Στον Νικόλα το κλειδί των κρατικών εγγυήσεων-Επίθεση αγάπης από Αβέρωφ
12:03 - 29 Ιουνίου 2018
Σε αναμμένα κάρβουνα και με το βλέμμα στραμμένο στο ΔΗΚΟ βρίσκονται για μια ακόμη φορά Προεδρικό και Πινδάρου όσον αφορά κρίσιμα για την οικονομία του τόπου ζητήματα, με πρώτιστο και φλέγον την παροχή κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά και της ψήφισης των νομοσχεδίων που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το θέμα των κρατικών εγγυήσεων θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας σε μια βδομάδα από σήμερα, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Παρασκευή, με την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα(σ.σ. ΔΗΣΥ) να στέλλουν αγωνιώδη μηνύματα προς τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για έγκριση της παροχής κυβερνητικής εγγύησης ως μέρος του συνόλου της πράξης, της συμφωνίας δηλαδή μεταξύ Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και Ελληνικής.
Το κλειδί και για αυτό το μείζονος σημασίας για την οικονομία της χώρας ζήτημα, βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο ΔΗΚΟ, αφού βάσει των συσχετισμών δυνάμεων στη Βουλή, η έγκριση των κυβερνητικών εγγυήσεων περνά μέσα από τη θετική ψήφο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Πέντε χρόνια κυβέρνησε το ΑΚΕΛ και έξι χρόνια κυβερνά ο ΔΗΣΥ αλλά σήμερα οι πολίτες, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αναμένουν ξανά από τον @NicholasPapadop και το @DIKO1976 να παρέμβει για να σώσει τον τόπο και την οικονομία. Να το θυμάστε που και που.
— Athos Antoniades (@AthosAntoniades) June 29, 2018
Οι τελευταίες εξελίξεις στον Συνεργατισμό απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα διαδοχικές συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου, καθώς και της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, με τη συνολική ανάγνωση των εξελίξεων αυτών να αποτιμάται αρνητικά.
Ωστόσο, απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στη Βουλή δεν έχει ληφθεί, με τις απόψεις να διίστανται ως προς το κατά πόσο θα πρέπει και αυτή τη φορά το ΔΗΚΟ «να βάλει την ράχη του από κάτω», ασκώντας με τρόπο υπεύθυνο τον ρυθμιστικό του-και σε αυτή την περίπτωση- ρόλο, και βγάζοντας την Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά από τη δύσκολη θέση.
Καθοριστικής σημασίας για τη στάση που τελικά θα τηρήσει το ΔΗΚΟ θα είναι οι απαντήσεις που θα λάβει το κόμμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επί της σειράς δεσμεύσεων που ζήτησε δια χθεσινής επιστολής του προς τον Νίκο Αναστασιάδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητείται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για θέματα που αφορούν:
*Το πλαίσιο αφερεγγυότητας και την αναβάθμισή του.
* Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τη στήριξη των δανειοληπτών και την στήριξη της πρώτης κατοικίας τη διαχείριση του φορέα.
*Τρόπους και εισηγήσεις για το πώς πρέπει να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή.
* Τρόπους μείωσης του δημόσιο χρέους, καθώς αυτό θα εκτοξευθεί στο 110% του ΑΕΠ.
Σήμερα οι επιλογές μας είναι ζημιογόνα συμφωνία ή ζημιογόνα κατάρρευση του συνεργατισμού. Δημόσιο χρέος υψηλότερο του 2013.
— Athos Antoniades (@AthosAntoniades) June 29, 2018
Πριν μερικές βδομάδες οι αρμόδιοι σε υπ.Οικονομικών&Συνεργατισμό μας δουλεύαν για success story&επενδυτές. Υπευθυνότητα σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
Στην πολιτική, οφείλουμε να ενεργούμε με γνώμονα το τί θα γίνει στο μέλλον και όχι με βάση το τί έγινε στο παρελθόν. #Cyprus
— Χρύσης Παντελίδης (@cpantelides) June 29, 2018
Στο πλαίσιο αυτό, διόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές και ανοίγματα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη Τέταρτη, έπειτα από την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε το θέμα της παροχής κυβερνητικής εγγύησης στα πλαίσια της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας.
Εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση πως ακόμα μια φορά η Βουλή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη στήριξης της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως «όταν χρειάζεται με πολύ σωφροσύνη και σύνεση και ανεξαρτήτως κόστους να αναλάβουμε ευθύνες, απέδειξε αυτό το Σώμα ότι στέκεται στο ύψος του. Και θέλω να στείλω το μήνυμα προς την κοινωνία πως θα βρούμε τους τρόπους, όπως τέθηκαν οι σωστές προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις, που όπως τις επεξήγησα έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο».
Σημειώνεται πως χθες το απόγευμα συνήλθε εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το οποίο ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, για τη συμφωνία πώλησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και για τις κρατικές εγγυήσεις για δάνεια ύψους 2,6 δισ.
Μετά από ανασκόπηση των δεδομένων τα οποία προκύπτουν από τη νέα διαμορφωμένη κατάσταση, το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος την ερχόμενη βδομάδα για να λάβει εγκαίρως τελική απόφαση ενόψει και της επικείμενης συζήτησης του θέματος στη Βουλή.
Νωρίτερα χθες, ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη ότι είναι καταστροφικές οι συνέπειες αν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία Συνεργατικής και Ελληνικής τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπέδειξε πως συμμερίζεται την άποψη που έχει εκφραστεί από την Κεντρική Τράπεζα, ότι υπό τις περιστάσεις η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, λαμβάνοντας υπόψη και το ορατό ενδεχόμενο λήψης εποπτικών μέτρων στην αντίθετη περίπτωση.
«Δεν έχω ποτέ ισχυριστεί, ούτε η Κυβέρνηση έχει ισχυριστεί, ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα προωθούσαμε, αλλά είναι μια δύσκολη όμως αναγκαία απόφαση, προκειμένου να αποτρέψουμε κινδύνους, να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των συμπολιτών μας, να πραγματοποιήσουμε ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους σταθεροποίησης του τραπεζικού μας συστήματος, επιχειρώντας μια ρήξη με τις κακές τραπεζικές πρακτικές του παρελθόντος, με κόστος για το δημόσιο, με αυτή τη σημαντική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους», υπογράμμισε ο Χάρης Γεωργιάδης.