ. Σαμαρά για εμπόριο πατριωτισμού για να χτίσει πολιτική καριέρα και σήμερα αυτός σας καθοδηγεί κ. Μητσοτάκη.
  • Είναι πατριωτισμός να κρατάμε ένα αχρείαστο μέτωπο στην εξωτερική μας πολιτική; Συνιστά απειλή για την Ελλάδα η πΓΔΜ; Μια χώρα ενός εκατομμυρίου; Η προτιμάτε να διαλυθεί; Προς όφελος μιας μεγαλύτερης Αλβανίας ή Βουλγαρίας; Αν ναι πείτε το. 

Παρέμβαση Ντόρας Μπακογιάννη

  • Μετά την ομιλία του Νίκου Κοτζιά ζήτησε τον λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία θέλησε να καταθέσει έγγραφα με τα οποία απάντησε στον Νίκο Κοτζιά. 
  • Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Γιάννης Μανιάτης που κάνει την δική του παρέμβαση μετά την ομιλία του Νίκου Κοτζιά.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Νίκου Κοτζιά

  • Το Βόρεια Μακεδονία ήταν πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υποστηρίζει ο Νίκος Κοτζιάς
  • Κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το Σκοπιανό
  • Πως είναι δυνατό το όνμα που επιλέξατε (σ.σ. εννοεί τη Νέα Δημοκρατία) όταν το κεδρίζει η κυβέρνηση να σας δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα
  • Το άρθρο 13 που το χαρακτηρίζεται κατάπτυστο είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της ενδιάμεσης συμφωνίας που τότε λέγατε πως ήταν σπουδαία
  • «Η συμφωνία για το Σκοπιανό είναι πατριωτική, μας επιτρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της χώρας εκεί που έχουμε πρόβλημα» επέμεινε, μιλώντας στη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς. 
  • Από ποιους κινδυνεύει η χώρα; από αυτούς που δεν έχουν αεροπλάνα ή από αυτούς που θα αγοράσουν F-35;» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών για τα μαχητικά που αγοράζει η Τουρκία. 
  • Είναι μικρό πράγμα η γειτονική χώρα να αλλάζει το σύνταγμα της το όνομα της;» διερωτήθηκε ο υπουργός. 
  • Είμαι σαφής, κάνουμε συμβιβασμό… Γίνεται μια διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς; Διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς γίνεται μόνο αν έχεις κερδίσει πόλεμο κερδίσατε πόλεμο;» παρατήρησε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. 
  • H διαπραγμάτευση στηρίζεται σε αυτά που βρήκαμε μπροστά μνας. Η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερις χώρες βάσει της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913... Να πούμε στον Μπορίσοφ ότι δεν τον αναγνωρίζουμε που είναι από τη Μακεδονία του Πιρίν; Να το πούμε στα ίσα θέλουμε ανατροπή του διεθνούς δίκαιου, κάτι που θέλει και ο Ερντογάν» είπε ο Νίκος Κοτζιάς. 
  • Πώς γίνεται να παραδίδουμε εδώ τα πάντα και ο Ιβάνοφ να λέει στα Σκόπια ότι παραδίδει ο Ζάεφ τα πάντα; Τι συμβαίνει; Είστε οπαδοί της αδράνειας, ενώ κάποιοι άλλοι είναι οπαδοί της εκκρεμότητας» ανέφερε δε ο υπουργός Εξωτερικών. 
  • Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο πατριωτισμός καμαρώνει για τα πάτρια εδάφη, για τον πολιτισμό για τις ιστορικές παραδόσεις, ενώ αντίθετα ο εθνικός σοβινισμός θεωρείται υπέρτερος των άλλων λόγω αίματος.
     

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη 

  • Ψήφος κατά της πρότασης μομφής είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο. Ψηφίζοντας όχι βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες.
  • Η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που είναι δύσκολα να αλλάξουν στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Συμπεριλαμβανομένων και τον βουλευτών των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου. Να αντιληφθούν όλοι το πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας που έχει στηθεί. Στα λόγια οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία. Ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον κ. Κοτζιά. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες. Εισάγετε στη συνταγματική τάξη έναν νέο όρο, αυτόν τον ευκαιριακής δεδηλωμένης. Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης. 
  • Ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφερόταν να λύσει το πρόβλημα. Ήθελε να φαίνεται ότι αυτός θέλει λύση και οι άλλοι τον εμποδίζουν. Έπαιξε από την αρχή ένα μικροπολιτικό παιχνίδι. Ο κύριος στόχος του ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά στη ΝΔ. Εξάλλου ο κ. Βούτσης είχει προβλέψει αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού μέσω Σκοπιανού. 
  • Εμείς στη ΝΔ σεβόμαστε και ακούμε τους πολίτες. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας σταματήσουμε ακολουθώντας κοινοβουλευτικες διαδικασίες. Παίρνουμε δύναμη από τους πολίτες αλλά δεν υποδαυλίζουμε τα ποτάμια της αγανάκτησης. Ο κ. Τσίπρας έψαχνε λύση με κάθε τρόπο χωρίς κόκκινες γραμμές.
  • Ο κ. Τσίπρας υλοποιεί την ατζέντα άλλων που τον βρήκαν εύκολο να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες. Μετά από αύριο η ιστορία θα γράψει ότι εσείς είπατε τελικά ναι σε αυτά που όλοι οι προκάτοχοί σας είχαν πει όχι. Μόνο εσείς τα δεχθήκατε. Πρωτοφανής η οπισθοχώρηση από την εθνική γραμμή. Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να υπογραφεί αύριο.  
  • Απαξ και αποδέχεστε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, η γεωγραφικός προσδιορισμός δεν έχει αξία. Με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό αλλά ο λαός του όχι. Αν στη Β. Μακεδονία υπάρχουν Μακεδόνες, τότε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν Μακεδόνες στη Ν. Μακεδονία. Έχετε καταλάβει τι κάνατε; Ενισχύετε με τη συμφωνία τον σκοπιανό αλυτρωτισμό. 
  • Ολα αυτά είναι ψιλά γράμματα για έναν πρωθυπουργό που λέει ψέματα. Πού είναι το Severna Μacedonia; Μάλλον δεν ξέρετε πού βάζεται την υπογραφή σας. Είναι δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού να λέγεται ο κάθε σκοπιανός μακεδόνας; Και τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα; Με τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας; Μικτές επιτροπές θα γράφουν τα βιβλία της ιστορίας μας; 
  • Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού, ικανή πλέον για τα πάντα.

Καμμένος: Ο Μητσοτάκης με την πρόταση μομφής στοχεύει στους ΑΝΕΛ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επανέλαβε, από το βήμα της Βουλής, την αντίθεσή του στη συμφωνία για το ονοματολογικό, τονίζοντας πως το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει.

«Σήμερα δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία την οποία θα υπογράψει αύριο ο κ. Κοτζιάς. Η συμφωνία θα τελεί σε ισχύ όταν περάσει μία ολόκληρη», σημείωσε ο κ. Καμμένος, τονίζοντας πως «η συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο δεν έχει καμία ισχύ», έως ότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει όλους τους όρους που έχουν τεθεί.

«Η θέση των ΑΝΕΛ, όπως έχουν δεσμευτεί, θα είναι αρνητική», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως το κόμμα δεν θα ψηφίσει.

«Αν οι ΑΝΕΛ ψήφιζαν σήμερα την πρόταση δυσπιστίας, τι θα γινόταν;», διερωτήθηκε.

Ακόμη, ο κ. Καμμένος τόνισε πως η ΝΔ προωθεί πολιτική προσωπικών συμφερόντων. Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά γιατί καταφέρθηκε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «εφιάλτη».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν στοχεύσει στην κυβέρνηση, στοχεύει στους ΑΝΕΛ», υποστήριξε και σημείωσε: «Η ΝΔ είναι αυτή που δέχεται τη σύνθετη ονομασία και παραχωρεί τη Μακεδονία, γι’ αυτό δεν λέει κουβέντα για το τι θα έκανε αν ήταν αύριο κυβέρνηση».

«Η Ντόρα Μπακογιάννη το 2009 δεν επέμεινε στο erga omnes και πρότεινε τον όρο "Μακεντόνσκι"», είπε χαρακτηριστικά επί του θέματος.

«Εμείς παραμένουν σταθεροί στην πολιτική μας και θα παραμείνουμε μέχρι να φύγει και ο τελευταίος από το κίνημα.  (Το κόμμα) δεν δέχεται το κείμενο της συμφωνίας, δεν θα το ψηφίσουμε όταν έρθει στη Βουλή, θα κάνουμε τα πάντα για να μην ψηφιστεί. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα βάλουν το όνομά τους κάτω απ΄ αυτό το κείμενο».

Γεννηματά: Η συμφωνία πρέπει να βελτιωθεί πριν να είναι αργά

«Στις 23 Μαΐου ζήτησα τη διενέργεια άμεσων εκλογών γιατί η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο. Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. «Ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποιον εμπιστεύεται.  Είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση, πουθενά και για κανέναν θέμα», τόνισε η ίδια.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εικόνα της χώραςτονίζοντας πως «είστε μία θλιβερή μειοψηφία. Ναρκοθετείται το αύριο». Ακόμη, μίλησε για φυγή των καλύτερων μυαλών της χώρας, για βία και ανομία με την ανοχή της κυβέρνησης, προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης και διχασμός του ελληνικού λαού.

«Είναι αυτονόητο το ότι δεν εμπιστευόμαστε τη κυβέρνηση, ειδικά στα εθνικά θέματα» σημείωσε και την κατηγόρησε για «Διγλωσσία, προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα».

«Προχωράμε χωρίς πυξίδα και σχέδιο, έχουμε μία κυβέρνηση σε αποδρομή», υπογράμμισε. «(Η κυβέρνηση) υποτάσσεται και επιχειρεί να κλείσει άρον άρον εθνικά θέματα», είπε ακόμη.

«Για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μία λύση προς όφελος των πολιτών και της σταθερότητας στην περιοχή».

Όπως είπε η «συγκυρία ήταν ευνοϊκή, αλλά η κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε, οι χειρισμοί της ήταν λανθασμένοι. Καμία επικοινωνία με τα άλλα κόμματα που θα έγινε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη για καλύτερη συμφωνία.

«Τώρα προχωρούν στην υπογραφή χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη του», σημείωσε για τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «ο Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα των επιλογών του και για τον διχασμό που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία».

«Οι δικές μας θέσεις δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άκριτο ναι της κυβέρνησης. Οφείλουμε να ακούμε τον ελληνικό λαό».

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν είναι ολοκληρωμένη λύση, έχει θετικά σημεία, όμως. Η υλοποίηση δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά από τις κινήσεις της γείτονος χώρας».

Υπέρ της συμφωνίας ο Θεοδωράκης 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτή έχει και τρωτά σημεία

Υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Βουλή, διευκρινίζοντας πάντως ότι έχει και τρωτά σημεία, όπως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να επιμείνει στο «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας». 

«Είμαστε αντίπαλοι, με τον κ. Τσίπρα, αλλά η βοήθεια στην πατρίδα δεν σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ... Δεν πρέπει να σπαταλάμε δυνάμεις στο Βορρά, αλλά να επικεντρωνόμαστε στη Θράκη, στο Αιγαίο στην Τουρκία», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Αν αποτύχει η συμφωνία θα γκρεμιστεί ο Ζάεφ, και θα επιστρέψουν οι εθνικιστές» προειδοποίησε ο κ. Θεοδωράκης.

Διευκρίνισε όμως ότι κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ακραίοι όπως ο Όρμπαν και το VMRO ενώ υπέρ της τάχθηκαν ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΕΛΚ.

Ζήτησε πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό τα τελευταία 25 χρόνια. «Δεν πρέπει να συρόμαστε από τα συνθήματα της πλατείας όπως έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» τόνισε. «Μόνο εγώ τα θυμάμαι όλα αυτά; Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχτήκε τις θεωρίες των ψεκασμένων και η ΝΔ των εθνικιστών… Όσα προσδοκούσε η Αριστερά από τα μνημόνια, προσδοκά η ΝΔ από τα εθνικά θέματα», επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Βασίλης Λεβέντης: «Ο κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος»

«Καλώ αυτή την αίθουσα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην πάει αύριο και να δημιουργήσουμε μία ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία να πει στην Αμερική και την Ευρώπη ότι "δεν μπορούμε να κάνουν με αυτή τη μειοδοσία". Αν δεν το κάνετε και προχωρήσετε θα είναι όλο το ιστορικό ανάθεμα στα κεφάλια σας και η τιμωρία θα είναι σκληρή». Με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός στην πρώτη τους επικοινωνία τον διαβεβαίωσε ότι πρώτα θα αλλάξει το σύνταγμα η γειτονική χώρα και μετά θα δοθεί το "πράσινο φως" για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ όπως είπε: τώρα «θα τους δώσουν την άδεια ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχουν κάνει τίποτα».

Επισήμανε επίσης ότι είναι «πρωτάκουστο το γεγονός ότι η ΝΔ που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να λέει ότι η ΝΔ έχει δώσει το όνομα».

Αναφερόμενος στον Καμμένο, τον κάλεσε να λάβει τις αποφάσεις του σήμερα, «γιατί αύριο ο κ. Τσίπρας θα παραδώσει το όνομα στα Σκόπια».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, είπε «κάθε ένας που βάζει υπογραφή αντίθετη με τη θέληση του λαού είναι υπόλογος».

Σαμαράς: Η συμφωνία νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό 

Για συμφωνία που νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ, και η οποία αποτελεί θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής αλλά και των ίδιων των Σκοπίων, έκανε λόγο ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ προς την Κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης «αναγνωρίζει και 'μακεδονική εθνότητα' και 'μακεδονική γλώσσα', κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν. Είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πανηγύρισε ο ίδιος ο Ζάεφ στα Σκόπια προχθές».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η συμφωνηθείσα ονομασία δεν προβλέπει σύνθετο αμετάφραστο όνομα και ότι δεν θα είναι erga omnes (έναντι όλων).  «Αλλιώς θα λέγονται διεθνώς: “Mακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας”. Αλλιώς, θα λέγονται στην Ελλάδα: “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων: Σκέτο “Μακεδόνες”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «έκτρωμα», ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν επιθετικοί αλυτρωτισμοί, να αναδυθούν νέες βλέψεις για τα σύνορα και να ανακινηθεί ένα νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών. Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του Υπουργικού σας Συμβουλίου, χωρίς τη στήριξη ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελλάδας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ από την Γιουγκοσλαβία, και στα πολιτικά γεγονότα του 1992, στα οποία ο κ. Σαμαράς πρωταγωνίστησε τότε ως Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε: «Εγώ διαχειρίστηκα ως Υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή, η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού. Τότε απορρίφθηκε και το λεγόμενο 'Πακέτο Πινέορο'».

Η μη νομιμοποίηση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων αποτέλεσε κοινή εθνική γραμμή σε όλες τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «η νεολαία το κόμματός σας, πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν από την Ελλάδα ως σκέτο "Μακεδονία" […] με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι. Και του σημερινού Προέδρου Ιβανόφ».

«Δεν γίνατε ξαφνικά φιλοδυτικός, ένας “yes-man” καταντήσατε», είπε ο κ. Σαμαράς προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την Κυβέρνηση ως «ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλη». Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το «Σκοπιανό» ως εργαλείο για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία.

«Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά. […] Και στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς.

Την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ το οποίο αποφάσισε την Παρασκευή να αποχωρήσει από τη συζήτηση. Η Χρυσή Αυγή θα συμμετάσχει μόνο στην ψηφοφορία, καθώς αποβλήθηκε από τη συζήτηση μετά τις αθλιότητες του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και το κάλεσμά του για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη μιλήσει 115 βουλευτές. Πρότεινε να μιλήσουν άλλοι 35 βουλευτές για πέντε λεπτά αντί για επτά, 3-4 υπουργοί και οι έξι πολιτικοί αρχηγοί ώστε η ψηφοφορία να ξεκινήσει γύρω στις 18:30 και να ολοκληρωθεί στις 19:15. 

Διαφώνησε η ΝΔ με τον Κωστή Χατζηδάκη να καταγγέλλει «έμμεση λογοκρισία» και να ζητάει να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και να τελειώσει η διαδικασία στις 21:30. Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), διαφωνώντας με τη μείωση του χρόνου.

Στις 15:00 αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και μετά θα ξεκινήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Γιώργος Σταθάκης υπ. Περιβάλλοντος: Ευνοϊκή πρόκληση η συμφωνία με τα Σκόπια που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσουμε

Ευνοϊκή πρόκληση για τη χώρα που μόνο θετικά πρέπει να απαντήσει, χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, κάνοντας λόγο για δύο πολύ ευνοϊκές συγκυρίες που υπάρχουν σήμερα.

Την απαλλαγή της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπιών με μία νέα ηγεσία που είναι έτοιμη να δεχτεί σύνθετη ονομασία και δεν εγείρει αλυτρωτικά ζητήματα, και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Βαλκανικού χώρου.

«Σε αυτές τις προκλήσεις δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε μόνο θετικά. Και τα τρία θέματα που διεκδικούσαμε λύθηκαν και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και να προσθέσουμε θέματα που δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.

«Τα τελευταία 25 χρόνια η χώρα διαπραγματευόταν με σωστές ελληνικές θέσεις. Το ερώτημα είναι γιατί δεν λύθηκε;» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια ευκαιρία επί Μητσοτάκη-Γκρουέφσκι που ήταν έτοιμοι να συζητήσουν αυτά τα τρία θέματα και να βρεθεί λύση. Το απόλυτο άλλοθι ήταν ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να υποχωρήσει στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Τι άλλαξε σήμερα; Η γειτονική χώρα απαλλάχτηκε από την εθνικιστική της ηγεσία. Άλλαξε η εθνικιστική της ηγεσία και έρχεται μια ηγεσία που λέει είμαι έτοιμη να συζητήσω, δεν θέλω Βουκεφάλα, αλυτρωτισμούς και παίρνω σύνθετη ονομασία. Μια συγκυρία καλή. Εσείς τι θα κάνατε; Θα κλωτσούσατε την ευκαιρία; Η δεύτερη συγκυρία είναι ότι σήμερα, συγκροτείται ένα ενιαίος Ευρωπαϊκός Βαλκανικός χώρος με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, ιδεών, εμπόριο, με οφέλη οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά».

«Η Ελλάδα, αφού διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, σωστά έβαλε τρία θέματα. Να μη θίγεται η αρχαία ιστορία, να μην αναγνωρίζεται μειονότητα εκτός συνόρων και να εγείρονται αλυτρωτικά θέματα και σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτές ήταν οι πάγιες θέσεις της χώρας μας» επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Πρόσθεσε δε, ότι είναι λάθος της ΝΔ να υποστηρίζει ότι υπήρχε στις διαπραγματεύσεις το θέμα της γλώσσας. «Ποτέ δεν υπήρχε το θέμα της γλώσσας», τόνισε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Β. Κικίλιας: Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία που εκτόξευσε κατά της κυβέρνησης ο Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης μας με τους Σκοπιανούς, η χώρα μας πιέστηκε από τον διεθνή παράγοντα να παραχωρήσει στους βόρειους γείτονές μας ονόματα, σύμβολα, ταυτότητες και ιδιότητες που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένα με το ελληνικό Έθνος. Εσείς έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών αναφέρθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θέτοντάς τους το ερώτημα «Πώς αποδέχεσθε τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, όταν είχατε αγωνισθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου για να μην υποχωρήσουμε ακριβώς σε αυτά;»

Σκληρή ήταν η επίθεση του Βασίλη Κικίλια κατά των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, στους οποίους πρότεινε να μετονομάσουν το κόμμα τους. «Δεν έχετε καμιά σχέση ούτε με την ανεξαρτησία, ούτε με τον ελληνισμό. Είστε ανελλήνιστοι, που θα έλεγε και ο Καβάφης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους, ως πρόσωπα και Έλληνες βουλευτές. «Να σας θυμίσω ότι το χρέος σας είναι προς την Πατρίδα, όχι προς τον αρχηγό σας», τόνισε.

«Και προτού υπερψηφίσετε την επαίσχυντη και εθνικά επιζήμια συμφωνία που φέρνουν οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, θυμηθείτε τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου: Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

«Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κικίλιας.

Ε. Αχτσιόγλου: “Από μόνη της η υπογραφή της συμφωνίας δεν δεσμεύει την Ελλάδα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πρέπει να τηρηθούν όλα τα βήματα”

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ταυτόχρονα ότι αυτή η συμφωνία διαμορφώνει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία, ανοίγει εμπορικούς δρόμους δημιουργεί νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, και επιβεβαιώνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο επιχείρημα του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) ότι η συμφωνία με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα πριν από την κύρωση της στη Βουλή.

«Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο διεθνές δίκαιο», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι «η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνη η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων».

«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Νέο επεισόδιο στη Βουλή με τον Κασαπίδη να μιλά για «προδότες»

Οξύ επεισόδιο ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κασαπίδη εκτυλίχθηκε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας, όταν ο κ. Κασαπίδης στην ομιλία του είπε ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας εφόσον ψηφίσουν την συμφωνία με την πΓΔΜ.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Κασαπίδη να ανακαλέσει. Ο βουλευτής δεν το έπραξε, αντιθέτως επανήλθε μιλώντας για "προδοσία" και το θέμα πήρε έκταση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, να ζητεί από την ΝΔ να πάρει θέση και εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη να παίρνει αποστάσεις.

Ο Γ. Κασαπίδης θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για απολογία, ενώ παράλληλα από την ΝΔ θα τεθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα των δηλώσεων της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασίας Γκαρά, κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ένταση

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Κασαπίδη, ο Νίκος Φίλης πήρε τον λόγο για να αναφέρει: "Ο κ. Κασαπίδης είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι προδότες, είναι μειοδότες και διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Οι εκφράσεις αυτές δεν μπορεί να ακούγονται έτσι αδιαμαρτύρητα τον καλώ να πάρει πίσω τα όσα είπε. Αλλιώς η διαδικασία της συνεδρίασης φοβούμαι ότι είναι δύσκολο να συνεχιστεί".

"Για το όνομα της Μακεδονίας, την ιστορία, τα ιερά και τα όσια έχυσαν το αίμα τους χιλιάδες Μακεδονομάχοι και κατακρεουργήθηκαν χιλιάδες αθώοι Μακεδόνες πολίτες. Αν αυτά που τα υπερασπίστηκαν Μακεδονομάχοι με το αίμα τους, εμείς τα χαρίζουμε με αυτή την Συμφωνία, τότε αν αυτό δεν είναι προδοσία τι είναι;", ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ.

Μετά την τοποθέτηση, αυτή και αφού ο κ. Κασαπίδης προκλήθηκε πολλές φορές από το Προεδρείο να ανακαλέσει, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας: "Καταλαβαίνω την φόρτιση των συναδέλφων, ιδιαίτερα των προερχόμενων από την Βόρειο Ελλάδα. Αυτές τις ώρες υπάρχει ένταση στις περιοχές τους. Και το πρωί υπήρξε ένταση. Από το πρωί και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκαν βαριές κατηγορίες εναντίον της ΝΔ. Θα ήθελα ότι λέγεται να ειδωθεί στο πλαίσιο αυτής της έντασης και να προχωρήσουμε παρακάτω".

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, και τις εκ νέου εκκλήσεις να ανακαλέσει, ο Γ. Κασαπίδης είπε εκ νέου:

"Τότε τσάμπα σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς. Τσάμπα σκοτώθηκαν όλοι οι Μακεδονομάχοι. Γι αυτά τα ιερά αγωνίστηκαν και τα υπερασπίστηκαν με το αίμα τους. Κι εμείς τα ξεπουλάμε".

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος παρακάλεσε τον βουλευτή να ανακαλέσει τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. "Καλές είναι οι θεατρικότητες και το συναίσθημα αλλά ας μας πει κι η ΝΔ αν πρέπει να πάμε για εσχάτη προδοσία", είπε ο κ. Ξυδάκης. Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε προς τον βουλευτή της ΝΔ, ότι η στάση του δεν είναι σωστή και προσέθεσε: "Καλείστε να επανορθώσετε, βοηθάτε αυτούς τους οποίους μέμφεστε". "Η ΝΔ οφείλει να πάρει σαφή θέση" επέμεινε ο Νίκος Φίλης, ενώ ενημέρωσε ότι θα κινηθεί η διαδικασία της κλήσης για απολογία του βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τον λόγο έλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος και ανέφερε: "Το πρωί ελέχθη κάτι πολύ βαρύ από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Γκαρά. Αυτή την ώρα, λέγεται κάτι που επίσης δεν εκφράζει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ, περί εσχάτης προδοσίας. Η ΝΔ παίρνει απόσταση και από τα δύο. Πιστεύω ότι μπορούμε να τερματίσουμε το θέμα εδώ. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ας πάει και η κυρία Γκαρά, να δούμε αν οι εκφράσεις αυτές ότι εμείς είμαστε ναζιστές ή συνεργάτες ναζιστών γίνονται αποδεκτές από την Βουλή. Να τα δούμε όλα σφαιρικά. Πάντως δεν βοηθάει αυτή την ώρα η όποια ακραία τοποθέτηση. Η ΝΔ είναι κόμμα του μέσου και της μεσότητος. Είμαστε κόμμα δημοκρατικό. Βεβαίως είμαστε σε απόλυτη αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων· από εκεί και πέρα τοποθετούμαστε όπως τοποθετήθηκε ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τοποθετήθηκα εγώ το πρωί. Τελεία και παύλα".

Στο ζήτημα επανήλθε ο κ. Φίλης ο οποίος είπε μεν ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό εκ μέρους της κ. Γκαρά, ωστόσο δήλωσε ότι δεν δέχεται συμψηφισμούς, καθώς αυτός είναι ένας πολιτικός χαρακτηρισμός. "Εδώ υπάρχει ευθεία επίθεση που προσβάλλει το Κοινοβούλιο, ότι η πλειοψηφία είναι προδότες. Μην συμψηφίζουμε φράσεις με υπαινιγμούς με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Κρατώ την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη και δεν συνεχίζω, αλλά το θέμα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Λέω όμως "ντροπή" σε αυτόν τον κύριο (σ.σ. τον Γ. Κασαπίδη) ο οποίος έφτασε στο σημείο να πιάσει στο στόμα του έναν ήρωα. Τον Παύλο Μελά".

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ με την σειρά του, ανάγνωσε από τα πρακτικά την αναφορά προς την ΝΔ της Αναστασίας Γκαρά σύμφωνα με την οποία: "Η ιστορία σας συνοδεύεται από πατριδοκάπηλους, συνεργάτες της Χούντας, των ναζί και προδότες". "Επομένως αν στην Επιτροπή Δεοντολογίας πάει ο ένας, θα πάει και η άλλη", επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα, μίλησε για επικίνδυνα γραφικές φωνές υστερίας και ανεύθυνες κατηγορίες που εκστομίζουν Έλληνες βουλευτές προς συναδέλφους τους.

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας
Ολοκληρώνεται το παζλ σε όλες τις κατηγορίες του Nations League