Θα δοκιμαστεί στην πράξη η εκεχειρία Χαμπιαούρη-εκπαιδευτικών
08:07 - 20 Ιανουαρίου 2019
Την αρχή μιας νέας εποχής στις μεταξύ τους σχέσεις φαίνεται να σηματοδοτεί η συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.
Μετά το πολυτάραχο περσινό καλοκαίρι στον τομέα της παιδείας, αρμόδιος υπουργός και εκπαιδευτικές οργανώσεις εμφανίζονται έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους τη συγκρουσιακή τους πορεία και να πορευτούν από κοινού για εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα του τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση είχε ως επιστέγασμα την κοινή απόφαση για θεσμοθέτηση συναντήσεων μια φορά το μήνα ξεχωριστά, μεταξύ υπουργού και της κάθε οργάνωσης. Στόχος, όπως τόνισαν οι δύο πλευρές, η καλύτερη αντιμετώπιση των σοβαρών θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει η κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.
Πολλά είναι ακριβώς τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία επείγουν και αναμένουν λύσεις σε όλους του τομείς. Σημαντικότερο απ' όλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν χθες οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είναι το θέμα της στελέχωσης της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία συνάδει με ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ).
Η Μέση Εκπαίδευση
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφέρθηκε στη σημαντική συνάντηση που θα έχει η οργάνωση με το Υπουργείο Παιδείας και όλους του εμπλεκόμενους φορείς για τις εξετάσεις τετράμηνων και το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, η οποία ήταν προγραμμματισμένη να πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή (σ.σ.25 Ιανουαρίου).
Από την προηγούμενη χρονιά, οι καθηγητές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους,-η οποία επικυρώθηκε με δημοψήφισμα-, και την έντονη διαφωνία τους για τις εξετάσεις τετράμηνων, κάτι που φυσικά συνεχίζει να υφίσταται. Για το λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης, ετοίμασαν δική τους πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού, την οποία και θα προσκομίσουν ενώπιον του Υπουργείου.
Όλα τα πιο πάνω, αλλά και το γεγονός της πρόσφατης δίωρης αποχής των μαθητών από τα μαθήματα, και της νέα αντιπαράθεσης που φαίνεται να έχει προαναγγελθεί μέσω δηλώσεων των μαθητών, για την πάγια θέση τους για απόσυρση των τετράμηνων φέρνει τους καθηγητές σε δύσκολη θέση.
Σημειώνεται πως η ΟΕΛΜΕΚ θα παρουσιάσει την πρόταση της και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (σ.σ. μαθητές και γονείς), αλλά και στα κόμματα, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή με στόχο την πιθανή τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας του θεσμού των τετράμηνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι διαφοροποιούμενες προτάσεις γονέων και εκπαιδευτικών για τα τετράμηνα
Η Τεχνική Εκπαίδευση
Όσον αφορά την Τεχνική Εκπαίδευση, τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τη βαθμίδα παραμένουν μέχρι σήμερα, με ανοικτά να παραμένουν τα ζητήματα της βίας και η παραβατικότητας, αλλά και προβλήματα στελέχωσης, τόσο στις τεχνικές σχολές όσο και στα εσπερινά σχολεία. Προτεραιότητα, ωστόσο, δίνεται στη γεφύρωση των διαφωνιών που προκύπτουν για τις εξετάσεις τετραμήνων και της αξιολόγησης του μαθητή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Κ. Χαμπιαούρης: Σε αυτά τα σημεία υπήρξαν συγκλίσεις με τους μαθητές
Η Δημοτική Εκπαίδευση
Από την άλλη, η δημοτική και νηπιακή εκπαίδευση, πλήττεται, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, από υποστελέχωση, ενώ αρκετά σημαντικά θεωρούνται και τα ζητήματα που προκύπτουν για την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία, τα οποία απασχόλησαν εκ νέου και προκάλεσαν τις αντιδράσεις των δασκάλων.
Ήδη, η ΠΟΕΔ πνέει μένεα κατά της εγκυκλίου για την κάρτα εισόδου/εξόδου, η οποία έφθασε στις διευθύνσεις των δημοτικών και νηπιαγωγείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας, η οργάνωση κάλεσε τις διευθύνσεις των σχολείων να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την έκδοση της εν λόγω κάρτας και την εφαρμογή της μέχρι νεότερης οδηγίας από την οργάνωση. Ωστόσο, το πώς θα λειτουργήσει, αναμένεται να διαφανεί στη συνέχεια.
Φλέγον ζήτημα για τη δημοτική αποτελούν και τα προβλήματα που παρουσιάζει η ειδική εκπαίδευση.
Όλα τα πιο πάνω, αναμένεται να τροχοδρομηθούν το επόμενο διάστημα στις συναντήσεις που θα εξαγγέλλονται μια φορά το μήνα, πλην των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες θα απασχολήσουν τους εμπλεκόμενους τις επόμενες ημέρες.