Καταγγέλλουν... σκουπίδια από χρυσάφι οι ιδιοκτήτες skip στη Λεμεσό

Σε απόγνωση δηλώνουν πως βρίσκονται οι ιδιοκτήτες skip στη Λεμεσό, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για υπερχρεώσεις που, όπως υποστηρίζουν, γίνονται από τον ιδιοκτήτη του χώρου όπου απορρίπτουν τα σκύβαλα που μαζεύουν από πολίτες, με αποτέλεσμα-σύμφωνα με τις καταγγελίες τους-να μετακυλούν το επιπρόσθετο κόστος στους πολίτες στους οποίους ενοικιάζουν τα skip.
 
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, τονίζει πως οι τιμές για απόρριψη σκυβάλλων στη Λεμεσό είναι οι ίδιες με τις υπόλοιπες πόλεις, διαμηνύοντας πως προτεραιότητα είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και όχι των επαγγελματιών.
 
Συγκεκριμένα, μέλος του συνδέσμου ιδιοκτητών skip Λεμεσού, μιλώντας στον REPORTER, κατήγγειλε πως ο ιδιοκτήτης του χώρου που βρίσκεται στην Ασγάτα, τους χρεώνει 80 ευρώ για ξεφόρτωμα του κάθε skip, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να αναγκάζονται να χρεώνουν τους πολίτες που θέλουν να ενοικιάσουν skip γύρω στα 200 ευρώ έκαστο.
 
Όπως ανέφερε, ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός, με αποτέλεσμα το κόστος για τους ίδιους να έχει εκτοξευθεί και η δουλειά τους να έχει πέσει κατακόρυφα, αφού οι πολίτες προτιμούν παρά να ενοικιάσουν ένα skip, να πετούν τα σκύβαλα τους μόνοι τους σε χωράφια, προκαλώντας μόλυνση του περιβάλλοντος.
 
«Πιάνουν τα διπλοκάμπινα, πιάνουν τα μονοκάμπινα τα πετάνε στα χωράφια και γεμίζουν τους τόπους», όπως υποστήριξε.
 
Ανέφερε παράλληλα πως, «δεν βάζουν πλέον οι περισσότεροι πολίτες skip λόγω ακρίβειας. Διαμαρτυρηθήκαμε για τις υπερχρεώσεις και ο ιδιώτης που έχει την ανακύκλωση μας είπε “όποιος θέλει”. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν καθόλου δουλειά».
 
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, προηγουμένως, οι ιδιοκτήτες των skip απέρριπταν τα σκύβαλα στο Βατί, έναντι του ποσού των επτά ευρώ, χρεώνοντας τους πολίτες γύρω στα 70 ευρώ, ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος έκλεισε κατόπιν οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Παλιά πήγαιναν όλα στο Βατί. Μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βατί έπρεπε να κλείσει. Μόλις έκλεισε το Βατί ο ιδιώτης που έπιασε, αν έπιασε, τις άδειες για να δέχεται απόβλητα, την επόμενη μέρα χρέωνε 80 ευρώ το skip», υποστήριξε.
 
Οι ιδιοκτήτες skip, επικοινώνησαν για το γεγονός και με βουλευτές, οι οποίοι, όπως λέει, «δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει».
 
Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι τιμές που τους χρεώνουν στη Λεμεσό είναι ανάλογες με τις υπόλοιπες πόλεις, ισχυρίζεται πως για παράδειγμα «στην Πάφο χρεώνουν 15 με 18 ευρώ τον τόνο, ενώ στη Λευκωσία τα παίρνουν στο Μιτσερό 20 ευρώ το skip και εμάς θέλουν 80 ευρώ το κάθε skip και τα μεγάλα τα φορτηγά 25 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή, θέλεις 500 ευρώ να αδειάσεις ένα skip».
 
Κληθείς από τον REPORTER να τοποθετηθεί για το θέμα, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, τόνισε πως δεν υφίσταται η διαφορά στις τιμές μεταξύ των πόλεων, αφού και στη Λευκωσία, αλλά και στην Πάφο το κόστος για απόρριψη σκυβάλλων είναι στα 80 ευρώ όπως και στη Λεμεσό.
 
«Όσον αφορά το κόστος στις άλλες επαρχίες δεν έχει διαφορά από τη Λεμεσό, είναι 80 ευρώ το skip και στη Λευκωσία και στην Πάφο. Δεν είμαστε όμως σε βαθμό τέλειο από πλευράς ομοιομορφίας, διότι είναι θέμα του ιδιωτικού τομέα».
 
Εξήγησε ακόμη ότι, «πουθενά στην Ευρώπη οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων των επαγγελματιών είναι κρατικές. Είναι ιδιωτικές οι μονάδες και έχουν πράσινα σημεία, τα οποία είναι των Συμβουλίων και εκεί μπορεί ο πολίτης να πάρει τα δικά του απόβλητα, όχι με επαγγελματικό αυτοκίνητο του εργολάβου, του επαγγελματία, αλλά με το δικό του».
 
Περαιτέρω, ανέφερε πως υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες στερεών αποβλήτων, που αφορούν τα κλαδέματα, τα ογκώδη απόβλητα και τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων που γεμίζουν τα skip.
 
«Για τα κλαδέματα υπάρχει ιδιωτική μονάδα που μπορεί να τα πάρει κάποιος, εκτός κι αν κάνει αίτημα το Συμβούλιο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Λεμεσού, ένα αίτημα που δεν έγινε», όπως είπε.
 
Όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, είναι τα ογκώδη και η τρίτη είναι τα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, που είναι εκείνα που γεμίζουν τα skip.
 
«Για παράδειγμα ένας μικροεργολάβος κάνει μια ανακαίνιση και πετά χώματα, πέτρες, καθρέφτες, αλουμίνια. Για αυτά υπάρχει ιδιωτική μονάδα στο Μοναγρούλι. Είναι αδειοδοτημένη και την επιβλέπουμε να βελτιωθεί και να διαχειριστεί», όπως ανέφερε.
 
Ήταν, εξάλλου, απόλυτος ως προς το ότι τα απόβλητα δεν θάβονται, όπως τους κατηγορούν κάποιοι.
 
«Κατηγορούν μερικοί ότι θα θάβονται τα απόβλητα, όμως οι μονάδες αυτές πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έγιναν τέλειες εξ’ αρχής γιατί ήταν ανοιχτό το Βατί και όλοι πήγαιναν δωρεάν εκεί. Ακατάλληλα, παράνομα και με καταδικαστική απόφαση του κράτους το 2013. Από το 2013 δεν συμμορφωθήκαμε, παρά μόνο το 2019, στις 28 του Φλεβάρη. Οπότε ναι το κόστος για τα skip, τα ανοιχτά απόβλητα και τους εργολάβους θα αυξηθεί και πρέπει να το βάλουν πάνω στις δουλειές που κάνουν».
 
Εκπέμπει SOS για τα πράσινα σημεία
Παράλληλα, εξέπεμψε SOS για τα πράσινα σημεία, τα οποία όπως εξήγησε, αρχικά ήταν 100, μελετήθηκαν τα εξήντα και δημιουργήθηκαν μόνο 23.
 
«Δεν αρκούν τα 23, χρειαζόμαστε τουλάχιστον διπλασιασμό τους. Είμαστε στη διαδικασία το Τμήμα μας να πάρουμε τις ανάγκες από τους
δήμους για να δημιουργήσουμε και άλλα πράσινα σημεία τα επόμενα δύο χρόνια, τα οποία θα απελευθερώσουν τον οικονομικό φόρτο από τους πολίτες, αλλά όχι και τους επαγγελματίες», όπως εξήγησε.
 
Τα πράσινα αυτά σημεία ήδη λειτουργούν στη Λεμεσό, ενώ στην πρωτεύουσα αναμένεται να λειτουργήσουν από το τέλος του μήνα, με αποτέλεσμα να βοηθήσει τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν απόβλητα.
 

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη