Η δεκαετία που έγινε της... Ευρώπης και το ασύλληπτο ρεκόρ του ΑΠΟΕΛ

Τα βήματα προόδου που έκανε το κυπριακό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία είναι τεράστια. Αν μη τι άλλο, μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να πούμε πως διανύουμε τις καλύτερες χρονιές σε συλλογικό επίπεδο.
 
Η ανάγκη των ομάδων μας για διάκριση όσο στις εγχώριες τόσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν αυτές που σημάδεψαν την ποδοσφαιρική δεκαετία. Τα ρεκόρ που έσπασε ο ΑΠΟΕΛ αλλά και τα Ευρωπαϊκά του θαύματα, η επιστροφή της ΑΕΛ στη κορυφή του κυπριακού πρωταθλήματος, οι επικές πρώτες προκρίσεις Απόλλωνα και ΑΕΚ, ήταν λίγα από αυτά που συγκίνησαν τον ποδοσφαιρικό φίλαθλο του νησιού.
 
Πρωταθλητές, κυπελλούχοι και ευρωπαϊκές προκρίσεις είναι αυτά που ξεχωρίζουν στο μενού των προσπαθειών των συλλόγων μας. ΑΕΛ και Ομόνοια, χάλασαν το απόλυτο του ΑΠΟΕΛ, η επιστροφή της ΑΕΚ στις κατακτήσεις μετά το 203/04 αλλά και τα 44 χρόνια ξηρασίας που χρειάστηκαν για να πάρει δρόμο για τη Λεμεσό το πρωτάθλημα.
 
Επί της ευκαιρίας της αλλαγής της δεκαετίας η OMADA γυρίζει το χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει όλα όσα έμειναν στην ιστορία και χαραγμένα στο νου κάθε φίλαθλου ανά το Παγκύπριο, από το 2010 και εντεύθεν. Από το τελευταίο πρωτάθλημα της Ομόνοιας, μέχρι και το 2019 με τον ΑΠΟΕΛ να κρατά τη σκυτάλη στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 
Ξεσκονίζοντας τα αρχεία μας, βρήκαμε αρκετά και ενδιαφέροντα που ξυπνούν μνήμες σε κάθε οπαδό και φίλαθλου που διαβάζει το αφιέρωμα.
 
Πρωταθλήματα:
 
Το ξεκίνημα της δεκαετίας, βρήκε την Ομόνοια να πανηγυρίζει πρωτάθλημα, μετά και το μακρινό 2002/03. Οι πράσινοι ξεκίνησαν τη δεκαετία με τον καλύτερο τρόπο αλλά η συνέχεια δεν ήταν καθόλου καλή.
 
 
Την επόμενη χρονιά βρήκε τον ΑΠΟΕΛ πρωταθλητή, αλλά ο Πάμπος Χριστοδούλου, είχε στείλει το μήνυμα. Ένα χρόνο αργότερα οι λέοντες, «έκαψαν» τη Λεμεσό αφού το τρόπαιο του πρωταθλητή βάφτηκε γαλαζοκίτρινο.
 
Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη ανέλαβε ο ΑΠΟΕΛ, με τους γαλαζοκίτρινους να γράφουν από το 2012/13 μέχρι και σήμερα μια χρυσή ιστορία, γεμάτη ρεκόρ, επιτυχίες, ξεπερνώντας κάθε όριο της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης.
 
 
Στο μεσοδιάστημα από το 20013 μέχρι και το τελευταίο πρωτάθλημα του 2018/19, όλα βάφτηκαν γαλαζοκίτρινα, σπάζοντας το επικό ρεκόρ των 6 συνεχόμενων πρωταθλημάτων της Ομόνοιας από το 1973/74. Ο πολυνίκης του κυπριακού πρωταθλήματος με τα επτά συνεχόμενα εκτοξεύθηκε και άνοιξε τη ψαλίδα από τη δεύτερη Ομόνοια (20 τρόπαια πρωταθλήματος), με το κοντέρ να σταματά στα 28 τρόπαια μέχρι στιγμής.
 
Κύπελλα:
 
Πέρα των πρωταθλημάτων, το κύπελλο αποτελεί άλλη μια διοργάνωση όπου αρκετές ομάδες δίνουν βάση ακόμη και προτεραιότητα, στη προσπάθεια τους για διάκριση.
 
Το 2017/18 η ΑΕΚ με μια επική ανατροπή μέσα σε ένα τρίλεπτο, κατάφερε να στείλει το τρόπαιο στη Λάρνακα για δεύτερη φορά, μετά και το 20003/04. Σίγουρα είναι μια μεγάλη στιγμή για την ομάδα της ΑΕΚ, μετά και τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για το πρωτάθλημα.
 
 
Άλλος ένας τίτλος για την ΑΕΛ, ήταν μέσα στις στιγμές που ξεχώρισαν μέσα στη δεκαετία όπου αναλύουμε. Οι γαλαζοκίτρινοι της Λεμεσού, υπέταξαν τον ΑΠΟΕΛ με 0-2 μέσα στο ΓΣΠ και ύψωσαν στον ουρανό της Λευκωσίας το τρόπαιο του κυπελλούχου 30 χρόνια μετά το τελευταίο (1989).
 
 
Από το θαύμα στη… καθημερινότητα. Η Κύπρος στον χάρτη των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων
 
ΑΠΟΕΛ:
 
Το παράδειγμα της Ανόρθωσης, ακολούθησε σχεδόν άμεσα ο ΑΠΟΕΛ. Ο μαέστρος Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σύστησε τον ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη για πρώτη φορά το 2009/10. Τότε η επικές και αξέχαστες προκρίσεις απέναντι σε Ερυθρό Αστέρα για τον 3ο προκριματικό και στη συνέχεια απέναντι στη Κοπεγχάγη, ήταν το εναρκτήριο ταξίδι από τα χιλιάδες που ακολούθησαν.
 
Ατλέτικο, Τσέλσι και Πόρτο, βρέθηκαν στον όμιλο των γαλαζοκιτρίνων, με τους «Ροχιμπλάνκος», να παίρνουν την πρόκριση σε ισοβαθμία με τον ΑΠΟΕΛ και στη συνέχεια να κατακτούν το τότε κύπελλο Ουέφα.
 
 
Δυο χρόνια αργότερα και η σεζόν 2011/12 ήταν η χρονιά που έμελλε να παραμιλήσει η Ευρώπη στο θαύμα που άκουγε το όνομα ΑΠΟΕΛ. Σε ένα όμιλο φωτιά με Ζενίτ, Σαχτάρ και Πόρτο, ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τη πρωτιά. Αυτή ήταν μόνο η αρχή αφού στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ η Λυόν, έμοιαζε με ομάδα της σειράς, φεύγοντας από το ΓΣΠ με σκυμμένα τα κεφάλια. Το τρένο σταμάτησε στο Σαντιάγο Μπερναμπέου με τη Βασίλισσα να σταματά τον ΑΠΟΕΛ.
 
Από εκεί και πέρα ο πήχης ανέβηκε με τον ΑΠΟΕΛ, να ανταποκρίνεται στο έπακρο. Από τότε μέχρι και σήμερα ο ΑΠΟΕΛ μετρά ακόμη δυο προκρίσεις σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (2014/15 και 2017/18), φέρνοντας στη Κύπρο ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η ο Άγιξ, η Παρί, Ντόρντμουντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ.
 
Αναμφίβολα, όλες αυτές οι εμπειρίες, έκαναν τον ΑΠΟΕΛ να αποκτήσει τη δική του δυναμική στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η αρχή στο Γιουρόπα Λιγκ, έγινε το 2013/14, όταν η Ζούλτε απέκλεισε τον ΑΠΟΕΛ από το Τσάμιονς Λιγκ. Στον όμιλο βρήκε απέναντι του τις Άϊντραχτ, Μακάμπι και Μπορντό.
 
 
Έκτοτε ακολούθησαν άλλες τρεις προκρίσεις στη δεύτερη τάξη διοργάνωση της UEFA. Εκ των κορυφαίων στιγμών είναι φυσικά η Ευρωπαϊκή πορεία του ΑΠΟΕΛ το 2016/17. Με τότε πρωτεργάτη τον Τόμας Κρίστιανσεν οι γαλαζοκίτρινοι, κλείδωσαν τη πρώτη θέση του ομίλου απέναντι σε Ολυμπιακό, Αστάνα και Γιανγκ Μποϊς. Στη συνέχεια ακολούθησαν στιγμές ανεπανάληπτες, αφού οι φίλοι της ομάδας της Λευκωσίας, έβαψαν το Μπιλμπάο γαλαζοκίτρινο. Το 3-2 του πρώτου αγώνα άφησε ανοικτές υποχρεώσεις, με τον Πιέρο Σωτηρίου να βάζει πλώρη στον ΑΠΟΕΛ για άλλη μια τεράστια πρόκριση. Επόμενος προορισμός το Βέλγιο με την Άντρελεχτ να αποκλείει τον ΑΠΟΕΛ με δυο σερί νίκες με ίδιο σκορ 1-0.
 
Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τη φετινή χρονιά. Ο Άγιαξ, βρέθηκε στο δρόμο του ΑΠΟΕΛ για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον «Αίαντα», να… τα χρειάζεται για να κλειδώσει ουσιαστικά τη νίκη-πρόκριση στα τελευταία στάδια του αγώνα. Από εκεί και πέρα σε ένα σχετικά βατό όμιλο απέναντι σε Ντουντελανζ, Σεβίλλη και Καραμπάχ, πήρε θέση για τους «32» της διοργάνωσης. Αντίπαλος η Βασιλεία, με τους πρωταθλητές να θέλουν να πραγματοποιήσουν ακόμη μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη.
 
ΑΕΚ:
 
Το παράδειγμα του ΑΠΟΕΛ, ακολούθησε η ΑΕΚ η οποία ήταν η δεύτερη ομάδα στη σειρά που πήρε πρόκριση σε ομίλους ευρωπαϊκών υποχρεώσεων μέσα στη δεκαετία. Μετά από δυο εξαιρετικά δύσκολα παιχνίδια πήρε την μεγάλη πρόκριση με συνολικό σκορ 2-1 απέναντι στη Ρόζενμποργκ. Η πρώτη παρουσία σε όμιλο Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τη βρήκε απέναντι στις Μακάμπι, Στεάουα και Σάλκε. Η 4η θέση, ήταν η τελική κατάταξη των κιτρινοπρασίνων της Λάρνακας.
 
 
Η ΑΕΚ, πήρε και δεύτερη φορά το δρόμο της επιτυχίας τη σεζόν 2018/19. Μετά από εκπληκτικά παιχνίδια στα προκριματικά, βρήκε την Τρεντσίν, όπου με συνοπτικές διαδικασίες και συνολικό σκορ 4-1, μπήκε ξανά στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.
 
ΑΕΛ:
 
Η παρθενική παρουσία της ΑΕΛ σε Ευρωπαϊκό όμιλο ήρθε τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μετά από δυο ματς φωτιά πέρασε αέρας από τη Παρτιζάν στο 3ο προκριματικό, βρίσκοντας στο δρόμο της την Άντερλεχτ. Οι πρωταθλητές Βελγίου, απέκλεισαν την ΑΕΛ, με τους «Λέοντες», να είχαν εξασφαλισμένο το εισιτήριο για τους ομίλους του Γουρόπα Λιγκ. Η δυσκολία του ομίλου ήταν πολύ μεγάλη με την ΑΕΛ να τερματίζει στη 4η θέση, πίσω από Φενέρμπαχτσέ, Μαρσέιγ και Γκλάντμπαχ.
 
 
Απόλλων:
 
Άκρος επιτυχημένη θεωρείται και η παρουσία του Απόλλωνα που ήταν η ομάδα που πήρε τελευταία το βάπτισμα του πυρός στην ελίτ της Ευρώπης. Η αρχή έγινε απέναντι στη Νις, με τους κυανόλευκους να αποκλείουν τη Νις σε ένα μεγάλο βράδυ για τη ιστορία του Λεμεσιανού συλλόγου.
 
 
Λάτσιο, Λέγκια και Τραμπζονσπορ, ήταν οι πρώτοι αντίπαλοι με τον Απόλλωνα να τερματίζει στη 3η θέση του ομίλου. Η συνήθεια που έγινε λατρεία για τον Απόλλωνα, που έδωσε το παρόν του στους ομίλους και την επόμενη χρονιά. Με συνολικό σκορ 5-1 στα δυο παιχνίδια απέναντι στη Λοκομοτίβ Μόσχας, πήρε τη δεύτερη πρόκριση του στο Γιουρόπα Λιγκ. Οι δυσκολίες πολύ περισσότερες αφού Ζυρίχη, Βιγιαρεάλ και Γκλάντμπαχ δεν άφησαν αρκετές πιθανότητες στον Απόλλωνα, βυθίζοντας τον στη 4η θέση.
 
Με ένα χρόνο διάλειμμα οι κυανόλευκοι, επέστρεψαν και μάλιστα με μια εύκολη επικράτηση επί της Μίντιλαντ, στους διπλούς αγώνες με συνολικό σκορ 4-3. Στο δρόμο των ομίλων οι Αταλάντα, Έβερτον και Λυόν, με τα ονόματα των ομάδων να μην χρειάζονται να πούμε και περισσότερα. Ο Απόλλωνας, έκλεισε την Ευρωπαϊκή του πορεία στη 4η θέση.
 
 
Μπορεί οι προηγούμενες προκρίσεις να ήταν ξεχωριστές αλλά η πρόκριση που προκάλεσε θόρυβο ήταν η περσινή 2018/19 απέναντι στη Βασιλεία. Οι κυανόλευκοι, με δυο επικές εμφανίσεις, υπέταξαν την ομάδα μοντέλο τότε της Βασιλείας, αφήνοντας τους Ελβετούς εκτός διοργάνωσης. Άϊντραχτ, Λάτσιο και Μαρσέιγ, ήταν οι αντίπαλοι της ομάδας της Λεμεσού που κατάφερε να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση από την 3η θέση.
 
Αναμφίβολα, είναι μια δεκαετία που πρόσφερε τεράστιες συγκινήσεις σε όλα τα επίπεδα από όλες τις ομάδες. Οι σύλλογοι μας πλέον, κινούνται σε Ευρωπαϊκά πλαίσια με την επιτυχία να μην είναι προϊόν τύχης αλλά σωστής και μεθοδευμένης δουλειάς σε όλους τους τομείς. Αξιοσημείωτο, η προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ που θέλει τη Κύπρο να τερματίζει στη 15η θέση των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
 

Δειτε Επισης

Δύο αγώνες για την πρεμιέρα της 5ης αγωνιστικής
Έντονη δυσαρέσκεια ΔΣ ΑΕΛ για απόφαση Αθλητικού Δικαστή-«Είναι ξεκάθαρα προβληματική και λανθασμένη»
Καίει την ΑΕΛ η απόφαση Βρυωνίδη για το ντέρμπι-Απορρίπτει τα περί πολιτικών παρεμβάσεων
Μοίρασε πρόστιμα και αποκλεισμούς ο Αθλητικός Δικαστής
Απαντά στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-«Προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΑΠΟΕΛ ευνοήθηκε»
Στον Απόλλωνα οι τρεις βαθμοί του ντέρμπι-Επέβαλε ποινές κεκλεισμένων ο Βρυωνίδης
Φωνάζει για τη διαιτησία του Super Cup η Πάφος-Ζητά ξένους διαιτητές
Πυροδότησε βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Ανακοίνωσε καταρχήν συμφωνία
Δεν ικανοποίησε τον Μπέλετς η εμφάνιση ΑΠΟΕΛ στο Super Cup-«Δεν ήμασταν τόσο καλοί»
Άλλος ένας τίτλος για τον ΑΠΟΕΛ-Κέρδισε την Πάφο και κατέκτησε το Super Cup