Τα δέκα σημεία της πρότασης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για τη βία
06:49 - 18 Μαρτίου 2019
Αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στα ζητήματα ασφάλειας, βίας και παραβατικότητας στα σχολεία είναι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, οι οποίοι αναμένεται να μεταφέρουν σήμερα στις 15:00 στην προγραμματισμένη τους συνάντηση με το υπουργό Παιδείας, κοινή πρόταση με τις θέσεις τους.
Μετά από την πολύωρη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στα γραφεία της ΠΟΕΔ, εκπρόσωποι των συντεχνιών των εκπαιδευτικών-ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ-, των οργανωμένων γονέων μέσης και δημοτικής Εκπαίδευσης αλλά και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών(ΠΣΕΜ) και της Παιδοβουλής, σημείωσαν τις δέκα κοινές θέσεις τους, οι οποίες θεωρούν πως θα βοηθήσουν στην επίλυση των ζητημάτων βίας και παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να βρίσκονται σε έξαρση.
Μάλιστα, οι πιο πάνω εμπλεκόμενοι αναμένεται να ζητήσουν από το Υπουργείο Παιδείας, την άμεση υλοποίηση της πλειονότητας όσων αναγράφονται στο κοινό έγγραφο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER τα δέκα σημεία που θα αναγράφονται στη κοινή πρόταση είναι τα εξής:
*Η ολοκλήρωση των έργων που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ασφάλεια στις σχολικές μονάδες. Δηλαδή οι περιφράξεις και τα θυροτηλέφωνα. Σημειώνεται ωστόσο πως, όσον αφορά τις περιφράξεις η ΠΣΕΜ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της για το συγκεκριμένο μέτρο.
*Η τοποθέτηση Κοινωνικών Λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία υψηλού κινδύνου, όπως επίσης και την πιθανή ενίσχυση όλων των σχολικών μονάδων από μέλη της Σχολειοιατρικής.
*Θεσμοθέτηση διαδικασίας στην οποία θα υπάρξει ενημέρωση των εσωτερικών υπηρεσιών το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την μεταφορά του φακέλου του μαθητή από βαθμίδα σε βαθμίδα.
*Την εισαγωγή του Μεντορισμού-Υιοθεσίας , όπου μαθητής με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά θα επιλέγει έναν εκπαιδευτικό με τον οποίο θα μοιράζεται τις σκέψεις του.
*Ενίσχυση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης.
*Συνεργασία Αρχής Εξαρτήσεων και Οργανισμού Νεολαίας για την ενίσχυση των συντονισμένων προγραμμάτων ενημέρωσης και στήριξης μαθητών, όπως επίσης και την αύξηση της χορηγίας των οργανισμών από το Υπουργείο Παιδείας.
*Να δίνεται έμφαση στους τομείς πρόληψης.
*Δυνατότητα επιλογής εναλλακτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε μαθητές με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και η εισαγωγή τάξεων υποδοχής αλλόγλωσσων μαθητών.
*Δυνατότητα τροποποίησης σχετικών νομοθεσιών εάν και εφόσον χρειαστεί.
*Να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά πριν την στελέχωση της νέας σχολικής χρονιάς.
Σε δηλώσεις του στο REPORTER, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως «η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Σαν γονείς προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους και η συνάντηση της Πέμπτης έχει γίνει με δική μας πρωτοβουλίας. Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα που έχουμε για να λυθούν όσο πιο γρήγορα και άμεσα γίνεται τα ζητήματα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους σχολίασε στον REPORTER πως αναμένουν από το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις κοινές θέσεις των γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών γιατί τα ζητήματα βίας και παραβατικότητας είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα.