VAR: Πότε θα μπει η γραμμή του οφσάιντ, τι ισχύει με τα ηχητικά ντοκουμέντα
11:43 - 24 Δεκεμβρίου 2019
Τα τελευταία 24ωρα η ένταση έχει χτυπήσει κόκκινο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι εμπρηστικές δηλώσεις δίνουν και παίρνουν, οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα και οι διεθνείς συνομοσπονδίες παρακολουθούν μια κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Από εκεί και πέρα, το ρεπορτάζ τρέχει και αναζητούνται απαντήσεις για συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τα παιχνίδια της 16ης αγωνιστικής. Πού βρισκόμαστε με την περίφημη γραμμή του VAR για το οφσάιντ, για την οποία τόσος λόγος γίνεται; Θα μπει και αν ναι, πότε;
Επιπλέον, ο Ολυμπιακός ζητάει τα επίμαχα ντοκουμέντα για το ειπώθηκε με διαιτητή αγώνα και διαιτητή VAR στο ματς του Βόλου. Μπορεί να τα πάρει; Τι ακριβώς ισχύει;
Το Sport24.gr έχει κάνει δυο μεγάλες έρευνες αναφορικά με το VAR. Η μια αφορούσε τα πολλά Fake News γύρω από το Video Assistant Referee, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του και η άλλη το πώς την βλέπει το ελληνικό φίλαθλο κοινό και αν είναι ικανοποιημένο από τη χρήση του.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΦΣΑΪΝΤ
Τώρα, όσον αφορά στο θέμα της γραμμής του οφσάιντ, το οποίο αποτελεί αίτημα όλων των ομάδων, διότι γίνονται λάθη που θα λύνονταν άμεσα, η ΕΠΟ κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν οι πόροι και το σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει στα play offs, σε διαφορετική περίπτωση από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
Η Ομοσπονδία θέλει να ενσωματώσει την τεχνολογία του οφσάιντ, το έχει δηλώσει και ισχύει ότι κάνει προσπάθειες για να βρει τα χρήματα. Η κοστολόγηση είναι 1.000 ευρώ το παιχνίδι, ένα ποσό όχι απαγορευτικό, αλλά όχι και μικρό. Η εγκατάσταση και εκπαίδευση των διαιτητών απαιτεί περίπου ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβαση και παραγγελίας του συστήματος..
Επειδή μάλιστα δεν ήταν προαπαιτούμενη η γραμμή του οφσάιντ στη σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, τι ισχύει αν FIFA και UEFA ζητήσουν να μπει; Τότε θα πρέπει να καλυφθεί το κόστος από την εταιρεία; Η απάντηση είναι πως το VAR θέλει πιστοποίηση και έλεγχο από τη FIFA. Αν δεν πληρεί τις προδιαγραφές, κόβεται. Συνεπώς, ο τρόπος λειτουργίας του έχει πιστοποιηθεί και ελέγχεται. Το λογισμικό του οφσσάιντ και της γραμμής του γκολ είναι δυο εξτρά συστήματα που δεν θεωρούνται προαπαιτούμενα στο VAR.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Τέλος, υπάρχει και το αίτημα του Ολυμπιακού για να μάθει το τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στον Φωτιά και τον Ευαγγέλου στις δυο περιπτώσεις που οι Πειραιώτες φωνάζουν. Η μια ήταν το οφσάιντ του Σουντανί στο γκολ που πέτυχε και ακυρώθηκε λανθασμένα και η δεύτερη για ένα πέναλτι πάνω στον Ελ Αραμπί που δεν σφυρίχτηκε, αν και ο Ευαγγέλου κάλεσε τον διαιτητή να το δει στο VAR, αλλά ο Φωτιάς επέμεινε στην αρχική του απόφαση και δεν το σφύριξε.
Μπορεί ο Ολυμπιακός να λάβει τα ηχητικά; Η απάντηση είναι πως στο πλαίσιο του έργου και βάσει της συμβατικής υποχρέωσης της εταιρείας που έχει αναλάβει να το τρέξει, τα πάντα καταγράφονται και αποθηκεύονται στο εθνικό cloud. Έχουν παραληφθεί τα λογισμικά διαχείρισης του περιεχομένου για να αξιοποιείται το περιεχόμενο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Φορέας λειτουργίας του έργου ειναι η ΕΠΟ, η οποία θα αποφασίσει πώς θα αξιοποιεί και θα διαθέτει το περιεχόμενο. Εν ολίγοις, είναι στο χέρι της Ομοσπονδίας το τι θα κάνει με τα ηχητικά...
Πηγή: sport24.gr