Καταγγέλλει Αστυνομία το Αλεξούι - Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
13:14 - 12 Ιουλίου 2018
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε το πρωί ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, γνωστός ως Αλεξούι και ένας φίλος του οι οποίοι είχαν συλληφθεί την περασμένη Τρίτη το βράδυ, έξω από γνωστό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας μετά από επεισόδιο με αστυνομικό.
Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο, ενώ διενεργήθηκε σωματικός έλεγχος σ' αυτούς που εισέρχονταν στην αίθουσα.
Τα δύο επεισόδια, ο καβγάς με τον Αστυνομικό Δ/ντη και οι κατηγορίες
Η αστυνομία καταχώρησε υπόθεση εναντίον του Μαυρομιχάλη και του 31χρονου φίλου του, ενώ επιπρόσθετες κατηγορίες αντιμετωπίζει το Αλεξούι για τη λογομαχία που είχε την επόμενη μέρα της σύλληψης του, με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας που είχε ως αποτέλεσμα την επανασύλληψη του.
Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανησυχίας, θορύβου και ταραχής, της κοινής επίθεσης και πρόκλησης, και της αντίστασης κατά τη σύλληψη, ενώ ο Αλέξης Μαυρομιχάλης αντιμετωπίζει ακόμα τις κατηγορίες της απειλής, αλλά και άλλες δύο κατηγορίες που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία αρχείου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς τη συγκατάθεση της επιτρόπου και λήψη γνώσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Κοινώς οι δύο τελευταίες κατηγορίες αφορούν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που διαθέτει στην οικία του.
Όσον αφορά το πρώτο αδίκημα και 4ο αδίκημα οι δύο κατηγορούμενοι τη 10η Ιουλίου στη Λευκωσία, σε δημόσιο χώρο, δηλαδή έξω από το ξενοδοχείο «Χίλτον» χωρίς εύλογη αιτία προκάλεσαν θόρυβο και ταραχή με τέτοιο τρόπο που ενδέχετο να προκαλέσει διασάλευση ειρήνης.
Για τη 2η και 5η κατηγορία που αφορά κοινή επίθεση οι δύο κατηγορούμενοι κατά χρόνο και τόπο που αναφέρονται στην κατηγορία 1, παράνομα επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού του ΟΠΕ Λευκωσίας.
Για τη 3η κατηγορία που αφορά αντίσταση, οι δύο κατηγορούμενοι κατά χρόνο και τόπο που αναφέρονται στην κατηγορία 1, αντιστάθηκαν σε όργανο της τάξης κατά την κανονική εκτέλεση καθήκοντος του, δηλαδή όταν πληροφορήθηκε από αστυνομικό ότι είναι υπό σύλληψη για τα αδικήματα της κοινής επίθεσης, αυτός αντιστάθηκε.
Όσον αφορά την 6η κατηγορία ο Αλέξης Μαυρομιχάλης κατηγορείται ότι κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 1η κατηγορία παράνομα επιτέθηκε σε δεύτερο αστυνομικό.
Στην 8η κατηγορία της απειλής κατηγορείται ότι προκάλεσε τρόμο ή ανησυχία στον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, Ανώτερο Αστυνόμο Νίκο Σοφοκλέους, απειλώντας τον με βία, δηλαδή τον απείλησε με τη φράση «Εν να δεις ήντα που να σου κάμω», την οποία επανέλαβε αρκετές φορές.
Στην κατηγορία υπ' αριθμό 9, το Αλεξούι κατηγορείται ότι, στην κατοικία του λειτουργούσε και διατηρούσε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, χωρίς γραπτή γνωστοποίηση στην Επίτροπο . Δηλαδή, είχε εγκατεστημένο σύστημα διαχείρισης δεδομένων NVR, κλειστού κυκλώματος βίντεο παρακολούθησης με το οποίο καταγράφονταν πλάνα εξωτερικά της κατοικίας του με οκτώ κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες ήταν τοποθετημένες περιμετρικά της κατοικίας.
Στην τελευταία κατηγορία ο Αλέξης Μαυρομιχάλης χωρίς δικαίωμα έλαβε γνώση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, δηλαδή κατέγραφε και αποθήκευε δεδομένα στο σύστημα διαχείρισης δεδομένων NVR που περιγράφεται στην κατηγορία 9.
Οι δύο κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδχή στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.
Η Αστυνομία μέσω της κατηγορούσας αρχής δεν ζήτησε την κράτηση των δύο αλλά όπως οι κατηγορούμενοι, αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους. Ζήτησε επίσης όπως καταβάλουν το ποσό των 30 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση και να παρουσιάζονται καθημερινά σε αστυνομικό σταθμό, ενώ επιπρόσθετα ζήτησε όπως παραδοθούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να τοποθετηθούν στον κατάλογο stop list.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας και άλλοι αστυνομικοί.
Ένσταση δικηγόρου - «Αυτό είναι καταχρηστικό»
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο υπόπτων, Χάρης Γεωργίου, έφερε ένσταση στους όρους της Αστυνομίας και πρόσθεσε ότι δεν του δόθηκε όλο το μαρτυρικό υλικό που έπρεπε να δοθεί στην ολότητα του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «έδωσαν τις μαρτυρίες που ήθελαν στο δικαστήριο».
Επεσήμανε ότι αυτό που γίνεται είναι «καταχρηστικό» και αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους που γίνονται στον πελάτη του, ενώ εξέφρασε την απορία «πώς οι αστυνομικοί βρέθηκαν στο Χίλτον». Επίσης αναφερόμενος στη δικαστή και στην «καταχρηστική διαδικασία», είπε «καταλαβαίνετε τώρα τι γίνεται», αφήνοντας αιχμές και για την υπόθεση του Ιωσήφ Ιωσήφ, άλλως Σήφης την οποία χειρίστηκε αρχικά η ίδια δικαστής.
Όσον αφορά την εγγύηση, ζήτησε όπως αυτή είναι 10 χιλιάδες ευρώ και όχι 30, λέγοντας μάλιστα ότι η ψηλή εγγύηση σε συνάφεια με την παρουσία του σε αστυνομικό τμήμα και παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, «αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό».
«Δεν τον άφησαν να καταθέσει».
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Μαυρομιχάλη, Χάρης Γεωργίου, ο πελάτης του ζήτησε, ενώ είχε επανασυλληφθεί, όπως του επιτραπεί να προχωρήσει σε καταγγελία εναντίον της Αστυνομίας στην ανεξάρτητη αρχή παραπόνων κατά της Αστυνομίας.Όπως είπε είχε επικοινωνήσει με μέλος του συμβουλίου το οποίο του ανέφερε ότι η καταγγελία δεν μπορεί να γίνει μέσω τηλεφώνου.
Επίσης ο κ. Γεωργίου ανέφερε στο δικαστήριο ότι σε σχέση με το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε μεταξύ του Αλέξη και του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας δεν του επέτρεψαν να δώσει κατάθεση, παρά τη θέληση του.
Η απόφαση του δικαστηρίου
Μετά από μονόωρη διακοπή η δικαστής της υπόθεσης, Χριστιάνα Παρπότα ανακοίνωσε την απόφαση της σε ότι αφορά τους όρους με τους οποίους θα αφεθούν ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι, αφού υπήρχε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Αποφάσισε όπως τόσο το Αλεξούι όσο και ο 31χρονος φίλος του καταβάλουν εγγύηση ύψους 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες εγγυήσεις που ζήτησε η κατηγορούσα αρχή.