Επιμένει στο «όχι» με δικαιολογία τη μη ενημέρωση από τον ΟΑΥ, ο ΠΑΣΙΝ

Τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν ένταξή τους στο ΓΕΣΥ, θέλησαν να αναλύσουν σε διάσκεψη Τύπου τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).
 
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μαρίνος Σωτηρίου, προέβαλε τη θέση ότι «η ΠΑΣΙΝ κατ’ επανάληψη  έχει ζητήσει στοιχεία από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας που απαντούν σε εύλογα ερωτήματα των μελών του, ώστε να διασφαλιστεί το μέγιστο διακύβευμα: η συνέχιση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς». 

Πάντως ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Αχιλλέας Περδίος, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, ανέφερε πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), έδωσε στον ΠΑΣΙΝ όλα τα στοιχεία που ζήτησε πριν το τέλος του 2018.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να τα χρυσώσουν δεν θα μπουν στο ΓΕΣΥ»
 
Ο κ. Σωτηρίου είπε πως μέχρι και σήμερα αυτά τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί και υποστήριξε ότι «ζητείται από τα μέλη του ΠΑΣΙΝ, με τη συμμετοχή τους σε αυτό το ΓΕΣΥ, να κάνουν ένα άλμα στο κενό».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «λιγοστές πληροφορίες που επιλεκτικά διαρρέει ο ΟΑΥ για τις Σχετιζόμενες Διαγνωστικές Ομάδες (DRGs), δηλαδή τον ονομαστικό κατάλογο καλυπτόμενων παθήσεων με το αντίστοιχο κόστος», ενώ ανέφερε ότι, «η κάλυψη των εξόδων φροντίδας των ασθενών καλύπτει -κατά μέσο όρο- το 60% των πραγματικών εξόδων». 
 
Σε ερώτηση για τα DRGs απάντησε ότι «δόθηκε πρόσφατα ενδεικτικά ένα πολύ μικρό μέρος, περίπου 100», θέτοντας το ερώτημα «Πως θα αντιδράσεις, πως θα εισηγηθείς, όταν δεν έχεις τους αριθμούς»;

Συνέχισε λέγοντας ότι, «πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα που στεκόμαστε και που πάμε. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι απλή απόφαση».

Είπε ακόμη ότι, «τα μη επιδοτούμενα νοσηλευτήρια, τα ιδιωτικά δηλαδή,  θα εξαναγκαστούν να καλύψουν τη διαφορά με τη μείωση κόστους». 
 
Υποστήριξε ότι, «πρακτικά αυτό σημαίνει αυτόματη υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας νοσηλείας, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή παρά η χρήση αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας αναλώσιμων και αδυναμία επένδυσης σε ιατρικό εξοπλισμό νέας τεχνολογίας».

Έκανε λόγο επίσης για «άνιση διαφοροποίηση» μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ αφού τα ιδιωτικά «είναι υποχρεωμένα να πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις της νομοθεσίας, βάσει της οποίας έχουν ιδρυθεί. Αυτό δεν θα ισχύει για τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία έχουν υλοποιηθεί παραβιάζοντας πλήθος νόμων και κανονισμών».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΝ μίλησε για στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν οι σχεδιασμοί του ΟΑΥ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μελέτη του 2013 με στοιχεία του 2010 και είπε ότι πέραν από αυτή «έχει γίνει αντιγραφή από συστήματα υγείας του εξωτερικού με εντελώς διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά μοντέλα λειτουργίας».
 
Ισχυρίστηκε πως «επιχειρείται να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ με κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου σχεδίαση».

Η θέση του ΠΑΣΙΝ, είπε, «είναι πως τα μέλη του δεν εντάσσονται σε ένα ατελές σύστημα υγείας, χωρίς επαρκή μελέτη και τεκμηρίωση, που θα υποβαθμίσει αντί να αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θέτοντας παράλληλα σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους».

Απαντώντας γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο πάρα πέντε της εφαρμογής του ΓΕΣΥ για να γίνει όλη αυτή η συζήτηση απάντησε ότι «ένα από τα παράπονα που έχουμε εκφράσει είναι ότι στον ΟΑΥ δεν υπάρχει καμία αντιπροσώπευση από τον ιατρικό κόσμο».

Και σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρίου, «όλα αυτά γίνονται την δωδεκάτη, διότι την δωδεκάτη βγαίνουν οι πληροφορίες. Αυτή ήταν η τακτική που επέλεξε ο ΟΑΥ και δεν είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες, οι τιμές μονάδων ήταν μυστικά τα οποία κρατούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή και τώρα που βγήκαν στο τραπέζι φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».

Σε ερώτηση αν ο σύνδεσμος έχει διακόψει επικοινωνία με τον ΟΑΥ απάντησε αρνητικά.

«Εμείς είπαμε ότι για να υπάρξει ένας καλός, παραγωγικός διάλογος θα πρέπει να δοθούν κάποια στοιχεία. Απλώς να συζητούμε χάριν της συζήτησης δεν θα βοηθήσει κανένα και σίγουρα πρέπει εδώ και τώρα να εμφανιστούν οι αλήθειες», είπε.

Μιλούμε, πρόσθεσε, «για ένα σφαιρικό προϋπολογισμό, ο οποίος στην ουσία λέει ότι όλα είναι αλληλένδετα, άρα όποιες συζητήσεις γίνονται τώρα για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια φροντίδα έχουν επιπτώσεις και στην τριτοβάθμια». Άρα, συνέχισε, «ζητούμε να μας δοθεί τι είναι αυτό που έχει υπολογιστεί για την τριτοβάθμια για να μπορούμε να κρίνουμε και τότε να τοποθετηθούμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε για να λυθεί αυτό το χάσμα».

«Το κύριο αίτημα παραμένει να δοθούν τα στοιχεία για να δούμε αν χρειάζεται και τι χρειάζεται. Κατά την άποψή μας με όσα έχουμε δει αυτή την στιγμή, ναι υπάρχει οικονομικό θέμα», ανέφερε ο κ. Σωτηρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να μην υπάρχει τόση ανάγκη αν διαφοροποιηθεί το σύστημα σε ένα μικτό, όπου θα συνεισφέρουν εκείνοι που θα μπορούν.
«Υπάρχουν τρόποι να δουλέψει το σύστημα και να δείξει κοινωνικές ευαισθησίες», είπε.
 
«Πρέπει να συζητηθούν τα πάντα, αλλά ανοιχτά. Τα κρυφά χαρτιά πρέπει να εκλείψουν, πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι για να ξέρουμε που στεκόμαστε», ανέφερε.

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη