Γ.Σαββίδης: Το ΓΣΠ είναι ιδέα

Ο ΓΣΠ είναι ιδέα, μια άυλη έννοια, που συγκεκριμενοποιείται και παίρνει μορφή απέχοντας της κυριολεκτικής έννοιας των λέξεων Σύλλογος – στάδιο – αθλητισμός, βάσει των αναμνήσεων των εκατοντάδων αθλητών, φιλάθλων και πολιτών που υποδέχθηκε και φιλοξένησε, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης.

Σε χαιρετισμό του, στην παρουσίαση του λευκώματος «ΓΣΠ 125 χρόνια», ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως ο ΓΣΠ ήταν ανέκαθεν κάτι πολύ περισσότερο από ένας αθλητικός χώρος, στον οποίον διεξάγονταν αγώνες, για να προσθέσει πως ήταν ένας χώρος στον οποίο φιλοξενούνταν, πέραν των αθλητικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεις εορτασμού εθνικών επετείων, αλλά και εκδηλώσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα των Κυπρίων.

Όπως είπε, το ιστορικό λεύκωμα του συγγραφέως Δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου είναι πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο, διότι είναι ένα βιβλίο που προσδίδει στον ΓΣΠ την πραγματική διάστασή του, αναδεικνύοντας τον, όχι μόνο, ως πρωταγωνιστή στην αθλητική ζωή της Κύπρου, αλλά και ως δημιουργικό παράγοντα εθνικής στήριξης, πολιτισμού, κοινωνικού έργου και προφοράς στην Λευκωσία και παγκύπρια από το 1894.

«Ένα βιβλίο που αποτελεί σημαντικό τεκμήριο, όχι μόνο, για την ιστορική διαδρομή του Συλλόγου, αλλά και για την ιστορική, αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Εκατοντάδες αθλητές, φίλαθλοι, γεγονότα και πρωτοποριακή αθλητική δραστηριότητα υπήρξαν σταθμοί στην ιστορία του ΓΣΠ, στην ιστορία της Λευκωσίας, στην Ιστορία της Κύπρου», ανέφερε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι «στις εγκαταστάσεις του, στο στάδιο ποδοσφαίρου και στο Εθνικό Στάδιο Στίβου κτυπά μέχρι σήμερα η καρδιά του κυπριακού αθλητισμού», σημειώνοντας πως «αυτό διαπιστώνει αβίαστα και ο αναγνώστης μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες ποδοσφαιρικών συναντήσεων για ευρωπαϊκές διοργανώσεις που προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας ανά τον κόσμο, πανηγυρισμών για τρόπαια που κατακτήθηκαν, εθνικών και διεθνών αγώνων στίβου, συναυλιών καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους, τελετών αποφοίτησης, απονομών μουσικών βραβείων».

«Όπως άλλωστε υπογραμμίζει ο Δρ. Χρυσάνθου η ανασκόπηση της Ιστορίας θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τον ΓΣΠ στη μακρά του πορεία. Με εφαλτήριο τις εξαίρετες εγκαταστάσεις του σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, ο Γυμναστικός Σύλλογος ‘Τα Παγκύπρια’ επιταχύνει την ανάπτυξή του για να επιτύχει τους νέους, αλλά και τους διαχρονικούς στόχους του, για χάρη της νέας γενιάς και ευρύτερα της κοινωνίας της Κύπρου μας», είπε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο λεύκωμα, ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως δεν αποτελεί μόνο το άμεσο αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης έρευνας για τον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια», αλλά  είναι συνάμα ένα εξαίρετο ιστορικό τεκμήριο, η πρώτη και μοναδική πλήρης έκδοση για τον ΓΣΠ, στην οποία συγκεντρώνονται τεκμηριωμένα σε έναν τόμο όλες εκείνες οι πολύτιμες ιστορικές στιγμές της διαδρομής του Συλλόγου  - και κατά μίαν πτυχή και της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βάζουν το ευρωπαϊκό τους κοστούμι οι κυπριακές ομάδες και φουλάρουν για την πρόκριση
Τερμάτισε μονομερώς τη συνεργασία με την Ανόρθωση ο Wague-Η αντίδραση της ομάδας
Δανεικός στην ΑΕΚ ο Γιέρσον Τσακόν
Δρομείς του ΑΠΟΕΛ έτρεξαν 7,5 χιλιόμετρα ενάντια στην κατοχή και την εισβολή
Κύριος και επίσημα ο Σπόλιαριτς-Οι λεπτομέρειες του deal
Ξεκαθαρίζει για Κατσαντώνη ο Φανούριος-«Απολογούμαι προς τους ανθρώπους της Καρμιώτισσας»
Δανεικός στην Ομόνοια Αραδίππου ο Βροντής
«Μεγάλη ομάδα ο Παναθηναϊκός, δεν έχουμε κάτι να χάσουμε»
ΑΠΟΕΛ | «Δυνατή» ομάδα
Δεν θα σηκώσει λευκή πετσέτα η Πάφος FC