Δεχτές από την Κυβέρνηση οι εισηγήσεις του ΔΗΚΟ
10:29 - 02 Ιουλίου 2018
Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης-στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη- συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, σε μια συνάντηση εξόχως σημαντική, καθότι η έκβασή της θα κρινεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ την Παρασκευή.
Τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συνέλθουν εκτάκτως το απόγευμα, προκειμένου να ενημερωθούν για τα διαμειφθέντα κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της ερχόμενης Παρασκευής στη Βουλή.
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε αναφέρει πως κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητούσε διευκρινίσεις για πώς θα γίνει η διαχείριση των δανείων από το Φορέα, πώς θα λειτουργήσει το Σχέδιο Εστία και πώς θα προστατευθεί η κύρια κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη.
Από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε πως πέραν της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνομιλήσει και με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος επιβολής νέου μνημονίου, υποδεικνύοντας πως η συμφωνία για τον Συνεργατισμό επιτεύχθηκε σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.
Ανέφερε ταυτόχρονα πως η συμφωνία διασφαλίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να εμπλακεί ξανά σε περιπέτειες.
Σχολιάζοντας τις ανησυχίες των καταθετών, ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι πρέπει να τερματιστεί η κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και υποδεικνύοντας ότι η συμφωνία προνοεί ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων του Συνεργατισμού.
«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό», είπε ο κ. Προδρόμου, «ότι με τη συμφωνία δεν αλλάζει τίποτα για καταθέτες και δανειολήπτες».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κομμάτων για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι είναι κατανοητό πως η αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική, αλλά επισήμανε, στο συγκεκριμένο ζήτημα απαιτείται η συμβολή όλων.
«Οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ είναι εγγυημένες από το κράτος, ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το συνολικό ύψος των καταθέσεων ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια», επισήμανε, σημειώνοντας πως επιδίωξη του ΔΗΚΟ είναι όπως ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή το όλο ζήτημα που αφορά τον Συνεργατισμό, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, την χαρακτήρισε ετεροβαρή, αφού όπως υποστήριξε θα μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά το ερώτημα είναι με ποιο αντάλλαγμα.
Αποφάσισαν από καιρό φαίνεται την εκκαθάριση της ΣΚΤ. Καθυστερούν γιανα συμβεί από μόνη της με στόχο να φορτώσουν σε άλλους την καθυστέρηση!. Με τέτοιους χειρισμούς η χώρα κινδυνεύει να μπει ξανά σε μνημόνιο. Και τη νύφη θα την πληρώσει (ξανά) ο κοσμάκης. Σώστε ότι σώζεται.
— Stavros Malas (@StavrosMalasCY) July 2, 2018
Καταστροφική χαρακτήρισε με τη σειρά του τη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα για τον Συνεργατισμό ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επισημαίνοντας πως, είτε ψηφιστεί είτε όχι θα υπάρχουν συνέπειες.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως αν δεν ψηφιστεί πιθανόν να τεθούν σε κίνδυνο οι καταθέσεις, ενώ αν ψηφιστεί θα υπάρξει επιβάρυνση των φορολογούμενων και του δημόσιου χρέους.
«Πράγμα», υποστήριξε, «που αν δεν καταφέρουμε να διαχειριστούμε ενδέχεται να μας οδηγήσει σε δεύτερο μνημόνιο».
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε γιατί οι βουλευτές πρέπει να πιστέψουν τον Υπουργό Οικονομικών όταν λέει ότι το δημόσιο χρέος είναι διαχειρίσιμο, από τη στιγμή που, όπως ισχυρίστηκε, οι προβλέψεις της Κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις δεν επιβεβαιώθηκαν.