Το μαύρο ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί
06:56 - 11 Ιουλίου 2018
11 Ιουλίου 2011… Το καταραμένο ξημέρωμα που ο ήλιος δεν ανέτειλε ποτέ. Το ξημέρωμα που ολόκληρη η Κύπρος πάγωσε και έβλεπε συγκλονισμένη τα όσα τραγικά διαδραματίζονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.
Νεκροί, τραυματίες, σκοτάδι. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, πανικόβλητες φωνές να ψάχνουν για τους δικούς τους ανθρώπους, όλοι «καρφωμένοι» μπροστά από τις τηλεοράσεις και τα δελτία ειδήσεων, συγγενείς να σπαράζουν, συντρίμμια και φόβος…
Η 11η Ιουλίου γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας, αφού ανέτειλε με το μεγαλύτερο και πιο πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε ποτέ στα χρόνια της Εθνικής Φρουράς.
Η 11η Ιουλίου έμελλε να είναι η μέρα που 12 οικογένειες, ντυμένες στα μαύρα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά.
Λάθη, παραλείψεις, αμέλεια, ανευθυνότητα. Ή έκρηξη ανέδειξε την ανικανότητα του κράτους να προβλέψει, να εκτελέσει και να αντιδράσει…
Δείτε το χρονικό που ετοίμασε ο REPORTER βασισμένο στα γεγονότα όπως καταγράφονται στην έκθεση του νομικού Πόλυ Πολυβίου που διορίστηκε από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια για να διερευνήσει τα αίτια της καταστροφής.
*Πλοηγηθείτε στο χρονικό χρησιμοποιώντας τα τόξα δεξιά και αριστερά της εικόνας
Επτά χρόνια μετά…
Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια. Για αυτούς όμως που έχασαν άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, είναι λες και έγιναν όλα χθες. Λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα… Ο πόνος ο ίδιος. Οι μνήμες νωπές. Οι πληγές ακόμη ανοιχτές.
Κι αυτοί, οι χαροκαμένοι γονείς, οι σύζυγοι, τα παιδιά, περιμένουν ακόμη τους δικούς τους. Να μπουν ξανά της πόρτας του σπιτιού και να πούνε «ήταν ένας εφιάλτης».
Ο χρόνος σταμάτησε εκείνο το καταραμένο ξημέρωμα…
Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του REPORTER
Τέτοιες μέρες οι σκέψεις όλων στρέφονται πίσω σε εκείνη την καταραμένη μέρα, που η μοίρα έμελλε να είναι οι τελευταία για τους 13 ήρωες του Μαρί. 13 άξιοι πολίτες θυσιάστηκαν και έγιναν ήρωες πληρώνοντας βαρύ τίμημα για τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων.
Τα 13 παλληκάρια που έφυγαν άδικα! Προδόθηκαν εν ώρα καθήκοντος
Οι αγέρωχοι ήρωες του Μαρί πράττοντας το καθήκον τους, ο καθένας από το πόστο του, έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε... Tη ζωή του...
Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης
Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977. Ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια για το κυπριακό ναυτικό. Χαρακτηριστικό του πως πάντα φορούσε καπέλο με το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ήταν ο πρώτος Κύπριος Διοικητής του κυπριακού Ναυτικού. Άφησε πίσω του τρία παιδιά και τη σύζυγο του Μαρία.
Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου
Ο Λάμπρος Λάμπρου φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δόκιμων στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80. Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορα πόστα της ΕΦ. Καταγόταν από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας και ήταν 46 ετών. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών (τότε), ηλικίας 12 και 9 χρονών.
Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους
Ο Κλεάνθης Κλεάνθους διέμενε στη Λεμεσό με την οικογένεια του. Άφησε πίσω του δύο παιδιά 18 και 25 ετών (τότε) και τη σύζυγό του Κάτια.
ΈΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους
Ο Μιχάλης Ηρακλέους υπηρετούσε στη Ναυτική Βάση στο Μαρί ως ΕΠΥ Κελευστής. Ο Μιχάλης αποφοίτησε από τη σχολή των ΟΥΚ. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.
Ναύτες Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου
Στην ηλικία των μόλις 19 χρόνων άφησαν την τελευταία τους πνοή τα δίδυμα αδέρφια Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου που υπηρετούσαν τη θητεία τους. Τα δύο αδέρφια είχαν μετατεθεί στο στρατόπεδο του Μαρί λίγους μήνες πριν την τραγική έκρηξη.
Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους
Αρχιλοχίας ΕΜΑΚ Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου
Ο Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου καταγόταν από την κατεχόμενη Επτάκωμη της Καρπασίας και διέμενε στη Λάρνακα. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδάκια τριών και έξι ετών (τότε).
Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής
Ο Σπύρος Τταντής διέμενε στα Περβόλια της Επαρχίας Λάρνακας. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού μόλις 4 ετών (τότε).
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
Ο Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου διέμενε στην Ορμήδεια και ήταν γιος του βοηθού υπευθύνου στην Πυροσβεστική Λάρνακας Μιχάλη Θεοφίλου.
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
Ο Βασίλης Κρόκος διέμενε στη Λάρνακα και ήταν νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ήταν γιος του βοηθού Αρχηγού επιχειρήσεων της Αστυνομίας Ανδρέα Κρόκου.
Πυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή
Ο 31χρονος Γιώργος Γιακουμή καταγόταν από τα Γέναγρα της Επαρχίας Αμμοχώστου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιβισίλη. Ήταν νυμφευμένος με τη Χρύσω και είχαν ένα γιό μόλις ενάμιση ετών τον Λοΐζο.