Ο Ελληνας που διοικεί την UEFA, αλλά δεν φέρνει... βόλτα το ελληνικό ποδόσφαιρο
22:49 - 08 Φεβρουαρίου 2019
Την Ρώμη θα την έχουν, από προχθές, για πάντα στην καρδιά τους ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο Θόδωρος Θεοδωρίδης και όσοι υποστηρίζουν το σημερινό διοικητικό καθεστώς της UEFA. Θα την θυμούνται για πάντα ως τον τόπο στον οποίο έκλεισε, τουλάχιστον στο αρχικό της επίπεδο, η συμφωνία με την Ενωση των ευρωπαϊκών συλλόγων, δηλαδή με τα κλαμπ της ευρωπαϊκής ελίτ, για την επέκταση της αρμονικής συμβίωσής τους μέχρι το 2024, αλλά και ως τον τόπο διεξαγωγής του – 43ου – συνεδρίου της UEFA που ανανέωσε τη θητεία του προέδρου και κατ' επέκταση όλου του διοικητικού σχήματος για την επόμενη 4ετία.
Περίπου τρεις μήνες μετά την ένταση των φημών που ήθελαν τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους να ετοιμάζονται να δημιουργήσουν μια Superleague, η διοίκηση της UEFA έφτασε στην στιγμή που ο πρόεδρος Τσέφεριν εμφανίστηκε στο βήμα του συνεδρίου της Ρώμης για να ανακοινώσει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία και την ECA (European Club Association) μέχρι το 2024.
Με απλά λόγια, η UEFA θωράκισε το Champions League, όπως και το Europa League και ενδεχομένως την τρίτη διοργάνωση που σκέφτεται να επαναφέρει στη ζωή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, για ακόμη μια 3ετία, την 2021-2024. “Οσο είμαστε εμείς στη διοίκηση της UEFA και της ECA, δεν θα υπάρξει Superleague, κι αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι γεγονός”, είπε απευθυνόμενος προς τον – πρόεδρο της ECA - Αντρέα Ανιέλι και τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε ο Τσέφεριν στην εισαγωγική ομιλία του προς το κογκρέσο της UEFA.
Η διοίκηση της UEFA αγόρασε χρόνο για να αφοσιωθεί στο τελικό στάδιο των μελετών για τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης συλλόγων, που εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί από την περίοδο 2021-2022, και για την ανάπτυξη της δική της ψηφιακής πλατφόρμας για την μετάδοση ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων και, προοπτικά, διοργανώσεων.
Στην ομιλία του στη Ρώμη ο Τσέφεριν “έταξε” την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας σε πειραματικό στάδιο στο προσεχές εξάμηνο και προϊδέασε την αγορά για την σταδιακή εκμετάλλευση της πλατφόρμας για ψηφιακή μετάδοση αγώνων και διοργανώσεων με καθαρή την προοπτική αυτή η πλατφόρμα να μεταδώσει και Champions League σε κάποιες χώρες από το 2021. Η UEFA θα γίνει η πρώτη από τις έξι ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες του πλανήτη που θα αποκτήσει την δική της πλατφόρμα μετάδοσης αγώνων.
Ολο αυτό που αποκαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη αναλύεται από τους insiders ως μια μεγάλη νίκη του Θεοδωρίδη και του Τζιάνι Ινφαντίνο, δεδομένου ότι εξακολουθούν να κρατούν υπό τον έλεγχό τους την εκμετάλλευση του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού περιεχομένου και ειδικά του περιεχομένου που παράγει το Champions League και το Euro.
Μολονότι καταφέρνει να περνά κάτω από το ραντάρ των media του πλανήτη, ο Θεοδωρίδης συμπληρώνει μια 4ετία απολύτως επιτυχημένων χειρισμών στις υποθέσεις της παραμονής των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων στις διοργανώσεις της UEFA. Φτάνει να δείχνει πιο ισχυρός από ποτέ, και παρόλο που κρατά τον εαυτό του μακριά από την προεδρική καρέκλα είναι ο άνθρωπος που διοικεί το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με την υποστήριξη του προέδρου της FIFA.
Αυτή η ιστορία, της Ρώμης, αναδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας ενός Ελληνα στην UEFA. Περίπου 11 χρόνια μετά την πρώτη του μέρα στη δουλειά, ο 54χρονος μάνατζερ σήμερα, περίπου τρία χρόνια μετά την πρώτη του μέρα ως μόνιμος γενικός γραμματέας, δεν ελέγχει απλώς την UEFA· ελέγχει την αγορά του ποδοσφαίρου, και όχι μόνο του ευρωπαϊκού.
Δεν είναι μόνο τα 900 χιλιάδες ευρώ της ετήσιας αμοιβής του (συν μπόνους που φτάνουν έως και το 35% της ετήσιας αμοιβής του), σύμφωνα με την περσινή έκθεση της UEFA, που δείχνουν τη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στη θέση που κατέχει. Είναι από μόνη της η πραγματικότητα που τον φέρνει στη θέση να υποδέχεται οποιοδήποτε αίτημα σχετικό με οποιαδήποτε εκ των διοργανώσεων της UEFA και να διαχειρίζεται όλες τις ακριβές υποθέσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Εκκίνησε από την pole position που του έδινε η σχέση με τον Μισέλ Πλατινί, χάρη στην οποία βρέθηκε στη θέση του διευθυντή της διεύθυνσης ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, για να έχει την ευθύνη της επικοινωνίας με τις 55 ομοσπονδίες – μέλη της UEFA. Του πήρε περίπου δύο χρόνια για να φτάσει τον Οκτώβριο του 2010 στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα.
Χάρη στους χειρισμούς του στο πλευρό του Ινφαντίνο στη μετά Πλατινί εποχή ο Θεοδωρίδης βρέθηκε τον Μάρτιο του 2016 στη θέση του “μόνιμου” γενικού γραμματέα. Και τούτες τις ημέρες δεν κάθεται μόνο επάνω στη σιγουριά της παραμονής του στη θέση αυτή για ακόμη μια 4ετία. Λειτουργεί με τη σιγουριά της ανάπτυξης του Champions League στη διάρκεια των προσεχών 5 ετών, την οποία θα διαχειρίζεται.
Είναι μεγάλη συζήτηση, πολύ στενάχωρη, αυτή που αναλύει το ιστορικό παράδοξο να έχει η Ελλάδα έναν Ελληνα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην “αποφασίζω για όλα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο” θέση και η ίδια να μην έχει και να μην μπορεί να φτιάξει ποδόσφαιρο. Την έχω αναλύσει τη σκέψη μου πάνω σε αυτό πριν από λίγο καιρό, και σε σχέση με τις δικές του ευθύνες, και σκοπεύω να το ξανακάνω σε ένα επόμενο σημείωμα.
Δεν είναι όμως εύκολο να δεχθείς, ως παρατηρητής, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αρνείται να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να εξευρωπαϊστεί. Αν δεν καταφέρνει η Ελλάδα να πείσει την UEFA να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της, για να αλλάξει τις ελληνικές προδιαγραφές και να τις κάνει ευρωπαϊκές τώρα που την διοικεί ένας Ελληνας, πότε θα τα καταφέρει;
Πηγή: gazzetta.gr