Κοινές προσεγγίσεις με τις ΗΠΑ διαπιστώνει ο Υπ.Εξωτερικών

ΗΠΑ και Λευκωσία έχουν κοινές προσεγγίσεις σε αριθμό θεμάτων και η σχέση τους είναι στρατηγικής σημασίας, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος από το περιεχόμενο τη συζήτησης που είχε με τον κ. Μίτσελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και θα αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης Κύπρου – ΗΠΑ.

Ο κ. Χριστοδουλίδη μιλούσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό επίσημο κι όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, σ’ αυτήν κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις και γεωστρατηγικά ζητήματα στην περιοχή. Η ίδια πηγή είπε ότι αρκετές από αυτές τις ανακοινώσεις θα γίνουν στην διάρκεια της επίσκεψης Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Ο κ. Μίτσελ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
 
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντησή του πολύ δημιουργική, παραγωγική, εποικοδομητική «και το πιο σημαντικό, με αποτελέσματα συνάντηση τα οποία θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και αποδεικνύουν στην πράξη τη στρατηγική σημασία της σχέσης μας, τις κοινές μας προσεγγίσεις σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, και για την Ανατολική Μεσόγειο, και πώς μέσα από κοινές δράσεις οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στην περιοχή. Όλες αυτές οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα από την ανταλλαγή επίσκεψης σε υψηλό επίπεδο η οποία θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».
 
Διευκρίνισε ότι «οι ανακοινώσεις αφορούν και θέματα ασφάλειας και θέματα ενέργειας και πολιτικά θέματα, αλλά και, γενικότερα, την αντίληψη των δύο χωρών σε σημαντικό αριθμό θεμάτων, είτε που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα είτε ειδικότερα την Ανατολική Μεσόγειο. Και θα είναι μια διακήρυξη για το πώς θα συνεχίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Στο ερώτημα πότε θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πολύ σύντομα θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάποια δραστηριοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό, ο κ. Υπουργός είπε ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς, ένα ενδιαφέρον που είναι διαχρονικό, ένα ενδιαφέρον που εστιάζεται και στο θέμα της ειρηνευτικής δύναμης, ένα ενδιαφέρον που προκύπτει και από τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, και όλα αυτά φυσικά και έχουν συζητηθεί και οφείλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα όσα έχω ακούσει».

Σε σχέση με τη στάση των Αμερικανών στη συζήτηση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και σε παρατήρηση ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει κάποιους περιορισμούς,  ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν θέσει περιορισμούς «που δεν σχετίζονται με την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, (έχουν θέσει) κριτήρια που αφορούν τη λειτουργία των ειρηνευτικών αποστολών".

"Είχαμε (με τον κ. Μίτσελ) μια εκτενή συζήτηση και για το συγκεκριμένο θέμα. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον και η ιδιαίτερη προσέγγιση που πρέπει να υπάρξει για την ειρηνευτική δύναμη, γιατί αφορά ευρύτερα την περιοχή και δεν ενδιαφέρει αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ. Είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα και άλλα κράτη της περιοχής μας», δήλωσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθούν και σε πιο υψηλό επίπεδο πολύ σύντομα".

"Εκείνο που θα προκύψει ξεκάθαρα μέσα και από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν είναι η σημασία που προσδίδεται στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή. Άρα για να μπορεί αυτός ο ρόλος να ασκηθεί από μέρους μας – μπορεί αυτός ο ρόλος να γίνει ακόμα πιο ισχυρός – είναι κάτι που σχετίζεται και με τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία εντός ή εκτός των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός είπε ότι «είναι γνωστή η αμερικανική προσέγγιση όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απόλυτα σεβαστό το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη και είναι μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που έχουμε και τη δραστηριοποίηση και ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας Exxon».
 
Αργά το βράδυ, στο περιθώριο της συμμετοχής τους στο Διατλαντικό δείπνο με οικοδεσπότη τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών και καλεσμένους του ομολόγους του της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης επρόκειτο να ενημερωθεί από το Νίκο Κοτζιά για την άτυπη τριμερή συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων.
 
Συνάντηση Μίτσελ και με Κοτζιά
 
Στο μεταξύ, η προώθηση συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία της επίσκεψης του Έλληνα Yπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβριο, ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνάντηση του Κοτζιά με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ.

«Το πρώτο εντάσσεται σε μια ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη σε Κύπρο – Ιερουσαλήμ – Κάιρο.

Σε σχέση με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, συζητήθηκε η θεματολογία της, καθώς είναι ευρύτερη της προηγούμενης», είπε η διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζουμε ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Πομπέο – Κοτζιά τον Μάιο τόνιζε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν εντός του 2018 τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε βασικούς τομείς  συνεργασίας των δύο χωρών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία
Έστησαν πάρτι Εμπαπέ και Μέσι-Πήραν τη νίκη για την Παρί και διέλυσαν τη Μαρσέιγ
Τα παίζουν όλα για όλα ΑΕΚ και Απόλλων-Θέλουν και οι δύο τη νίκη