Ι. Νικολάου: Πρέπει να χτυπηθούν πιο βαθιά οι ομάδες που εμπορεύονται ναρκωτικά
07:57 - 08 Σεπτεμβρίου 2018
Ναρκωτικά... Μια μάστιγα που πλήττει την κοινωνία και καταστρέφει τους νέους. Ένα μεγάλο κεφάλαιο που πολεμά για χρόνια η Αστυνομία με στόχο να μειώσει την εμπορία τους αλλά και τη χρήση τους από νέα παιδιά. Παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες, τα οποία μπορεί να κατρακύλησαν στο βούρκο των ναρκωτικών και χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας για να επιστρέψουν στο σωστό δρόμο.
Πολλά εγκλήματα που διαπράττονται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, έχουν φόντο τα ναρκωτικά. Είτε αυτά γίνονται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είτε από χρήστες που αναζητούν χρήματα για την δόση τους και μπουκάρουν σε υποστατικά κλέβοντας ότι βρουν.
Τα δυο αποτρόπαια εγκλήματα που καταγράφηκαν το 2018, το στυγερό διπλό φονικό στον Στρόβολο και τον φόνο της ηλικιωμένης στην Αγλαντζιά, τρομοκράτησαν τους πολίτες και για κάποιο καιρό επικράτησε το αίσθημα της ανασφάλειας. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία με πολιτικές οδηγίες, έκανε αισθητή την παρουσία τους και διενεργούσε απανωτούς ελέγχους με σκοπό την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.
«Η εμπορία και η διακίνηση ναρκωτικών συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στον REPORTER για την γάγγραινα των ναρκωτικών, ενώ απεύθυνε έκκληση για συνεργασία όλων τω ν πολιτικών δυνάμεων με σκοπό να «χτυπηθούν πιο βαθιά οι ομάδες και αυτοί που εμπορεύονται τα ναρκωτικά» .
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις πετυχημένες επιχειρήσεις και τις προσπάθειες της ΥΚΑΝ, σημείωσε «ότι υπήρξε κατακόρυφη αύξηση στις κατασχέσεις την τελευταία τετραετία, όλων των ειδών ναρκωτικών».
Συγκεκριμένα, κατά την τετραετία 2008-2012 οι κατασχέσεις κάνναβης ανήλθαν στα 781 κιλά σε σύγκριση με τα 835 κιλά που κατασχέθηκαν το 2013-2017. Διπλασιάστηκαν επίσης οι κατασχέσεις φυτών κάνναβης όπου από 2312 φυτά, η ΥΚΑΝ έφτασε να κατάσχει 4174. Τη μεγαλύτερη όμως αύξηση έχει η κοκαΐνη με 331 κιλά έναντι 32 της προηγούμενης τετραετίας, που σε ποσοστά μετατρέπεται σε αύξηση 1000%.Μεγάλη είναι και η αύξηση στις κατασχέσεις συνθετικών ουσιών, από 60 την τετραετία 2008-2012, σε 131 μεταξύ 2013-2017.
«Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η πρόληψη στον τομέα των ναρκωτικών πριν φτάσουν στην Κύπρο ή πριν αρχίσει το εμπόριο τους. Πολύ δε περισσότερο να συλλάβουμε αυτούς που συνδράμουν στην εμπορία. Όχι μόνο το βαποράκι, τον μικρέμπορα, αλλά να φτάσουμε στους πιο ψηλούς», ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου.
Άμεση ανάγκη η παρακολούθηση τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε για άλλη μια φορά το όπλο που χρειάζονται οι διωκτικές Αρχές για να χτυπήσουν την ρίζα του προβλήματος, το οποίο είναι η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακών συνδιαλέξεων, με τον Ιωνά Νικολάου να τονίζει ότι «είναι επιβεβλημένη».
«Για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να δώσουμε στην Αστυνομία αυτό που έχουν όλοι στην Ευρώπη, εκτός από εμάς», ανέφερε ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «με αυστηρά κριτήρια. Με πολύ αυστηρές εγγυήσεις. Δεν λέει κανένας όχι. Και μάλιστα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ότι άλλο μας προτείνουν, αλλά αν δεν δώσουμε στην Αστυνομία αυτό το οποίο έχουν όλοι, να μην περιμένουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θα έπρεπε να έχουμε και αναμένουμε να έχουμε».
Εναλλακτικές ποινές για τους χρήστες
Ως σημαντικότερη αλλαγή επί της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης τη νομοθεσία που πέρασε το 2015 για τους χρήστες ναρκωτικών και η οποία άρχισε να εφαρμόζεται. Αυτή αφορά χρήστες οι οποίοι κατηγορούνται αλλά ως εναλλακτική ποινή, παραπέμπονται σε θεραπευτικά κέντρα. Αν καταφέρουν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα αναστέλλεται η υπόθεση τους.
«Υπάρχουν ακόμα δυο προγράμματα που εφαρμόζονται. Υπάρχουν τα προγράμματα που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις μέχρι 15 χρόνων και αυτά που έχουν να κάνουν με άτομα άνω των 15 χρόνων, που έχουν να κάνουν κυρίως με την παρότρυνση ατόμων για θεραπεία. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η ΥΚΑΝ , το γραφείο πρόληψης, παρέπεμψε άτομα σε αυτά τα προγράμματα. Και δεν μιλούμε μόνο για το κλειστό θεραπευτικό κέντρο της Αγίας Σκέπης αλλά και για τα
ανοιχτά προγράμματα».
Όσον αφορά το Τμήμα Φυλακών, ο Ιωνάς Νικολάου, αναφέρθηκε στο κλειστό πρόγραμμα «Δανάη» που λειτουργεί και το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία περίπου τρία χρόνια.
«Έχει φιλοξενήσει πολλούς κρατούμενους και αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο», τόνισε ο κ. Νικολάου, ενώ όπως είπε «εκτός από την απεξάρτηση προσφέρεται και η δυνατότητα υποστήριξης αυτών των ατόμων».
Κεφάλαιο νάρκοτεστ
«Έχουμε εφαρμόσει ακόμα το νάρκοτεστ όπου οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι. Φαίνεται από αυτούς που στοχεύει το πρόγραμμα ότι υπάρχουν αρκετοί που κάνουν χρήση ενώ οδηγούν. Εμάς ο σκοπός μας είναι να δώσουμε σε όλους αυτούς ακόμα μια ευκαιρία. Γι’ αυτό σε συνεργασία το Αντιναρκωτικό συμβούλιο και η ΥΚΑΝ προσπαθούν να παραπέμψουν αυτά τα άτομα σε πρόγραμμα απεξάρτησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Αναφερόμενος στην νομοθεσία του νάρκοτεστ, ο Ιωνάς Νικολάου επανέλαβε ότι η προτεραιότητα δεν είναι η τιμωρία αλλά η θεραπεία των ατόμων που εντοπίζονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών και είναι χρήστες, «κάτι που είναι ίσως και το σημαντικότερο για ένα χρήστη, αρκεί όμως να το θέλει και ο ίδιος να απεξαρτηθεί».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ιωνά Νικολάου για το κεφάλαιο των ναρκωτικών
Διαβάστε επίσης στο μεγάλο ένθετο ΔΟΣΕΙΣ... αλήθειας
- Editorial: Η πρόσκαιρη ευχαρίστηση και ένα μπαλόνι που σπάει…
- Χρήστης ναρκωτικών, ετών 12… «Ήθελα να ανήκω κάπου, να είμαι αποδεκτός»
- Infographic: Το προφίλ του Κύπριου χρήστη και η πορεία προς τον θάνατο
- Ο… μπαξές των εμπόρων ναρκωτικών-Οι γνωστές άγνωστες ουσίες και η επίδρασή τους
- Infographic: Ο χάρτης των ναρκωτικών στην Κύπρο και τα φορτία θανάτου
- Τον έδιωξε η οικογένεια του γιατί ήταν ομοφυλόφιλος, του χαμογέλασαν οι βαρόνοι