Έτσι αντιμετωπίζει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές η Λευκωσία

Σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, αποφάσισε να πάρει η Λευκωσία.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, της οποίας προεδρεύει, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι επαφές σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες για ενεργοποίηση συμφωνιών επανεισδοχής.

Σημείωσε πως συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει συνάντηση για αυτό το θέμα με την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο ίδιος ο κ. Πετρίδης θα ζητήσει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο

Παράλληλα, ανέφερε, "θα υπάρξει κύκλος επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους μας, ιδιαίτερα από μεσογειακές χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να απαιτήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη". 

Στην Υπουργική Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας. 

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε, στις δηλώσεις του, πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να μεταφραστεί σε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να περιλαμβάνει ένα υποχρεωτικό μηχανισμό αυτόματης κατανομής των δικαιούχων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.
 
Επεσήμανε πως θα πρέπει μια νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ να μην εναποθέτει δυσανάλογο βάρος στις χώρες της πρώτης γραμμής, σε μικρές χώρες οι οποίες δεν μπορούν να αναπτύξουν δυσανάλογες με το μέγεθός τους δομές για να απορροφήσουν τα ρεύματα αυτά.
 
Σημείωσε πως η Κύπρος κατ’ αναλογία πληθυσμού αντιμετωπίζει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα μεταναστευτικών ροών σε σχέση με άλλες χώρες και πως αν συνεχίσουν να αυξάνονται αυτοί οι αριθμοί δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμοι.
 
Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Eurostat για το 2018, η Κύπρος είναι πρώτη χώρα όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου σε αναλογία πληθυσμού και αυτές ξεπερνούν τις 5 χιλιάδες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.
 
Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του 2018, τα αιτήματα παροχής διεθνούς προστασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση, και συγκεκριμένα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 55%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ανέφερε, και σημείωσε πως  τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 η Κύπρος δέχτηκε 4022 αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε σχέση με 2600 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Πέρσι υπήρξε, εξάλλου, μια αύξηση 56% σε σχέση με το 2016, πρόσθεσε.
 
Το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να χειριστεί από μόνη της και ούτε αλληλεγγύη πρέπει να μεταφράζεται μόνο σε κάποια βοήθεια σε οικονομικούς πόρους, αλλά πρέπει να εμπεριέχει τον αυτόματο μηχανισμό ανακατανομής, είπε ο κ. Πετρίδης.
 
Σημείωσε ακόμη πως αποφασίστηκε να γίνουν επαφές και με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης με συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένη συνεργασία.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, το Υπουργείο Εξωτερικών θα έχει επαφές με τις αρχές του Λιβάνου, όσον αφορά τη σύναψη και εφαρμογή συμφωνίας επανεισδοχής αλλά και για πρόληψη των ροών από τη χώρα αυτή, από την οποία παρατηρούνται αυξημένες ροές το τελευταίο διάστημα και λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ για το προσφυγικό.
 
«’Αρα θα διερευνήσουμε το θέμα διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ μέσω και μιας συμφωνίας επανεισδοχής για την Κύπρο», σημείωσε.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, αποφασίστηκε «η ενίσχυση της επιτήρησης σημείων της νεκρής ζώνης και της πράσινης γραμμής», σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία ονομάζονται «μελανά σημεία», από τα οποία έχει το τελευταίο διάστημα παρατηρηθεί αυξημένη ροή ανθρώπων.
 
«Θα γίνει και χρήση της τεχνολογίας μέσω καμερών, αλλά και αυξημένες θαλάσσιες περιπολίες», σημείωσε.
 
Είπε ακόμη πως το Κέντρο Κρίσεων «Ζήνων» καθορίζεται ως ο Συντονιστής σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε επίσης πως θα γίνει εισαγωγή ταχύρρυθμης διαδικασίας εξέτασης των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων πολιτικού ασύλου καθώς και εκπόνηση εθνικού καταλόγου ασφαλών τρίτων χωρών.
 
Σημείωσε πως ευελπιστούν ότι με τη νέα διαδικασία που θα θεσμοθετηθεί η εξέταση θα γίνεται εντός ενός μήνα. «Φαίνεται να υπάρχει μια κατάχρηση από άτομα που εισέρχονται νόμιμα στην Κύπρο, είτε με άδειες ως εργάτες, είτε ως φοιτητές, είτε με άλλο καθεστώς, και με τη λήξη της άδειας παραμονής τους γίνονται αιτήσεις πολιτικού ασύλου», σημείωσε, επισημαίνοντας πως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα θεσμοθετηθεί μια ταχεία διαδικασία εξέτασης των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως στις αρχές του νέου έτους θα λειτουργήσει το ειδικό δικαστήριο διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, που θα εξετάζει αποκλειστικά  τις εφέσεις που γίνονται για τις αιτήσεις που απορρίπτονται, με στόχο την όσο το δυνατόν επιστροφή των μη δικαιούχων.
 
Υπογράμμισε πως αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα σταματήσει την κατάχρηση του συστήματος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπως είπε,
 
Άλλη απόφαση που λήφθηκε αφορά, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, την τροποποίηση του διατάγματος πρόσβασης στην αγορά εργασίας από έξι μήνες για τους αιτητές πολιτικού ασύλου σε ένα μήνα, με στόχο τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, της κατάχρησης του συστήματος αλλά και έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.
 
Επίσης, πρόσθεσε, θα διευρυνθούν οι τομείς εργασίας στους οποίους δύναται να απασχοληθούν οι αιτητές πολιτικού ασύλου.
 
Εξάλλου, ο κ. Πετρίδης είπε πως έχει συσταθεί και τεχνική επιτροπή με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και υπηρεσιών, με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση της προόδου που επιτυγχάνεται, η οποία θα συνέλθει εκ νέου σε ένα μήνα για ανασκόπηση των αποφάσεων που λήφθηκαν. Παράλληλα θα γίνουν και άλλες επαφές σε τεχνικό επίπεδο και διμερείς επαφές μεταξύ των Υπουργείων, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως οι περισσότεροι αιτητές πολιτικού ασύλου στην Κύπρο είναι Σύροι, που φέτος ανέρχονται στα 860 άτομα. Ακολουθούν πρόσωπα από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και το Ιράκ.
 
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισόδου των αιτητών πολιτικού ασύλου κατά το 2018, ο κ. Πετρίδης είπε πως 1520 άτομα εισήλθαν παράνομα μέσω των κατεχομένων, 1659 εισήλθαν νόμιμα στη Δημοκρατία και 72 εισήλθαν δια θαλάσσης, αριθμός που αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες.
 
Τις τελευταίες 4-5 ημέρες υπήρξε μια συστηματική ροή είτε δια θαλάσσης, είτε από τα κατεχόμενα αιτητών πολιτικού ασύλου από Λίβανο, Τουρκία και Συρία που φθάνουν τους 140, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.
 
"Είναι ένα θέμα το οποίο μας προβληματίζει", σημείωσε, αναφέροντας πως "από το 2008 μέχρι σήμερα έχει παραχωρηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα σε 1090 άτομα και το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας σε 6784 άτομα, ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις 7406 ατόμων".

 

Δειτε Επισης

Έντονη φημολογία για επιστροφή Τιμούρ στο Παπαδόπουλος-Στη μέγγενη ο Οκκάς για επεισόδιο με παράγοντα
Πληροφορίες για deal μεταξύ Σπανούλη και Μονακό
Οι εννέα αγώνες που έρχονται χωρίς περιθώριο για στραβοπάτημα στον ΠΑΟΚ
ΒΙΝΤΕΟ: Κλότσησε στο πρόσωπο τον αντίπαλό του και τον έβγαλε νοκ άουτ στο pickleball
Προχωρημένο του αριστερού μπακ ενόψει Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό
Το αντίο της Nike στον Ναδάλ-«Μας έδειξες τι χρειάζεται για να είσαι ο καλύτερος»
Η μεγάλη απουσία της Πάφου για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ και η ασυνήθιστη βαθμολογική διαφορά
«Με έκανες να επαναπροσδιορίσω το παιχνίδι μου και να το απολαύσω ακόμα περισσότερο»
Τζιοβάνι, Ριβάλντο και Σαβιόλα πήραν την πρώτη νίκη της σεζόν με τους Barca Legends
Κλείδωσε ο αντικαταστάτης Νικ Νικολάου στην ΚΟΠ-Γρηγόρη ο εκλεκτός της Ομόνοιας