Γιορτές σε ουρές Κοινωνικών Παντοπωλείων-«Χριστούγεννα για μας εν έσιει...»
07:00 - 23 Δεκεμβρίου 2020

Από το 2013, η κ. Μαρία στέκεται κάθε Παρασκευή πρωί στην ουρά του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάρνακας, περιμένοντας την σειρά της για να λάβει τα απαραίτητα τρόφιμα για το σπίτι της. Μια άνεργη μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία βρήκε στήριξη από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και από τα άτομα που εργάζονται σε αυτό.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, συναντώνται κάθε εβδομάδα σε αυτές τις ουρές και μοιράζονται ένα κοινό στόχο... Να αντέξουν αυτοί και η οικογένειά τους, άλλη μια μέρα...
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο κ. Κόκος Γερασίμου, υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λάρνακας, «είναι μια δύσκολη ζωή, δεν καταλαβαίνεις… Τελευταία στιγμή μου ζητούν πράγματα για τα μωρά, τους δίνω πανιά, θέλουν γάλατα, που να τα βρω; Οι καλοί καιροί που ο κόσμος μας στήριζε έχουν περάσει. Πλέον, είναι ότι μαζέψω από τις διάφορες υπεραγορές, από συλλογές τροφίμων διαφόρων εταιριών και οργανισμών. Είναι πάρα πολύ δύσκολα πλέον».
Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα Κοινωνικά Παντοπωλεία, με τον κ. Δημήτρη Παπαευέλθοντος, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΑ, (Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης) που εδρεύει στο Παραλίμνι, να τονίζει ότι «πάντοτε ο χειμώνας στην Επαρχία Αμμοχώστου είναι πιο δύσκολος, αλλά φέτος τα νούμερα είναι τα ψηλότερα της τελευταίας πενταετίας εξαιτίας της πανδημίας και της ανεργίας»
Οι ανάγκες είναι πολλές και οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη, βασίζονται σε αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες τους. Τα περιστατικά με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ποικίλουν, ωστόσο κανένα δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ότι οικογένειες με μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες, δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα.
Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας
«Δεν αρνούμαστε σε κανένα την βοήθεια. Όταν έρθουν εδώ, έστω και πρώτη φορά, αν δεν δικαιούνται εγώ θα τους βοηθήσω τουλάχιστον μια φορά, εξηγώντας ότι δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο. Παρόλα αυτά, καταγράφω τις περιπτώσεις τους το όνομα και το τηλέφωνό τους».
Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής
Ο κ. Γιώργος, Διευθυντή του Κοινωνικού Ιδρύματος της Μητρόπολης ΚΥΚΑΤ τονίζει πως, «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και κινδυνεύουμε σοβαρά διότι, δεν στηρίζει πολύς κόσμος ούτε και εταιρίες το έργο μας και τα χρήματα που λαμβάναμε από τις εκδηλώσεις μας, δεν μπορούμε να τα έχουμε τώρα λόγω της κατάστασης».
Εκτός από την σίτιση, το ΚΕΠΑ φροντίζει σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, να καλύπτει και έξοδα λογαριασμών σε οικογένειες που δεν μπορούν να τους αποπληρώσουν.