Από το παιχνίδι για ένα γουρούνι, στην κορύφωση με τον Απόλλωνα
06:43 - 14 Μαρτίου 2019
Ο Αργεντινός μετρά ήδη έξι χρόνια παρουσίας στην Κύπρο, αφού πρωτοήρθε στο νησί για λογαριασμό της Δόξας το καλοκαίρι του 2011, ενώ ακολούθως έπαιξε και για δύο χρόνια στην ΑΕΛ.
Πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Απόλλωνα μέχρι το καλοκαίρι του 2021, εξαργυρώνοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις με τη φανέλα της ομάδας του.
Αποτελεί έναν από τους πιο μαχητικούς παίκτες του πρωταθλήματος και δεν είναι τυχαίο ότι οι φίλοι των κυανολεύκων τον αποκαλούν «Πιτ Μπουλ».
Πίσω από τον Αργεντίνο, με ιταλικό διαβατήριο, κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία αφορά τη «στρογγυλή θεά», η οποία μαγεύει εκατομμύρια κόσμου ανά το παγκόσμιο.
Η πρώτη γνωριμία με το ποδόσφαιρο και το γουρούνι ως… έπαθλο!
Όντας ένα από τα λίγα παιδιά που επιλέχθηκαν από την ακαδημία της Σεβίλλης, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το ταξίδι από την πατρίδα του στην Ισπανία, μόλις στα 17 του χρόνια. «Το επίθετό μου προδίδει τις ιταλικές μου ρίζες, οι προ-παππούδες μου μετανάστευσαν από την Αργεντινή στη Γένοβα. Δεν ξέρω αν κάποιος από την οικογένειά μου μένει ακόμη στην Ιταλία. Μετά το θάνατο του προπάππου μου έχασα κάθε επαφή με τη χώρα» ανάφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του σχετικά με την καταγωγή του.
Μαζί με το φίλο και συμπαίκτη του Γουόλτερ άρχισαν την πορεία τους κρατώντας μονάχα μια βαλίτσα για να εκπληρώσουν το παιδικό τους όνειρο και να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
«Όπως τα περισσότερα παιδιά εκεί, έπαιζα στο δρόμο σε ηλικία 8 ή 9 ετών. Στα 12 ήμουν μέρος της ομάδας της γειτονιάς, όλοι ήταν πιο μεγάλοι από εμένα, παίζαμε για ασήμι (σ.σ. ίσως εννοεί χρήματα), ή για ένα γουρούνι ή χοιρινό και μετά τρώγαμε όλοι μαζί σε μπάρμπεκιου. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να παίζω με μεγαλύτερους αλλά εγώ ξέφευγα από το σπίτι τις Κυριακές και δεν του έλεγα τίποτα».
Η τύχη που ευνοεί τους δυνατούς και η επιλογή από εκατοντάδες παιδιά
«Όταν ήμουν 15 χρονών ήρθε ένας φίλος μου είπε για το σχολείο της Σεβίλλης στην Τικουμάν. Έφτασα εκεί και η προθεσμία είχε τελειώσει. Μια εβδομάδα μετά με κάλεσαν και μου είπαν ότι είχαν μια κενή θέση αφού κάποιος έφυγε. Εγώ και ο φίλος μου ο Γουόλτερ επιλεγήκαμε μέσα από εκατοντάδες παιδιά στην ακαδημία για να πάμε στην Ισπανία. Για να είμαι ειλικρινείς ήμουν πολύ κοντά στο να μην πάω», ανέφερε ο Αργεντινός σχετικά με το πώς βρέθηκε στο σχολείο της Σεβίλλης στη γενέτειρά του.
Ένας σκάουτερ τον έβαλε στο μάτι και τον παρακολουθούσε για αρκετό καιρό. «Μας προσέφερε χρήματα και μας είπε να μας πάρει όσο πιο κοντά γίνεται, έτσι πήραμε το ρίσκο να ταξιδέψουμε. Όταν φτάσαμε δεν υπήρχε τόπος για εμάς αφού ήμασταν μόλις 17 χρονών, έτσι πήγα δανεικός στην Πίλας για έξι μήνες. Κατάφερα να μπω στην τρίτη ομάδα της Σεβίλλης και πήραμε το εισιτήριο για άνοδο, αλλά μετά είχα ένα τραυματισμό στο λαιμό μου και ήταν δύσκολο να παίξω στη δεύτερη κατηγορία».
Η φιλία με τον Σαβιόλα και η διαμονή στο δρόμο αστέρων
Για τις ημέρες που έζησε στη σχολή της Σεβίλλης ο Εστεμάν Σακέτι θυμάται: «Μέναμε στο δρόμο της Γκόγια, με άτομα που σήμερα είναι στο προσκήνιο, όπως οι Χεσούς Νάβας, Κέπα και Καπέλ. Εκεί πέρασα κάποια πολύ ωραία χρόνια. Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή. Τα πήγαινα πολύ καλά με τον Σαβιόλα που έπαιξε στη Ρίβερ (σ.σ. η ομάδα που υποστηρίζω στην Αργεντινή). Είμαι τυχερός που έζησα εκείνες τις στιγμές, έξι τίτλοι μέσα σε δύο χρόνια είναι ένα προνόμιο. Η Σεβίλλη μου έδωσε τα πάντα και είμαι ευγνώμων».
Ο Σακέτι απολάμβανε πάντοτε το ποδόσφαιρο ωστόσο, ένα περιστατικό τον Αύγουστο του 2007 είναι εκείνο που σημάδεψε για πάντα την ποδοσφαιρική του καριέρα.
Με μισθό 1700 ευρώ…
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Δόξας, Κώστας Χριστοδούλου «Καραβίδας», και τότε μάνατζερ του είχε αναφέρει ότι το συμβόλαιο του Αργεντίνου αμυντικού χαφ προνοούσε μισθό 1700 ευρώ το μήνα.
Μετά τη φυγή του από το προσφυγικό σωματείο πήρε μεταγραφή για την ΑΕΛ τον Ιανουάριο του 2013. Το πρώτο του παιχνίδι με τους γαλαζοκίτρινους έμελλε να είναι με τη μετέπειτα ομάδα του, τον Απόλλωνα, όταν στις 5 Ιανουαρίου αγωνίστηκε για 11’ στη νίκη 3-2 της ΑΕΛ για την 16η αγωνιστική.
Την τελευταία του σεζόν στην ΑΕΛ (2014-15), το πρώτο μισό έμεινε εκτός ρόστερ λόγω τραυματισμού που κουβαλούσε από τις 13 Απριλίου της προηγούμενης σεζόν, καθώς είχε τραυματιστεί σε παιχνίδι κόντρα στην Ομόνοια με ρήξη χιαστών. Επέστρεψε στη δράση τον Ιανουάριο και στις 4/01 η επανεμφάνισή του έγινε πάλι κόντρα στον Απόλλωνα.
Από τους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού, αποχώρησε μετά το χαμένο τελικό κόντρα στον ΑΠΟΕΛ (σ.σ. 4-2) τον Μάιο του 2015. Οι πληροφορίες ήθελαν τον Σακέτι να είχε διαφωνίες με τον τότε προπονητή της ομάδας, Χριστάκη Χριστοφόρου στον τελικό.
Ούτε ένα μήνα μετά ο Αργεντινός βρήκε και επίσημα τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, αφού στις 17 Ιουνίου 2015 ανακοινώθηκε από το συμπολίτη Απόλλωνα, στον οποίο διαπρέπει μέχρι σήμερα χρησιμοποιώντας τη δυναμικότητα και την εμπειρία που τον διακατέχει ως ποδοσφαιριστή.