Ημέρα κρίσης για την Μέρκελ

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία σκοπεύει να δώσει τελεσίγραφο σήμερα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ώστε να σταματήσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, κι αν δεν συμφωνήσει η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

«Είναι η ημέρα που κρίνεται η τύχη της Άγγελα Μέρκελ και της κυβέρνησης», αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Η άφιξη περισσότερων από ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το 2015 και το 2016 προκάλεσε πολιτικό σοκ στη χώρα, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί. Αρχικά συνέβαλε, όπως και στην Ιταλία και την Αυστρία, στην άνοδο της ακροδεξιάς, όμως παράλληλα προκάλεσε ρωγμές στο εσωτερικό του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ: των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού τους κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Το CSU θέλει να επιβάλει τους όρους του στην εθνική μεταναστευτική πολιτική. Στόχος του: να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η κεντρώα καγκελάριος αρνείται. Φοβάται ότι θα προκαλέσει μόνο χάος και θα περιπλέξει τις πιθανότητες να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο θέμα, την ώρα που η ΕΕ συζητά την υιοθέτηση ενός συστήματος καταμερισμού των αιτούντων άσυλο.

Όμως το CSU, που προετοιμάζεται για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση στις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβριο, δεν έχει υπομονή. Κατηγορεί τη Μέρκελ και το CDU για χαλαρότητα.

Το προεδρείο του CSU συναντάται σήμερα το πρωί στο Μόναχο με στόχο να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρό του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος είναι και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, να παρακάμψει τη Μέρκελ και να επιβάλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα μέσω διατάγματος.

Αν το κάνει, η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον αποπέμψει, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μόλις τρεις μήνες μετά τη σύστασή του και πιθανόν σε εκλογές.

Όμως πλέον ο Ζέεχοφερ εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει διορία δύο εβδομάδων στην καγκελάριο, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, ώστε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών. Αν δεν το κάνει, θα ξεσπάσει κρίση.

«Είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να λάβει επιτέλους αποφάσεις στα τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ο Ζέεχοφερ σε σημερινό του άρθρο του στην εφημερίδα FAZ. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, όμως ακόμη μπορεί να επιλυθεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου χθες ο Ζέεχοφερ είχε διαβεβαιώσει ότι «κανείς στο CSU δεν θέλει να ρίξει την καγκελάριο ή την κυβέρνηση».

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι δύσκολη για τη Μέρκελ, καθώς το CSU επιθυμεί ακριβώς αυτό που απορρίπτει η Ιταλία, η οποία ως μία από τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ ζητεί περισσότερη αλληλεγγύη από την Ένωση.

Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο Τρίτη θα συνομιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε ένα εκρηκτικό σκηνικό στην Ευρώπη, μετά την ένταση με το πλοίο Aquarius.

Εξάλλου δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών που τους αφορά περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης πριν το τέλος του μήνα.

Η Άγγελα Μέρκελ δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς η δημοτικότητά της μειώνεται, ενώ αντίθετα η ακροδεξιά φαίνεται να σημειώνει αύξηση στις δημοσκοπήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόταση ΕΝΠ για αύξηση ομάδων σε 16-Εισηγείται δύο γκρουπ των οκτώ και μονούς αγώνες play off
Δεν θα παίξει στη Ρώμη ο Τζόκοβιτς-Με δύο παιχνίδια στο χώμα πάει στο Roland Garros
Θλίψη στην Ομόνοια-Έφυγε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μιχαλάκης Χριστοφή
Μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό-Εκτός ο Φουρνιέ στο Game 3 με Ρεάλ
Διθύραμβοι Μπεκάλι για Ηλία Χαραλάμπους-«Θα μείνει μαζί μου μέχρι να πεθάνω»
Επέμβαση στο γόνατο και τέλος η σεζόν για Ρούντιγκερ
Το θαύμα της Ρέξαμ-Η ομάδα του Ράιαν Ρέινολντς ονειρεύεται την Premier League και... τον Τζέιμι Βάρντι
Τι είπε γα τις αλλαγές στην εμφάνισή του ο Γιαμάλ-«Δεν συγκρίνομαι με τον Μέσι, φτιάχνω τον δικό μου δρόμο»
Συνελήφθη και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας οπαδός έπειτα από τα επεισόδια στο Πανιώνιος-Καλαμάτα
Φαβορί η Μπαρτσελόνα για την κατάκτηση του τροπαίου-Oι πιθανότητες των ομάδων