Κόλαφος για την Κύπρο η έκθεση της UEFA! (γραφήματα)

Το δέκατο benchmarking report της δημοσίευσε πριν λίγο καιρό η UEFA παρουσιάζοντας εξαιρετικά αποκαλυπτικά στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρατίθεται και η εξέλιξη των πραγμάτων κατά την περασμένη δεκαετία.

Η omada.com.cy μελέτησε προσεκτικά την ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και παρουσιάζει παραθέτοντας τα σχετικά γραφήματα όλα τα βασικά σημεία, στην πλειονότητα των οποίων η Κύπρος εμφανίζεται να υστερεί σημαντικά -όχι μόνο έναντι των κορυφαίων στην Ευρώπη.
 
->Αριθμός ομάδων πρώτης κατηγορίας: Την περασμένη δεκαετία ο αριθμός των συλλόγων πρώτης κατηγορίας μειώθηκε από τις 728 στις 710, μολονότι σε αυτό το διάστημα στην UEFA εντάχθηκαν το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο (σ.σ. την ίδια ώρα στην Κύπρο επανήλθαν φωνές για αύξηση των ομάδων από 12 σε 16…)
 
->Κεντρική τηλεοπτική διαχείριση: Μετά την προσθήκη Ιταλίας και Ισπανίας στις χώρες που πωλούν πακέτο τα τηλεοπτικά δικαιώματα, από τα κορυφαία 20 πρωταθλήματα μόνο σε Κύπρο και Πορτογαλία υπάρχει διασπορά τους.
 
->Αριθμός γηγενών ποδοσφαιριστών: Από τις χώρες που δεν ακολουθούν την προσέγγιση της UEFA (4 γηγενείς και 4 από τις ακαδημίες), αλλά έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη χρησιμοποίηση των Local Trained Players (LTP) και Club Trained Players (CTP) η Κύπρος έχει τις μικρότερες απαιτήσεις.

->Ιδιωτική ιδιοκτησία: Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις χώρες, όπου συγκεκριμένος αριθμός ομάδων ανήκει ή ελέγχεται από ιδιώτες (εταιρείες ή πρόσωπα). Η αναλογία έρχεται σε ποσοστό 29%-71% εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, ενώ σύμφωνα με την UEFA και οι τέσσερις σύλλογοι διοικούνται από γηγενείς ιδιώτες.

->Γηπεδικά πρότζεκτ: Από το 2007 έχουν ολοκληρωθεί 234 τέτοια στις 55 χώρες-μέλη της UEFA, εκ των οποίων τα 159 τη δεκαετία 2009-18. Η Πολωνία (27) και η Τουρκία (26) έχουν πιστωθεί πάνω από 50 τέτοια πρότζεκτ (σ.σ. αφορούν νεόδμητα γήπεδα, ανοικοδομήσεις ή ανακαινίσεις), ενώ η Κύπρος ούτε ένα, διότι η «ΑΕΚ-Αρένα» δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη στην τελική της μορφή.

->Στοιχηματικοί χορηγοί: Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις 26 χώρες, στις οποίες στοιχηματικές εταιρείες χορηγούν ποδοσφαιρικές ομάδες, και στις 10 χώρες, στις οποίες αυτού του είδους η χορηγία είναι η πιο συχνή και διαδεδομένη.

->Χορηγοί εκτός Ευρώπης: Συνολικά σε 13 πρωταθλήματα όλοι οι χορηγοί είναι εγχώριες εταιρείες. Το κυπριακό δεν περιλαμβάνεται σε αυτά, ανήκει όμως στα πρωταθλήματα, στα οποία δεν υπάρχει ούτε ένας χορηγός με έδρα εκτός Ευρώπης. Με τρεις ομάδες δίχως χορηγό φανέλας η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση μόνον από την Ανδόρα (4), το Μαυροβούνιο (5) και το Καζακστάν (6)…

->Ποσοστό τηλεοπτικών επί του τζίρου: Η Κύπρος (18%) είναι η μόνη χώρα εκτός των 20 κορυφαίων πρωταθλημάτων, στην οποία ο τζίρος από τα τηλεοπτικά αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του τζίρου των συλλόγων. Το 18%, ωστόσο, είναι υψηλότερο και από το ποσοστό εννέα χωρών στο Top20, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταλαμβάνει τη 12η θέση πανευρωπαϊκά στο συγκεκριμένο τομέα.

->Αναλογία διαμοιρασμού τηλεοπτικών δικαιωμάτων: Στα 24 πρωταθλήματα με κεντρική τηλεοπτική διαχείριση ο μέσος όρος στην αναλογία του διαμοιρασμού των τηλεοπτικών εσόδων στις μεγάλες και στις μικρομεσαίες ομάδες είναι 240%. Στην Κύπρο είναι στο 410%, όταν το 2008 βρισκόταν στο 320%, και αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, πίσω μόνον από την Πορτογαλία, όπου είναι στο 1540% υπέρ των τριών μεγάλων έναντι των υπολοίπων.


->Έσοδα από την UEFA: Την περίοδο 2017/18 οι κυπριακοί σύλλογοι εισέπραξαν συνολικά €24.000.000 από τα πριμ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, εκ των οποίων το 72% (€17.280.000) ο ΑΠΟΕΛ.
 
->Έσοδα από εισιτήρια: Το οικονομικό έτος 2017 καταγράφηκε στην Κύπρο αύξηση 3% στα έσοδα από εισιτήρια (συνολικά έφτασαν τα 9 εκατομμύρια), αλλά ο μέσος όρος των 600.000 ευρώ ανά σύλλογο είναι ο μικρότερος μεταξύ των 20 κορυφαίων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη.

->Πηγές εσόδων και μεταγραφές: Ο συνολικός τζίρος της α’ κατηγορίας στην Κύπρο για το οικονομικό έτος 2017 ανήλθε στα €60.000.000. Το 40% εξ αυτών προήλθε από τα πριμ της UEFA, το 18% από τα τηλεοπτικά, το 15% από τα εισιτήρια, το 10% από χορηγίες και εμπορικές πράξεις και το 17% από άλλες πηγές. Σε αυτά τα €60.000.000 δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από μεταγραφές, τα οποία σύμφωνα με την UEFA αντιπροσωπεύουν το 16% του συνολικού τζίρου (9,6 εκατ.).

->Ποσοστό μισθών επί του τζίρου: Για το οικονομικό έτος 2017 οι κυπριακοί σύλλογοι α’ κατηγορίας ξόδεψαν 35 εκατ. ευρώ για μισθούς ποδοσφαιριστών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 58% των συνολικών εσόδων των ομάδων και είναι αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

->Μεταγραφές: Η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, των οποίων οι ομάδες έβγαλαν περισσότερα από μεταγραφές απ’ όσα έδωσαν. Συγκεκριμένα, το οικονομικό έτος 2017, στην Κύπρο έγιναν δύο αγορές παικτών έναντι ποσών που έφταναν μέχρι και το 10% του συνολικού τζίρου των ομάδων, μία πώληση που απέφερε κέρδη μεγαλύτερα από το 20% του συνολικού τζίρου και τρεις πωλήσεις που έφεραν κέρδη μέχρι και το 10% του συνολικού τζίρου.

->Λειτουργικά έξοδα: Το 58% του τζίρου από το εγχώριο πρωτάθλημα πηγαίνει σε λειτουργικά έξοδα (δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι μισθοί). Σύμφωνα με την UEFA, όπου το ποσοστό είναι άνω του 50%, οι ομάδες πρέπει προφανώς να εισπράττουν από πωλήσεις παικτών για να έχουν ισορροπημένα μπάτζετ.

->Λειτουργικά κέρδη/ζημίες: Βάσει των στοιχείων της UEFA για το οικονομικό έτος 2017, στην Κύπρο δύο σύλλογοι είχαν λειτουργικά κέρδη μεταξύ 10%-20% και τρεις μεταξύ 0%-10%. Στον αντίποδα, πέντε ομάδες είχαν λειτουργική ζημία άνω του 20%, δύο μεταξύ 10%-20% και δύο μεταξύ 0%-10%.

->Κερδοφορία: Συνολικά έξι κυπριακές ομάδες έκλεισαν το οικονομικό έτος 2017 με ισοσκελισμένο ή κερδοφόρο απολογισμό, αλλά μόνο μία είχε κέρδη της τάξης του 10%-20%. Αντιθέτως, έξι σύλλογοι κατέγραψαν ζημίες άνω του 20%, μία μεταξύ 10%-20% και μία μεταξύ 0%-10%.

-Ιδιόκτητα γήπεδα: Την περασμένη περίοδο από τις ομάδες της α’ κατηγορίες πέντε είχαν ιδιόκτητα γήπεδα (είτε εξ ολοκλήρου είτε που ανήκουν στην κοινότητα ή στο κράτος, αλλά θεωρούνται περιουσιακά τους στοιχεία), ενώ εννέα δεν είχαν έδρα δική τους ή που να περιλαμβάνεται στον ισολογισμό τους.

-Περιουσιακά στοιχεία/υποχρέωσεις: To οικονομικό έτος 2017 τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών ομάδων α’ κατηγορίας ήταν λιγότερα από τις υποχρεώσεις και η αναλογία τους έχει χειροτερεύσει από το 2008.

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά ο Παπασταύρου-«Δυστυχώς δεν εξελίχθηκε όπως θέλαμε ο τελικός»
Η μπάλα στήνεται στη σέντρα-Αρχίζει το EURO U-17 στην Κύπρο
Η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη νίκη της Πάφου-«Η χαρά μας είναι εμφανής»
Έγινε χαμός στην Πάφο για το κύπελλο-Πανηγύρισαν με την ψυχή τους (pics)
Έτσι έγραψε ιστορία η Πάφος-Κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο
Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Το μήνυμα Ντουμπόφ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου-«Είναι μόνο η αρχή, ονειρευόμαστε και πρωτάθλημα»
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε