Πλαίσιο συμφωνίας από Γερμανία-Ελλάδα-Ισπανία στο μεταναστευτικό
20:08 - 29 Ιουνίου 2018
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, καθώς και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο της συμφωνίας, «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (σ.σ. ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».
Το πλήρες κείμενο της Πολιτικής Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα οι τρεις χώρες έχει ως εξής:
«Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία υπογραμμίζουν τη στήριξή τους για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου το 2018, με σκοπό την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ μιας δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης.
Μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από εκείνες τις χώρες μέλη που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός συλλογικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.
Στη βάση αυτή, σε απάντηση σε πιθανές κρίσεις, στηρίζουμε την υιοθέτηση πρόσθετων, άμεσων επιχειρησιακών πρωτοβουλιών της ΕΕ, βασισμένων στην αλληλεγγύη, συμπεριλαμβανόμενου του διαμερισμού τού βάρους.
Υπογραμμίζουμε ότι οι χώρες μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα χρειάζονται περισσότερη στήριξη, από οικονομικής άποψης αλλά και όσον αφορά τους αξιωματικούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασύλου. Θα γίνουν γρήγορα θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας.
Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac στις προαναφερόμενες χώρες. Η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.
Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκίνησει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής, προειδοποίησε για το μεταναστευτικό ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία», τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι το εύκολο κομμάτι «αλλά αυτό που μας περιμένει επί του εδάφους θα είναι πολύ δυσκολότερο».
«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης»
"Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας", τόνισε μετά το πέρας της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
"Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Στο μεταξύ, για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.
Μέρκελ: Προς τη σωστή κατεύθυνηση η συμφωνία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προασπίστηκε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την «αποφασιστικό βήμα» προς την κατεύθυνση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
«Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα» είπε η καγκελάριος στους δημοσιογράφους, με τη λήξη της συνόδου.
«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου. Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σύστημα ασύλου εδώ. Αλλά όσο περισσότερο συμφωνούμε μεταξύ μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», τόνισε.
Η Μέρκελ είπε ακόμη ότι η συμφωνία είναι «το σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι ήδη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Η καγκελάριος σκοπεύει να ενημερώσει τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό για τα αποτελέσματα της συνόδου απόψε το βράδυ.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι κατέληξε σε διμερή συμφωνία με την Ισπανία και την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστών που κατευθύνονται από τη νότια Ευρώπη προς τη Γερμανία, όμως δεν πέτυχε κάποια παρόμοια συμφωνία με την Ιταλία.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Α. Μέρκελ είπε ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πράγματι αναγνώρισε ότι πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφοράσ το νομικό κομμάτι της.
Εξάλλου, σχετικά με τα «ελεγχόμενα κέντρα» που συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθούν σε κράτη- μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, η Α. Μέρκελ είπε πως ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ αυτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γερμανία πάντα έδειξε προθυμία και ετοιμότητα να επιμεριστεί το προσφυγικό βάρος και προσέθεσε ότι στο ζήτημα των δευτερογενών μετακινήσεων στηρίζεται στη βοήθεια των άλλων χωρών.
Για τις περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε τρίτες χώρες, η Α. Μέρκελ τόνισε ότι είναι μια σημαντική πρόταση, ωστόσο, παρατήρησε ότι δεν μπορούμε να το συζητάμε χωρίς να υπάρξει πρώτα συνεννόηση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες της Βορείου Αφρικής.
Περισσότεροι πόροι σε Ισπανία και Μαρόκο
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη "δυτική οδό" για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σήμερα.
Περισσότεροι πόροι σε Ισπανία και Μαρόκο
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη "δυτική οδό" για να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σήμερα.
"Υπάρχει μια δέσμευση για τη χορήγηση περισσότερων πόρων στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Μαρόκου", είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το γεγονός ότι αυτή η "δυτική οδός" την οποία επιλέγουν το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες δέχεται εντεινόμενη πίεση.
Καμία επανεισδοχή μεταναστών στην Ιταλία
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την επανεισδοχή στη χώρα του μεταναστών που έχουν φύγει για τη Γερμανία.
"Η συμφωνία δεν προβλέπει να πάρει η Ιταλία μετανάστες από την Ιταλία", είπε ο Κόντε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
"Εγώ δεν υπέγραψα καμία συγκεκριμένη συμφωνία με τη Μέρκελ", την καγκελάριο της Γερμανίας, για την επανεισδοχή μεταναστών, τόνισε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να διαψεύσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σε ότι αφορά μέρος των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής συνόδου, και συγκεκριμένα την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, νωρίς σήμερα το πρωί, ο γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών θα δημιουργηθούν μόνον στις χώρες πρώτης άφιξης, και άρα, όχι στην Γαλλία. Υπογράμμισε, δε, ότι «η όλη ιδέα της χώρας πρώτης άφιξης δεν μπορεί να καταργηθεί».
«Ο Μακρόν ήταν κουρασμένος, τον διαψεύδω, τελειώσαμε στις 5 το πρωί», του απάντησε ο Τζουζέπε Κόντε και στην συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».
Ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε, επίσης, ότι «κατά την γνώμη του η Σύνοδος ήταν επιτυχής κατά ποσοστό 80%» και ότι «με τον υπουργό εσωτερικών του Ματτέο Σαλβίνι είναι στο ίδιο μήκος κύματος, διότι θεωρεί ότι χρειάζονται απτές πράξεις».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα του θα μπορούσε να ξεκινήσει "διαδικασίες" σε βάρος εκείνων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Μακρόν: Κάναμε την επιλογή της συνεργασίας
Η Γαλλία δεν πρόκειται να ιδρύσει κέντρα κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εξήγησε ότι αυτό δεν θα γίνει επειδή η Γαλλία δεν είναι "χώρα της πρώτης γραμμής", δηλαδή δεν είναι εκείνη στην οποία φτάνουν πρώτα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κέντρων στις χώρες πρώτης αποβίβασης, δηλαδή στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά σε εθελοντική βάση.
Ο Μακρόν χαιρέτισε πάντως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο, χαρακτηρίζοντάς την "σημαντικό βήμα" για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
"Κάναμε την επιλογή της συνεργασίας. Ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Αλλά το κάναμε και βρήκαμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης", πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν αλλά υπογράμμισε πως είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν πιστοί στις αρχές και τις αξίες τους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ