Θέλει να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της παιδείας ο Πρόεδρος
08:07 - 12 Αυγούστου 2018
Καθοριστική φαίνεται να είναι για το μέλλον της παιδείας,η επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το εξωτερικό, αφού επέστρεψε αποφασισμένος να εξευρεθούν λύσεις οι οποίες θα δώσουν τέλος στην κρίση που ξέσπασε στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τα επόμενα 24ωρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται πως θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις, κρίνοντας ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.
Από πλευράς Κυβέρνησης πάντως έχει εκφραστεί η διάθεση να δοθεί νέα ευκαιρία στο διάλογο χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται κατά πόσο είναι διατεθειμένη να προβεί σε οποιεσδήποτε υποχωρήσεις.
Σε δηλώσεις του χθες στον REPORTER ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επανέλαβε ότι «από της 27 Ιουλίου όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, έγινε σαφές ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά το αντικείμενο του διαλόγου, θα ήταν ο εξορθολογισμός των απαλλαγών».
Επίσης πρόσθεσε ότι, «μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί προτάσεις και αν υποβληθούν είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο».
Την ίδια ώρα ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, θέλοντας να χαμηλώσουν τους τόνους δεν προβαίνουν δημόσια σε δηλώσεις.
Ωστόσο, μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook, οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, εξέφρασαν τις απόψεις τους και απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο διαμήνυσαν πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν είναι πρόθυμες να εισέλθουν σε διάλογο όπως τον ορίζει η κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα λόγο ότι πρόκειται «για διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο».
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, στην χθεσινή ανάρτησή του έκανε για λόγο αδιανόητο διάλογο, ενώ παράθεσε απόσπασμα από κείμενο του Χρήστου Ρώμα, που συμπεριλήφθητε πριν από μερικούς μήνες στις εξετάσεις διορισμών στο μάθημα των Ελληνικών και είχε θέμα «Ο σωστός διάλογος, προϋποθέσεις και αποτελέσματα».
Όπως αναφέρει, στο κείμενο γίνεται λόγος για την «πρώτη και βασική προϋπόθεση που είναι η ελευθερία. Ένας σωστός διάλογος πρέπει να διεξάγεται μεταξύ ελεύθερων ανθρώπων και σε καθεστώς δημοκρατίας».
Ακολούθως θέτει τη δική του θέση ότι «είναι αδιανόητος ο διάλογος με το πιστόλι στον κρόταφο» και διερωτάται «πώς τα φέρνει, αλήθεια, ο καιρός;».
Περνώντας στην αντεπίθεση και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μέσα από τον λογαριασμό του έγραψε ότι «άρχισε να επιδιώκεται η διάσπαση του εκπαιδευτικού κόσμου. ΟΕΛΜΕΚ-ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους», ενώ προειδοποιεί ότι «θα βγάλουμε πολλά στη φόρα και θα εκτεθούν και τέως και νυν».
Το πρώτο μας μέλημα, επανέλαβε ότι «ήταν πάντα το καλό του Δημόσιου Σχολείου και ακόμα με όσα κακεντρεχή λένε, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας».