Πώς το απότομο κόψιμο κιλών στοιχίζει ζωές στα μαχητικά αθλήματα
16:37 - 28 Αυγούστου 2019
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως στα μαχητικά σπορ υπάρχουν τρεις μεγάλοι κίνδυνοι: Oι εγκεφαλικές αλλοιώσεις, η χρήση αναβολικών και η απότομη απώλεια βαρους. Σήμερα θα σας παραθέσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το τελευταίο.
Το 2015 ενδεικτική ήταν η περίπτωση του Yang Jian Bing που αγωνιζόταν στο ONE FC. O θάνατος του 21χρονου ΜΜΑer προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και θύμισε πως κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει την υγεία του.
Ο Bing δεν κατάφερε να πιάσει τα κιλά στην πρώτη ζύγιση για το ματς με τον Geje Eustaquio. Στην συνέχεια κατέληξε στο νοσοκομείο με αφυδάτωση και θερμοπληξία! Οι μαχητές έχουν συχνά μία συγκεκριμένη μέθοδο, κάνοντας σάουνα για πολλές ώρες, φορώντας πλαστικές στολές, με στόχο να αφυδατωθούν και να χάσουν εύκολα ακόμα και επτά κιλά μέσα σε ένα 48ωρο.
Φυσικά αυτά συνοδεύονται και με εξαντλητικές δίαιτες που καταστρέφουν τον οργανισμό. Σε υψηλό επίπεδο οι μαχητές ίσως χρειαστεί να το κάνουν αυτό και τέσσερις φορές τον χρόνο!
Η πρώτη περίπτωση θανάτου από weight cut ήταν του Βραζιλιάνου Leandro Souza το 2012. Ο Souza έκανε χρήση διουριτικών με στόχο το γρήγορο κόψιμο κιλών και μάλιστα με απαγορευμένες ουσίες.
Tελικά πέθανε λίγο πριν την ζύγιση από εγκεφαλικό επεισόδιο όντας 32 ετών. Στο UFC έχουμε δει πολλές περιπτώσεις αθλητών να μην καταφέρνουν να κόψουν κιλά και τελικά να καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Μία έρευνα της Journal of Strength & Conditioning έδειξε πως σχεδόν το 40% των αθλητών που αγωνίζονται στις μικτές πολεμικές τέχνες έχουν σοβαρά επεισόδια αφυδάτωσης μία μέρα μετά την ζύγιση. Το σώμα θέλει τρεις μέρες για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.
Προτείνει μάλιστα να υπάρχει ενημέρωση τόσο σε προπονητές όσο και αθλητές ώστε να κατανοούν τι ακριβώς προκαλούν στο σώμα τους με στόχο να αποθαρρύνουν τις ακραίες μεθόδους του weight cut. Άλλωστε είναι προφανές πως οι αθλητές με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία τους, αλλά και την απόδοση τους στο παιχνίδι.
Πηγή: sport24.gr