Μια υπόθεση που δεν σηκώνει αμφιβολία ή αργοπορία
14:40 - 13 Φεβρουαρίου 2019
Στην κλίμακα αξιοπιστίας και κύρους το κυπριακό ποδόσφαιρο ουδέποτε βρίσκονταν στην κορυφή, τους τελευταίους μήνες ωστόσο τα κρούσματα που πλήττουν την υπόληψή του πολλαπλασιάζονται σε συχνότητα και σοβαρότητα.
Στα διαχρονικά προβλήματα (γήπεδα, ξενομανία, έλλειψη κουλτούρας και στρατηγικού σχεδιασμού-προσανατολισμού) έχουν προστεθεί εσχάτως και τα ζητήματα θέσπισης και εφαρμογής των κανονισμών. Από αυτούς που καθορίζουν τη διαδικασία έκδοσης ενός δελτίου υγείας μέχρι τον ορισμό διαιτητών.
Ό,τι έχει προκύψει με τις δύο ενστάσεις (ΑΕΚ και Απόλλωνα) εντός του 2019, αποκαλύπτει πόσο ετεροχρονισμένες είναι αρκετές διατάξεις και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη ριζικής τροποποίησης, αντικατάστασης ή/και κατάργησής τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Αριστοτέλης Βρυωνίδης έχει βγάλει ήδη μια απόφαση (υπέρ της ΑΕΚ) που στηρίχθηκε περισσότερο στη δική του εκτίμηση (σ.σ. είχε κρίνει οριακά πλήρη την ένσταση των κυπελλούχων) παρά στη σαφήνεια των κανονισμών.
Η υπόθεση που εκδικάζεται σήμερα είναι ακόμη πιο περίπλοκη και δύσκολη. Πολλοί προεξοφλούν ήδη (και τα επιχειρήματά τους δεν είναι αβάσιμα) ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος το κύρος και η αξιοπιστία του πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου μας έχουν υποστεί ήδη ακόμη ένα σημαντικό χτύπημα.
Αν και η δεύτερη ένσταση συνοδευτεί από ένα πόρισμα βασισμένο περισσότερο στην κρίση του αθλητικού δικαστή, το τραύμα θα γίνει ακόμη πιο διαμπερές. Αντιθέτως μια καθολικά αποδεκτή απόφαση, άριστα αιτιολογημένη πάνω στους κανόνες και τις διατάξεις, θα είναι βάλσαμο στην πληγή. Υπό μία προϋπόθεση: τη σχετικά σύντομη έκδοσή της.
Με το εν εξελίξει πρωτάθλημα να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της α’ φάσης και ενώπιον της έναρξης των πλέι οφ η όλη διαδικασία (συμπεριλαμβανομένης μιας -πολύ πιθανής- έφεσης) πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτή η περίπτωση δεν εντάσσεται στην κατηγορία του «κάλλιο αργά παρά ποτέ» αλλά στην αντίστοιχη του «το γοργόν και χάριν έχει».