Ανδρέας Βύρας: Χωρίς λαϊκή βούληση δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των τοπικών αρχόντων(σ.σ. μετά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων), με δημάρχους να διαφωνούν με τις αποφάσεις που λήφθηκαν(σ.σ. ειδικά για το θέμα των συνενώσεων και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων), τις οποίες η Ένωση Δήμων θα αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το προσχέδιο για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, μίλησε στον REPORTER για τα αποτελέσματα της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, τα οποία αμφισβητήθηκαν από μερίδα των δημάρχων, αλλά και για την πρόθεσή του να ζητήσει από την Εκτελεστική Επιτροπή νέα Γενική Συνέλευση,  ώστε να σβήσουν οι σκιές. Πρόθεση, πάντως, που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις.
 
Οι έξι δήμαρχοι, το αίτημα των οποίων ικανοποιήθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αφού η πρόταση τους υπερψηφίστηκε, σήμερα αντιδρούν, αφού θεωρούν πως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να τεθεί εκ νέου σε ψηφοφορία το ζήτημα.
 
Ο Ανδρέας Βύρας βρίσκεται στο επίκεντρο των πυρών, τόσο της μερίδας των δημάρχων που επιθυμούν τοπικά δημοψηφίσματα για το θέμα της συνένωσης των δήμων όσο και της μερίδας των δημάρχων, που αποδέχεται τις συγχωνεύσεις ή της συνενώσεις των δήμων.
 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, τονίζει πως το βασικότερο στοιχείο για την επιτυχία της μεταρρύθμισης, είναι να υπάρχει λαϊκή βούληση. Παράλληλα, υποδεικνύει πως όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και από το έαν και εφόσον ικανοποιηθούν οι θέσεις που θα αποστείλει η Ένωση Δήμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή.
 
Ο κ. Βύρας απαντά επίσης στους δημάρχους που του ασκούν κριτική, αλλά και στις θέσεις του υπουργού Εσωτερικών για το ζήτημα των δημοψηφισμάτων, την ίδια ώρα που προειδοποιεί πως αν τα αιτήματα της Ένωσης δεν ικανοποιηθούν, τότε θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια τη συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, στον REPORTER
 
-Φαίνεται πως βρίσκεστε στο μέσο των δύο στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στους Δήμους για το θέμα της συνένωσης. Πώς προγραμματίζετε να προχωρήσετε, αφού κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν με τις συνενώσεις,  από τη στιγμή που δεν γίνεται να τους ικανοποιήσετε όλους; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;
-Το πρώτο θέμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως όλοι ομόφωνα συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση. Και σχεδόν όλοι ομόφωνα συμφωνήσαμε επίσης, σε μια σειρά από εισηγήσεις για όλα τα θέματα που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνονται στην μεταρρύθμιση. Ως Ένωση Δήμων θέσαμε κάποιους στόχους για τις εξουσίες και τη μεταφορά επιπρόσθετων πόρων, όπως επίσης και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Όλα αυτά τα έχουμε συμφωνήσει.
 
Άρα, προς το παρόν έχουμε αρκετή δουλειά για να πάμε να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε με τον υπουργό και τα κόμματα, τη μεταρρύθμιση, την οποία εμείς επιζητούμε, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, που θα θεωρηθεί από τους δημότες μας πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις ή όχι.
 
Είναι γεγονός ότι για να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση που εμείς θέλουμε, είναι δεδομένο πως πρέπει να αποδειχθεί μια μάζα πληθυσμού. Άρα, απ' εκεί και πέρα είναι θέμα του καθενός τι θα πράξει. Αν και εφόσον θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι νέο και αναβαθμισμένο ή αν δεν θα πετύχουμε τη μεταρρύθμιση που εμείς θέλουμε και απλά θα αλλάξει λίγα πράγματα από όσα έχουμε μέχρι σήμερα, τότε οι περισσότεροι δήμοι δεν θα συμφωνήσουν σε αυτή και δεν θα θέλουν να συγχωνευθούν. Άρα, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης που θα έχουμε ενώπιον μας.
 
-Άρα εσείς τάσσεστε υπέρ των συνενώσεων;
-Εάν και εφόσον πετύχουμε σε όλα τα υπόλοιπα την μεταρρύθμιση που έχουμε θέσει ως στόχο, τότε ναι θα πρέπει να υπάρξει μια μάζα πληθυσμού που θα μπορεί να εφαρμόσει αυτή την μεταρρύθμιση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και κάποια πράγματα που να θέλουν μια άλλη λύση. Δηλαδή, να κάνουμε και κάτι που δεν θα είναι πολύ μακριά από τη λαϊκή βούληση. Διότι αν είναι μακριά από τη λαϊκή βούληση της τοπικής κοινωνίας, πολύ πιθανό να μην πετύχει.
 
-Κάποιοι σας κατηγορούν ότι αιφνιδιάσατε με τον τρόπο που θέσατε το θέμα της ψηφοφορίας. Πώς απαντάτε;
-Το απορρίπτω κατηγορηματικά, διότι όταν κάνεις Γενική Συνέλευση για να συζητήσεις το θέμα της μεταρρύθμισης και μέσα στα θέματα της ατζέντας είναι και το θέμα των συνενώσεων, δεν μπορείς να λες ότι αιφνιδιάστηκες από τη ψηφοφορία.
 
Ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα και ιδιαίτερα για αυτό το θέμα, που όλοι οι δήμαρχοι έλαβαν επιστολή τρεις μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση από έξι δημάρχους που έλεγαν γραπτώς, ότι θα θέσουν θέμα δημοψηφίσματος για το ζήτημα των συνενώσεων. Επιπρόσθετα, νομίζω είναι αυτονόητο πως το πιο σημαντικό θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία.
 
-Οι έξι δημάρχοι, πάντως, ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όμως μετά από την πρόθεση σας να συγκαλέσετε νέα Γενική Συνέλευση αντιδρούν...
-Εγώ  θέλω να τονίσω ότι όλες οι αποφάσεις και η Γενική Συνέλευση έγιναν νομότυπα, χωρίς ίχνος σκιών για τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα το Καταστατικό της Ένωσης προβλέπει ότι, είτε η Εκτελεστική είτε το 10% των μελών μπορούν να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση. Άρα, είναι κάτι από το Καταστατικό μας. Και εγώ δεν φοβάμαι να πω ξανά τις απόψεις μου ενώπιον της Συνέλευσης, δεδομένου πως είναι κάτι που προνοεί το καταστατικό.
 
Κάποιοι λένε ότι έλειπαν πολλοί διότι αποχώρησαν, δεν είναι αντιπροσωπευτικό το αποτέλεσμα, εγώ δεν φοβάμαι, και ακολουθώντας το Καταστατικό, λέω να ξαναπάμε εκεί για να μην υπάρχει καμία σκιά. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
 
-Η νέα Γενική Συνέλευση θα γίνει με αποκλειστικό θέμα τις συνενώσεις; Και σε ποιο ερώτημα θα κληθούν να ψηφίσουν οι δήμαρχοι;
-Η ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης θα καθοριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης που συγκλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Όσον αφορά το ερώτημα, αυτό που μπορώ να πω είναι πως εξαρτάται από τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον της Συνέλευσης. Μπορεί να είναι πέντε προτάσεις, μπορεί να είναι δέκα.
 
-Πώς απαντάτε στο επιχείρημα του υπουργού Εσωτερικών, πως η μεταρρύθμιση μπορεί να καταρρεύσει αν οι συνενώσεις μπουν σε δημοψήφισμα και καταψηφιστούν από τους πολίτες; 
-Αυτό εξαρτάται και πάλι από το ποια μεταρρύθμιση θα έχουμε ενώπιον μας. Εμάς, ο στόχος μας είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση που θα τη θέλει και θα την ψηφίσει ο κόσμος. Δηλαδή, αν μας φέρουν τη μεταρρύθμιση που θέλουμε, με τις εξουσίες που θέλουμε.
 
Αν κάνουμε κάτι που είναι μακριά από τη λαϊκή βούληση και υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις πώς θα δουλέψει; Είναι, δηλαδή, καλύτερα να κάνουμε μεταρρύθμιση που δεν θα θέλει κανένας να εργαστεί για την εφαρμογή της;
 
Παγκύπρια ή τοπικά δημοψηφίσματα;
-Προσωπικά έχω ως θέση αρχής πως θα πρέπει να υπάρχει λαϊκή βούληση. Απ' εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο. Εγώ προσωπικά στη Γενική Συνέλευση ψήφισα υπέρ του δημοψηφίσματος για αυτό τον λόγο.Υπάρχει βέβαια και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τοπικό δημοψήφισμα. Άρα το ερώτημα αυτό απαντήθηκε.
 
Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ακόμα κάτι. Δεν είναι η Ένωση Δήμων που θα αποφασίσει αν θα γίνουν δημοψηφίσματα ή όχι. Άλλο η θέση της Ένωσης Δήμων, άλλο το τι θα αποφασίσουν τα κόμματα στη Βουλή.
 
-Σε περίπτωση που οι προτάσεις σας, τόσο για περισσότερες αρμοδιότητες που θέλετε να έχουν οι Δήμοι όσο και για το ποσοστό της κρατικής χορηγίας, αλλά και των συνενώσεων Δήμων, απορριφθούν από την Κυβέρνηση, πώς σκοπεύετε να πορευθείτε;
-Θα αντιδράσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ενάντια σε αυτή την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση. Γιατί αν τα δικά μας αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, τότε για ποια μεταρρύθμιση θα μιλάμε; Θα υπάρχει βέβαια η ανάλογη αντίδραση. Και ανάλογη θα είναι και η θετική μας αντίδραση, εάν αποδεχθούν αυτές τις αλλαγές.
 
-Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δημάρχων;
-Ναι, δυστυχώς πιάσαμε το ένα πέμπτο της μεταρρύθμισης και συζητάμε και αφήσαμε τα υπόλοιπα που είναι εξίσου σημαντικά. Είναι το θέμα των επιπρόσθετων εξουσιών, όπως είναι οι σχολικές εφορείες, το ζήτημα της δημιουργίας δημοτικής Αστυνομίας και πολλά άλλα τα οποία πρέπει να δούμε.
 
Σήμερα είμαστε ακόμα ένα γρανάζι στην γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους, για να καταστούμε τοπικές κυβερνήσεις χρειάζεται πολλή δουλειά. Είναι πράγματα για τα οποία εμείς έχουμε καθορίσει τους βασικούς μας στόχους που η επίτευξη τους θα καθορίσουν τη θέση μας απέναντι στην μεταρρύθμιση.
 
-Είστε αισιόδοξος ότι τελικά θα πετύχει η μεταρρύθμιση;
-Είμαι αισιόδοξος ότι θα το παλέψουμε και ότι θα καταφέρουμε κάτι πολύ θετικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
-Αναλάβατε την προεδρία της Ένωσης Δήμων σε μια δύσκολη περίοδο, στην οποία οι δήμοι αντιμετωπίζουν αρκετά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση. Αυτά τα γεγονότα έχουν επηρεάσει τη λειτουργία των δήμων;
-Δεν έχει επηρεαστεί η λειτουργία των δήμων, όμως υπάρχουν δήμοι 15 διαφορετικών ταχυτήτων. Οι μεγάλοι δήμοι που διαθέτουν πολεοδομικές αρχές και προσωπικό, οι μεσαίοι δήμοι που δεν είναι πολεοδομικές αρχές, οι μικροί που έχουν τρεις υπαλλήλους, δήμοι που πετούν οικονομικά λόγω αυξημένων εσόδων και δήμοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους. Ε δεν είναι αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέλουμε.
 

Δειτε Επισης

Εξάσφαιρη Ατλέτικο σκόρπισε τη Σπάρτα-Κέρδισε την Σλόβαν η Μίλαν
Καμορανέζι με τέσσερις μήνες καθυστέρηση-Αναλαμβάνει την Ανόρθωση ο Ιταλός
Ζητά χρήματα από το στοίχημα ο ΠΑΣΠ-Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο
Ανακοίνωσε Γιώργο Κωστή ο Ολυμπιακός-Η διάρκεια του συμβολαίου του
Κυνηγά το 100ο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Λεβαντόφσκι
Πλήγμα με Τσιμίκα στη Λίβερπουλ-Χάνει το παιχνίδι με τη Ρεάλ
«Δώστε μου πίσω τους παίκτες μου και θα δείτε τη Μάντσεστερ Σίτι»
Τέλος από την Ομόνοια ο Κωνσταντίνος Παναγή-Βγάζει το τριφύλλι μετά από δέκα χρόνια
Τοποθετήθηκε για την κόντρα με την ΚΟΠ η Ομόνοια-«Δεν προσβλέπουμε στο να κερδίσουμε εμείς κάτι ως ομάδα»
Το κενό στη γραμμή του VAR για το γκολ της Πάφου και η κόκκινη στον Κουλιμπαλί-Η ανάλυση Κυπριανίδη