Σκανάρει απ΄άκρη σ' άκρη τις κυπριακές θάλασσες το Barbaros
09:31 - 06 Αυγούστου 2018
Μετά από μια στάση λίγων ημερών στο λιμάνι της Χόλμης στην επαρχία της Μερσίνας, το Barbaros επανήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ για να συνεχίσει τις παράνομες ερευνητικές του δραστηριότητες μαζί με το υποστηριχτικό Apollon Moon.
Σύμφωνα με τη σχετική NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο για σεισμικές έρευνες.
Η NAVTEX καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα και των απέναντι ακτών της Τουρκίας.
Η πορεία του Barbaros τις τελευταίες ώρες
Υπενθυμίζεται πως το Barbaros εκτελούσε παρόμοιας φύσεως έρευνες τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο Βόρεια της Καρπασίας, ενώ με τη νέα NAVTEX κινείται πλέον ανατολικότερα μέχρι τις ακτές της Αντιόχειας και της Μεγαρσού.
Την ίδια ώρα το τρυπάνι Fatih παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας όπου γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες, ούτως ώστε να γίνει κατορθωτή η προγραμματισμένη έξοδος του στη Μεσόγειο εντός Σεπτεμβρίου.
Για το σκοπό αυτό η ΤPO, εταιρία που διαχειρίζεται το γεωτρύπανο, έχει προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών για υποστήριξη της γεώτρησης με αζέρικη εταιρία μεταφορών. Βάση του προγράμματος γεωτρήσεων θα αποτελέσει το λιμάνι της Αττάλειας.
Παράλληλα, ο Ερντογάν κατά την παρουσίαση των πρώτων 100 μέρων της κυβέρνησής του την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο για αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, ο Ερντογάν κατά την παρουσίαση των πρώτων 100 μέρων της κυβέρνησής του την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο για αναζήτηση υδρογονανθράκων.
Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε έργα σε όλους τους κρίσιμους τομείς της πολιτικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια.
Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύει τα δικαιώματά της στην περιοχή της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη αναφορά διατηρεί τους φόβους και τις ανησυχίες για διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.