Βρήκαν αλληλοκατανόηση, έκαναν το πρώτο βήμα για να αλλάξουν τον κόσμο
17:05 - 16 Ιουλίου 2018
«Βαθύ, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο» είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε για ακόμα μία φορά την εμπλοκή της χώρας του στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στη σύσφιξη των σχέσεων σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο με τις ΗΠΑ και επεσήμανε πως «αρχίσαμε να κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, είμαι χαρούμενος, αλλά τα προβλήματα παραμένουν».
«Να φτιάξουμε μια δημιουργική ατμόσφαιρα» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος και κατέληξε ζητώντας συγγνώμη από τους κατοίκους του Ελσίνκι «για τα προβλήματα που δημιουργήσαμε».
«Η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά. Θα συνεχίσω την αμερικανική τολμηρή διπλωματία που είναι καλή και για τον κόσμο» είπε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές και τις συζητήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο Πούτιν. Θα πρέπει να βρούμε κοινό τόπο, γραμμή και πορεία για να λύσουμε τα προβλήματα μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «έχουμε δει στο παρελθόν τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνει ο διάλογος, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Οι σχέσεις μας ήταν χειρότερες από ποτέ, μέχρι που πριν από τέσσερις ώρες που ο κόσμος άλλαξε. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε δρόμους για να ευνοηθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στον κόσμο» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στα πυρηνικά και στην επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για την καταπολέμηση φανατικών ισλαμιστών. «Χάρη στη συνεργασία μας σταματήσαμε τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη», συμπλήρωσε.
«Στο Ελσίνκι βάλαμε τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον που θα έρθει με διάλογο και συζητήσεις. Πιστεύουμε στην ειρήνη, τη συνεργασία και τον διάλογο, πιστεύω και η Ρωσία. Στο μέλλον θα συναντηθούμε πολλές φορές», κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αναφερόμενος στις συμφωνίες για το φυσικό αέριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «ανταγωνιστή και αυτό είναι κομπλιμέντο».
«Η θέση των ΗΠΑ είναι διαφορετική. Πλέον μπορούμε να εξάγουμε τα αποθέματά μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ.
Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως «θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Έχουμε πεδίο συνεργασίας. Ο Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαμετακόμιση».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και το tweet Τραμπ για την «αμερικανική βλακεία» ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «Το έγραψα. Είναι βλακεία. Φταίνε και οι δύο χώρες. Η Αμερική θα έπρεπε να είχε κάνει βήμα για να συνεργαστούμε. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για τις χώρες, δεν υπήρχε συνεργασία, συνεννόηση μεταξύ μας. Είναι ντροπή. Πρέπει να προσπαθήσουμε», τόνισε και συμπλήρωσε πως «συζητήσαμε κυρίως για τη μηδενική μας συνεννόηση και τον αντίκτυπο στις σχέσεις των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο».
Για την ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε:«θα αφήσω τον πρόεδρο Πούτιν να απαντήσει. Όπως ξέρετε η διαφορά στις εκλογές ήταν πολύ μεγάλη και οφείλεται στο γεγονός ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά. Δεν υπήρχε συνεννόηση, δεν γνώριζα τον πρόεδρο Πούτιν. Μπορεί κάποιοι να ανακατεύτηκαν και να είπαν ψεύτικες ιστορίες».
Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Ο Τραμπ υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και γω της Ρωσίας. Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία και να συμφιλιώσουμε τις διαφορές μας. Δεν πρέπει να στηριζόμαστε στα συγκυριακά συμφέροντα κάποιων στις χώρες μας. Στη Ρωσία διαμορφώθηκε μια άποψη για τους υποψήφιους των αμερικανικών εκλογών και αυτό είναι φυσιολογικό. Ο Τραμπ είχε μιλήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων μας και αυτό δημιούργησε μια συμπάθεια. Δεν είναι φυσιολογικό;».
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας των αμερικανικών αρχών με τη Ρωσία «όμως θα γίνει το ίδιο και από τη δική μας πλευρά» ενώ καταφέρθηκε κατά της Χίλαρι Κλίντον αφήνοντας υπόνοιες για τη πηγή των χρηματοδοτήσεών της προεκλογικής της εκστρατείας. Σε ερώτηση για το αν ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές, ο Πούτιν απάντησε «ναι, γιατί μίλησε για εξομάλυνση των σχέσεων».
Για τη Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «συζητήσαμε με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Αν δούμε τις προόδους που έχουμε κάνει, η συνεργασία με το Ισραήλ μπορεί να προσφέρει κάτι πάρα πολύ καλό». Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, νομίζω ότι θα το κάνουμε. Μας ενδιαφέρει και τους δύο».
O Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο προσφυγικό επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις εστίες τους για να σταματήσει η μεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη.
Για τα εξαφανισμένα email, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Έχω εργαστεί στην κατασκοπεία και ξέρω πως συντάσσονται οι φάκελοι. Η Ρωσία είναι δημοκρατική χώρα και πιστεύω ότι το θεωρείτε και σεις για τις ΗΠΑ. Είναι τελικά οι ΗΠΑ μια δημοκρατική χώρα; Τα συμπεράσματα σε τέτοιες περιπτώσεις τα βγάζουν τα δικαστήρια. Ο κ. Σώρος ανακατεύεται παντού. Είναι η περίπτωση ενός ιδιώτη, όχι του αμερικανικού κράτους. Αφορά ιδιώτες».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε δώρο στον Ντόναλντ Τραμπ μία ποδοσφαιρική μπάλα με τον Αμερικανό πρόεδρο να τη δίνει στη σύζυγό του και να την προτρέπει να τη δώσει στον γιο τους, Μπάρον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα του μεγάλου τετ-α-τετ μεταξύ Tραμπ και Πουτίν στο Ελσίνκι
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες , ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επι θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.
Κατά την άφιξη του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασετην ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι.
«Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (...) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.
«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβλέπει κινδύνους για τις ΗΠΑ από τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν το «Politico»
Έκλεισε το μάτι στον Πούτιν ο Τραμπ
Οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι βέβαιοι ότι είδαν τον Αμερικανό πρόεδρο να κλείνει το μάτι στο Ρώσο ομόλογο του, πριν την έναρξη της συνάντησης τους στο Ελσίνκι, παρότι μερικοί συνάδελφοι τους δεν είχαν την ίδια βεβαιότητα.
Η στιγμή που προκάλεσε τις συζητήσεις στο κέντρο τύπου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο, ήταν εκείνη όταν ο Πούτιν και ο Τραμπ εμφανίσθηκαν ενώπιον των δημοσιογράφων για να κάνουν τις πρώτες τους δηλώσεις πριν την έναρξη των τετ-α-τετ συνομιλιών τους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι. Στο πλάνο της κάμερας στο οποίο απεικονίζεται την εμφάνιση τους αυτή, φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος , ενώ κάθεται στα δεξιά του Πούτιν, στρέφει κάποια στιγμή το βλέμμα του προς τον Ρώσο πρόεδρο και μοιάζει σαν να του κλείνει το μάτι.
Μια πρόχειρη δημοσκόπηση που έκανε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου TASS μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν την συνάντηση, έδειξε ότι οι περισσότεροι δεν αμφιβάλλουν για το ότι ο Τραμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν, αν και υπήρξαν και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους που εξέφρασαν τις αμφιβολίες για το αν όντως ο Τράμπ έκλεισε το μάτι στον Πούτιν.