Η χαμένη φιλία, το τρίτο πρόσωπο, οι αποφάσεις και η κόκκινη γραμμή

Η αθώωση του Αντρέα Ηλιάδη, στελέχους της Τράπεζας Κύπρου, από το Ανώτατο Δικαστήριο, φαίνεται να ήταν η αιτία της διάλυσης της φιλικής σχέσης του Προέδρου του Σώματος Μύρωνα Νικολάτου με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
Μια φιλία που κράτησε για 45 ολόκληρα χρόνια, η οποία ωστόσο είχε άδοξο τέλος αφού ο Γενικός Εισαγγελέας λαμβάνοντας υπόψη και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της κόρης και αδελφής του Μύρωνα Νικολάτου για αξιόγραφα, που διευθετήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης & Πολυβίου που εκπροσωπούσε την Τράπεζα Κύπρου, τράβηξε την κόκκινη γραμμή.

«Μετά την έκδοση της απόφασης, στενά συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ψήφος του οποίου και έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης υπέρ της Τράπεζας, ήτοι θυγατέρα και αδελφή του, είχαν τύχει του οφέλους μιας συμβιβαστικής εξώδικης διευθέτησης αγωγών που είχαν κινήσει εναντίον της Τράπεζας, σχετικά με διεκδικήσεις τους από την μετατροπή καταθέσεων τους σε αξιόγραφα. Η όλη δικαιοπραξία των αξιογράφων είχε γίνει από τον ίδιο τον δικαστή, ενεργώντας ως πατέρας της ανήλικης. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας το οποίο θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην μη συμμετοχή του Προέδρου στην εκδίκαση σοβαρής ποινικής υπόθεσης…»

Για την χαμένη φιλία τους μίλησαν μεταξύ άλλων ενώπιον της  Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, όπου συνεδρίασε για τις πρόσφατες καταγγελίες περί οικογενειοκρατίας και πιθανή διαπλοκή, ο Μύρωνας Νικολάτος και ο Κώστας Κληρίδης.  
 
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου ανέφερε ενώπιον της Βουλής ότι  ο Γενικός Εισαγγελέας τον τίμησε με τη φιλία του για 45 χρόνια, σημειώνοντας πως η φιλία τερματίστηκε από μέρους του Κώστα Κληρίδη μόλις εκδόθηκε η απόφαση Ηλιάδης-Τράπεζα Κύπρου. 

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας, απάντησε στον Μύρωνα Νικολάτο λέγοντας ότι «είναι προσβλητικό να λέει αυτό το πράγμα ο Πρόεδρος του Ανωτάτου και είναι λυπηρό να προβάλλεται κάτι τέτοιο», προσθέτοντας πως ο λόγος της απόστασης ανάμεσα τους, «είναι απογοήτευση για αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και οι οποίες «ναι, επέφεραν κάποια ρήξη».

Ο Κώστας Κληρίδης διευκρίνισε επίσης, ότι ουδέποτε είπε πως η έφεση χάθηκε λόγω της σχέσης δικαστών με δικηγόρους, αλλά αυτό που είπε είναι ότι δεν φαίνεται να αποδόθηκε δικαιοσύνη, στη συνείδηση ενός λογικού παρατηρητή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών για τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη
 
Ενοχλημένος με τα ΜΜΕ ο Νικολάτος
Την ίδια ώρα, ο Μύρωνας Νικολάτος εξέφρασε την ενόχλησή του σε σχέση με αναφορές των ΜΜΕ για τις καταγγελίες περί διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, αναφέροντας ότι «έχει κατακρεουργηθεί από ΜΜΕ επειδή έδωσε αθωωτική ψήφο στην υπόθεση Ηλιάδη και Τράπεζας Κύπρου», ενώ όπως υποστήριξε,  κάποιοι δημοσιογράφοι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.

«Σκεφτείτε», ανέφερε, «τι θα πράττουν από τούδε και στο εξής οι δικαστές υπό το φόβο της διαπόμπευσης».
 
Για να πάρει απάντηση από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου «Αυτός που δεν έχει σύγκρουση συμφέροντος κ. Νικολάτε».
 
Επίσης υπογράμμισε πως «εδώ και 33 χρόνια δεν άφησε υπονοούμενα για την εντιμότητα μου», προσθέτοντας ότι «οι λαϊκές δίκες από τα ΜΜΕ αποδυνάμωσαν τη Δικαστική Εξουσία».  

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απολογήθηκε για τα σχόλια περί προσωπικών θεμάτων, επιμένοντας όμως πως «διασύρθηκε και κανιβαλίστηκε».
Τα περί εκφοβισμού δικαστών, σχολίασε και ο Γενικός Εισαγγελέας, λέγοντας ότι ο καθένας πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή και να δέχεται κριτική. «Εγώ προσωπικά είμαι καθημερινά στόχος καθημερινά ημερήσιας εφημερίδας, όμως γνωρίζω και τους λόγους και τις σκοπιμότητες και δέχομαι την κριτική».
 
Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών της, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Ανωτάτου, ότι άκουσε με θλίψη αυτά που είπε σε βάρος των δημοσιογράφων, αντί να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος στην υπόθεση Ηλιάδη. «Περίμενα να μας πείτε ότι κάνατε λάθος και όχι να βρίσκετε δικαιολογίες», του υπέδειξε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι όταν ο γιός της ήταν ανήλικος και ζήτησε να διαχειριστεί τα χρήματά του έλαβε αρνητική απάντηση, σε αντίθεση με τον κ. Νικολάτο.
 
 «Δεν κύστησα» ξεκαθάρισε ο Κληρίδης
Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας σχολιάζοντας το σάλο που ξέσπασε, ανέφερε ότι «τα πρόσφατα συμβάντα κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα που υποβόσκαν εδώ και καιρό και είναι η ώρα να δοθούν λύσεις».

«Η απογοήτευσή μου δεν είναι επειδή θύμωσα ή κύστησα, αλλά δεν είναι ορθό να  επιστρέφουν από δικαστήριο λειτουργοί και να αισθάνονται ότι δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη», ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης. 
 
Επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας υπογράμμισε πως τίθεται θέμα αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει πως δυστυχώς δεν είναι ενήμερος.
 
Νικολάτος: Τα χέρια μου είναι καθαρά
Κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν όταν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επισήμανε σε υψηλούς τόνους ότι ο κ. Νικολάτος παρανόμησε όταν δεν αυτοεξαιρέθηκε και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.
 
Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του Ανωτάτου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε ότι έχει παρανομήσει, υποδεικνύοντας στην κ. Χαραλαμπίδου ότι τα χέρια του είναι καθαρά.
 
Η κάθοδος Greco
Το προσεχές διάστημα έρχεται εσπευσμένα στην Κύπρο και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Greco, η οποία όπως επισημάνθηκε από εκπρόσωπό της στην Κύπρο, σκοπός είναι να συνδράμει με επιτόπια επίσκεψη, δίδοντας επιπρόσθετη καθοδήγηση στις πρωθούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη.
 
Κάτι με το οποίο διαφώνησε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είπε πως, η απόφαση της Επιτροπής Greco να επισκεφθεί τώρα την Κύπρο και όχι το καλοκαίρι που ήταν προγραμματισμένη και μάλιστα από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρό της , σχετίζεται με την επιστολή που απέστειλε η ίδια, διότι αισθάνονται ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.
 
«Δεν υπάρχει διαφθορά στη Δικαιοσύνη»
Σε πολλά σημεία των τοποθετήσεων του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει διαφθορά στη Δικαιοσύνη αλλά έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας. Πρόκειται, ανέφερε, για δυο διαφορετικά θέματα.
 
Σημείωσε εξάλλου ότι εκείνο που χρειάζεται δεν είναι μεταρρυθμίσεις, αλλά τομές δικαίου.
 
Αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Δικαστικό Σώμα, επισήμανε πως  αυτά ήταν το τελειωτικό κτύπημα στη Δικαιοσύνη, ότι οι δικαστές είναι πιασμένοι. Τους έχουμε ισοπεδώσει, είπε χαρακτηριστικά.
 
Μεταρρύθμιση ενόψει
Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού του Γενικού Εισαγγελέα από τη συζήτηση και τις αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Είπε συγκεκριμένα ότι «από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός και δεν αποκλείσαμε από τη συζήτηση τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους».
 
Επανέλαβε ακόμα ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ειπώθηκε ότι αν δεν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, το σύστημα θα καταρρεύσει.
 
Είναι η ώρα να δοθούν λύσεις σε δυο ζητήματα όπως επισήμανε. Στη διασφάλιση της αντικειμενικής αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών και στη διάρθρωση των Δικαστηρίων.

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη