Μπαχτσελί, ο γκρίζος λύκος που έκανε τον Ερντογάν αρνάκι

Θέλει να ρίξει τους Έλληνες στη θάλασσα και διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως η Κύπρος είναι τουρκική και έτσι θα παραμείνει…
 «Η Κύπρος είναι τουρκικό έδαφος και έτσι θα την δείχνουμε στον χάρτη. Ρωτάω αυτούς τους άμυαλους και χοντροκέφαλους: τι να κάναμε; πώς να την δείχναμε; Επιπλέον το τονίζω: Η Κύπρος είναι τουρκική, πατρίδα των Τούρκων και θα παραμείνει τουρκική. Η ελληνική κυβέρνηση που παίζει παιχνίδια με τα νησιά του Αιγαίου να γνωρίζει τα όριά της και να μην ξεχνάνε τι πέρασαν οι παππούδες τους στον βυθό της θάλασσας. Δόξα τω θεώ ζει η θέληση η οποία θα κάνει το ίδιο, θα κάνει το Αιγαίο τάφο τις ελπίδες των Ελλήνων. Και θα συνεχίζει να ζει μέχρι τέλους».
 
Είναι απρόβλεπτος, είναι ακραίος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και περιθωριακός, όμως βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας. Τι κάνει τον 70χρονο σήμερα Ντεβλέτ Μπαχτσελί με τις ακραίες απόψεις τόσο σημαντικό;
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών η Συμμαχία του Λαού όπως ονόμασαν τη συνεργασία των κομμάτων τους Ερντογάν και Μπαχτσελί, λαμβάνει το 53,65% των ψήφων με το κόμμα Μπαχτσελί να συγκεντρώνει μόνο του ποσοστό στο 11,11% που ερμηνεύεται σε 5,5 εκατομμύρια ψήφους και το ΑΚP να λαμβάνει 42,54%, ποσοστό που το καθιστά πρώτο αλλό όχι αυτοδύναμο κόμμα στη Βουλή. Αυτό σημαίνει πως τοMHP του Μπαχτσελί αποκτά ρόλο ρυθμιστή αφού θα είναι αναγκαίο στην κυβέρνηση Ερντογάν που επιζητά τον απόλυτο έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.
Έχει την τάση στις ομιλίες του να θίγει σημαντικά πολιτικά ζητήματα με ένα χιουμοριστικό τρόπο, όμως αυτοί που τον γνωρίζουν και τον παρακολουθούν χρόνια, ξέρουν πως τίποτα από όσα κάνει και λέει δεν είναι τυχαία.
 
Το φλερτ που κατέληξε σε έρωτα
 
Η Τουρκία βρισκόταν τρεις εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι οπαδοί του Ερντογάν συγκεντρώνονταν κάθε μέρα σε πλατείες διαδηλώνοντας υπέρ του Προέδρου της χώρας και η χώρα βρισκόταν σε γενικό χάρος.
 
Ήταν 2016 αρχές Αυγούστου, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους οπαδούς του να αφήσουν τα λάβαρα του κόμματος και να πάνε στην πλατεία Γενικαπι της Κωνσταντινούπολης μόνο με τουρκικές σημαίες.
 
Την επόμενη ημέρα ο χώρος ήταν γεμάτος και κατακόκκινος, με όλους να κρατούν από μια σημαία με την ημισέληνο. «Οι μάρτυρες είναι αθάνατοι, η γη μας είναι αδιαίρετη», φώναζε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Τότε ήταν που ο Ντελβέτ Μπαχτσελί εμφανίστηκε δίπλα από τον Ερντογάν υπερασπιζόμενος  τόσο τον ίδιο, όσο και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν το κομβικό σημείο για να αρχίσει το φλερτ ανάμεσα στους δυο άνδρες.
Άλλωστε, τόσο ο ίδιος ο Μπαχτσελι  όσο και οι οπαδοί του κόμματος του και ειδικά οι ομάδες της νεολαίας, οι Γκρίζοι Λύκοι αντιστάθηκαν όσο κανείς άλλος στους πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου.
 
Ο Μπαχτσελί έγινε ο πρώτος ηγέτης της αντιπολίτευσης που υποστήριξε τον Ερντογάν και κατηγόρησε τον Φετουλλάχ Γκιουλέν ως το άτομο που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα.
Η αλλαγή στάσης του Μπαχτσελί απέναντι στον Ερντογάν δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο Εθνικιστής ηγέτης άδραξε την ευκαιρία και μίλησε την κατάλληλη στιγμή τη γλώσσα της ενότητας. Από το βήμα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στο Γενίκαπι εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στη Συνθήκη των Σεβρών, μίλησε για τα για σχέδια καταστροφής της χώρας επιστέγασμα των οποίων χαρακτήρισε το αποτυχημένο πραξικόπημα και με την γεμάτη πάθος και ένταση ομιλία του, αιχμαλώτισε και καθήλωσε τα πλήθη, ενώ κέρδισε μια θέση στην καρδιά του Ερντογάν.
Η άνοδος ενός ηγέτη
 
Ο Μπαχτσελί χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένας σκληρός και αδιάβλητος ηγέτης. Έχει αναλάβει τον ρόλο του προστάτη του Έθνους και τους κράτους και αυτό του το αναγνωρίζει μεγάλη μερίδα του τουρκικού λαού.
 
Πολλοί τον κοροϊδεύουν για τον τρόπο που μιλάει και τα άστοχα παραδείγματα που φέρνει, ενώ η ρητορική που ακολουθεί προσθέτοντας αρκετό χιούμορ στις ομιλίες του τον κάνει αγαπητό και διασκεδαστικό για τον λαό.
 
«Ο Μπατχτσελί αντιπροσωπεύει τις τουρκικές ευαισθησίες των τελευταίων 200 χρόνων», υποστηρίζει ο Αχμετ Τσελένκ, πρώην Τούρκος στρατιωτικός και συντηρητικός πολιτικός αναλυτής που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις εντός του ΑΚP και του MHP.
 
«Για να κατανοήσουμε τον Μπαχτσελί είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την εξέλιξη του εθνικισμού στην Τουρκία από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπειτα. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι αποδυνάμωσαν την Αυτοκρατορία, σμίκρυναν τα σύνορα και όλοι κατάλαβαν πως θα πρέπει να επανιδρυθεί το κράτος και το οθωμανικό κατεστημένο να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο κράτος που θα παλέψει για την αναβίωση της πάλαι ποτέ ισχυρής αυτοκρατορίας» προσθέτει. Αυτός είναι και ο στόχος του MHP, του κόμματος του Μπαχτσελί.
 
Με κληρονομιά τις παρακαταθήκες που άφησε ο Μπαϊράμ ο ηγέτης των Turk Ocagi o Μπαχτσελι συνεχίζει με την ίδια εθνικιστική ρητορική να υπερασπίζεται το σύγχρονο Τουρκικό Εθνικό Κράτος κάτι που δείχνει πως έχει ανάγκη να νιώσει ο τουρκικός λαός. Και ο Μπαχτσελί καλύπτει αυτή την ανάγκη με επιτυχία.
Ο Τσελένκ συγκρίνει τον Μπαχτσελί με τον Ερντογάν. Διακρίνει ότι έχουν πολλά κοινά όμως αυτό που τους διαχωρίζει καθοριστικά, είναι αυτό που υπερασπίζονται. «Όταν λέμε Ντεβλέτ Μπαχτσελί εννοούμε την υπεράσπιση του κράτους, όταν λέμε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοούμε την υπεράσπιση των ανθρώπων», εξηγεί ο Τσελένκ.
 
Για τους αναλυτές η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσέλι προέκυψε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, και οι δύο ηγέτες αποκαλούν τώρα δημοσίως τη συμμαχία Cumhur Ittifaki (Λαϊκή Συμμαχία), που θεωρείται ως συνεργασία του κράτους και του έθνους. Και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να επιτυγχάνει, αφού ο Ερντογάν σιγοντάρισε τον Μπαχτσελί στις συνεχόμενες εκκλήσεις του για πρόωρες εκλογές.
 
Ουσιαστικά οι χθεσινές εκλογές έγιναν μετά τις συνεχόμενες εκκλήσεις του Μπαχτσελί για την διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο Ερντογάν φαίνεται να ταυτίστηκε με αυτή τη θέση και τον Μάιο εξέπληξε τους πάντες ανακοινώνοντας πως αυτές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου.
 
Τολμηρός και πετυχημένος με ένστικτο που τον δικαιώνει
 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπαχτσέλι ανέτρεψε την πολιτική της χώρας. Το να προκαλεί αλλαγές με τολμηρές προτάσεις και εισηγήσεις είναι το ατού του αν και αρκετοί πιστεύουν πως οι παρεμβάσεις του είναι τυχαίες και χωρίς καμία λογική.
 
Όμως με μια πιο προσεκτική ματιά, φαίνεται πως οι αποφάσεις του έχουν βάρος. Το 2000, όταν οι Τούρκοι βουλευτές ψήφισαν ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση της θανατικής ποινής στο νομικό σύστημα της Τουρκίας, ο Μπαχτσέλι επέλεξε την ουδετερότητα, παρόλο που υποστήριζε την ακραία τιμωρία. Η ουδετερότητα του αποδείχθηκε καθοριστική για να αποσυρθεί ο νόμος.
Δύο χρόνια μετά απομακρύνθηκε ξαφνικά από την Κυβέρνηση και άλλαξε άρδην τις πολιτικές ισορροπίες εντός της χώρας με αποτέλεσμα να ανοίξει μια και καλή ο δρόμος για το AKP και τον Ερντογάν.
 
Το παρελθόν του
 
Γεννημένος το 1948 ο Μπαχτσελί στην νότια επαρχία της Osmaniye μεγάλωσε σε μια αριστερή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η οικογένεια του ανήκει σε μια από τις εξέχουσες φυλές των Τουρκμένων, την Fettahli που είχε μεταναστεύσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το Ιράκ.
 
Οι προγονοί του Μπαχτσελί δολοφονήθηκαν από Οθωμανούς στρατιώτες το 1817 και το 1856.
 
Προερχόμενος από μια αρκετά εύπορη οικογένεια ο Μπαχτσελί μετακόμισε στην Άγκυρα το 1970 για να σπουδάσει στο Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Σε αντίθεση με τις πολιτικές πεποιθήσεις του πατέρα του, εντάχθηκε στους Γκρίζους Λύκους, οργάνωση με πολύ στενούς δεσμούς με το MHP (σ.σ αποτελεί την οργάνωση νεολαίας του κόμματος).
 
Όπως αναφέρουν πρόσωπα που τον γνώριζαν τότε είχε αυτοκίνητο γεγονός που θεωρείτο πολυτέλεια για ένα φοιτητή εκείνης της εποχής. Αυτό τον βοήθησε για να ανέβει γρήγορα στην ιεραρχία της οργάνωσης. Μετά την αποφοίτησή του δούλεψε για λίγο ως βοηθός στο Πανεπιστήμιο ενώ ίδρυσε μαζί με φίλους του φοιτητικές οργανώσεις με εθνικιστικό προσανατολισμό.
 
Η γνωριμία του με τον θρυλικό αρχηγό των Τούρκων Εθνικιστών και ηγέτη του MHP Αλπαρσλάν Τουρκές ήταν καθοριστική για το πολιτικό του μέλλον. «Ήταν σιωπηλός, δεν διαμαρτυρόταν ποτέ και σιγά σιγά ανέλαβε σημαντικές θέσεις εντός του κόμματος.  Κατά την περίοδο που ο Τουρκές είχε αρρωστήσει ο Μπαχτσελί με τον γιο του Τουρκές διοικούσαν το κόμμα» θυμάται το στέλεχος του κόμματος Μπαϊράμ.
 
Μετά τον θάνατο του Τουρκές το 1997 ο Μπαχτσελί θεωρήθηκε ικανός να τον διαδεχθεί. «Ήταν μια εργατική, αμερόληπτη φιγούρα που δεν είχε διαφορές με κανένα» λέει ο Αβνί Οζκουρέλ εθνικιστής εκδότης. «Όλοι είχαν μια θετική άποψη για αυτόν μέσα στο κόμμα».
 
Σύμφωνα με τους δύο τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θεώρησαν πως ο Μπαχτσελί ήταν του χεριού τους και θα αποτελούσε μια σύντομη παρένθεση στην ηγεσία του κόμματος. Δεν υπολόγισαν όμως σωστά τις ικανότητες του αφού κατάφερε να ελέγξει πλήρως το κόμμα και να καταστεί μόνιμος ηγέτης.
 
Το γεγονός ότι ο Μπαχτσελί υπήρξε μέλος της νεολαίας κατά την έντονη περίοδο του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1980 αποτέλεσε παράσημο για τον ίδιο και ήταν ένας από τους λόγους που κατάφερε να παραμείνει τόσα χρόνια στην προεδρία του κόμματος.
 
Η αποστασιοποίηση και η ίδρυση κόμματος, του Καλού Κόμματος, από την πρώην συναγωνίστρια του Μεράλ Ακσενέρ δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τα ποσοστά του κόμματός του.
 

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας
Ολοκληρώνεται το παζλ σε όλες τις κατηγορίες του Nations League