Πρόσω ολοταχώς για δίκη οι Ελληνοκύπριες για τη ρατσιστική επίθεση

Πιθανόν την Πέμπτη θα βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ο φάκελος της υπόθεσης με την ρατσιστική επίθεση τριών Ελληνοκυπρίων κατά γυναίκας από τη Ρωσία, επίθεση η οποία έφερε θύελλα αντιδράσεων μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Οι έρευνες των ανακριτών έχουν ολοκληρωθεί και το μαρτυρικό υλικό θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να δοθούν οδηγίες για τα επόμενα βήματα της Αστυνομίας.
 
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ανακριτές εισηγούνται όπως η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, με την Νομική Υπηρεσία να αναμένεται να αποφασίσει για ποια αδικήματα θα κατηγορηθούν. Εάν δηλαδή θα τους προσαχθούν κατηγορίες που σχετίζονται με ρατσισμό ή και για εξύβριση και απειλές.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας του ρατσιστικού επεισοδίου στον REPORTER-Όσα είδε
 
Υπενθυμίζεται ότι, το περιστατικό σημειώθηκε σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα, όταν σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Σβετλάνα Ζαΐτσεβα, είδε ένα όχημα να χτυπά δεύτερο όχημα.

Η Σβετλάνα που αντιλήφθηκε το επεισόδιο, έτρεξε πίσω από το αυτοκίνητο τους και τους φώναζε να σταματήσουν, ενώ άρχισε να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο του αυτοκινήτου.

Τότε οι τρεις γυναίκες, όπως φαίνεται και στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο τους και άρχισαν να βρίζουν τη γυναίκα από την Ρωσία, με χυδαίες εκφράσεις, ενώ μία από αυτές την έφτυσε στο πρόσωπο.
 
Μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, ενώ μια από τις αρνητικές πρωταγωνίστριες του βίντεο, απολύθηκε από το φροντιστήριο όπου εργαζόταν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Τι προνοεί η νομοθεσία
 
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, «πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως είτε δημόσια είτε με δημόσια διάδοση, υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) χρόνια ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (3), πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως και κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη ή που έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα με οποιοδήποτε τρόπο

(α) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της ή

(β) δημόσια επιδοκιμάζει ή αρνείται ή κατάφωρα υποβαθμίζει τα εγκλήματα τα οποία ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου, του οποίου άρθρου το κείμενο στο αγγλικό πρωτότυπο εκτίθεται στο Μέρος Ι του Πίνακα και η ελληνική μετάφραση στο Μέρος ΙΙ του Πίνακα, και στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και η συμπεριφορά του αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα πέντε χρόνια (5) ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες Ευρώ (€10 000) ή και στις δύο αυτές ποινές.

(3) Η άρνηση ή κατάφωρη υποβάθμιση των εγκλημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους (α) και (β) του εδαφίου (2) συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει του εδαφίου (2) μόνο αν τα εγκλήματα στα οποία αναφέρεται έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου ή με ομόφωνη απόφαση ή με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

(4) Άνευ επηρεασμού των εδαφίων (1) και (2), αναφορά στη θρησκεία καλύπτει και συμπεριφορά η οποία συνιστά πρόσχημα για να κατευθύνονται οι πράξεις κατά ομάδας προσώπων ή μέλους τέτοιας ομάδας που προσδιορίζεται βάσει φυλής, χρώματος, γενεαλογικών καταβολών, ή εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σχόλιο πρώην βουλευτή για το ρατσιστικό βίντεο που προκαλεί αντιδράσεις

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία