Ν. Αναστασιάδης: Κανένας λόγος αντιπαράθεσης με τον Γενικό Εισαγγελέα
13:12 - 23 Ιανουαρίου 2019
Χαμηλώνει τους τόνους και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης με τον Γενικό Εισαγγελέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την ενόχληση του Κώστα Κληρίδη για τη μη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας στη συζήτηση για τα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στη δικαστική εξουσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντήσεις και διευκρινήσεις από Προεδρία για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να μην ζητηθεί η νομική γνωμάτευση όσο αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη».
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε περίπτωση να μην ζητηθεί η νομική γνωμάτευση όσο αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε επαφές με τον Γενικό Εισαγγελέα, υπογραμμίζοντας ότι «ούτως ή αλλιώς οποιοδήποτε νομοσχέδιο περνά από την Νομική Υπηρεσία».
«Οι μεταρρυθμίσεις αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση όσο αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης για να εξεταστούν και από το Ανώτατο Δικαστήριο, ως το αρμόδιο όργανο, και να ετοιμάσει μια μελέτη η οποία θα συνάδει με τις πολιτικές της Κυβέρνησης», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι «δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς Κυβέρνησης να αποκλείσει τον Γενικό Εισαγγελέα ή οποιοδήποτε θα μπορούσε να έχει άποψη».
«Σε τελική ανάλυση και η Βουλή θα έχει άποψη αφού θα κληθεί να ψηφήσει τα νομοσχέδια», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας «δεν θέλω με κανένα τρόπο να δημιουργούνται θέματα αντιπαράθεσης με θεσμούς που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε παρά να εκσυγχρονίσουμε την απονομή της Δικαιοσύνης».
Σε σχέση με την άφιξη της GRECO, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν είναι το πλέον ευχάριστο», ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι πάντα καλοδεχούμενες οι οποιοσδήποτε υποδείξεις που πρέπει να συνάδουν με τα όσα παγκόσμια καλή πρακτική υπαγορεύει, είτε όσο αφορά την λειτουργία της Δικαιοσύνης, είτε άλλων θεσμών».