Δεκάδες κόκκινοι φάκελοι αρχειοθετήθηκαν ως μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις

Από το 2011 έχουν έρθει στην Αστυνομία 85 «κόκκινοι φάκελοι», εκ των οποίων οι 9 αφορούσαν το 2011, οι 3 το 2012, οι 14 το 2013, οι 7 το 2014, οι 5 το 2015, οι 23 το 2016, οι 5 το 2017, οι 4 το 2018, οι 9 το 2019 και μέχρι σήμερα για το 2020 υπάρχουν άλλοι 6 φάκελοι, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.
 
«Όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτών των φακέλων, θα πρέπει να πω ότι οι 62 φάκελοι, μετά που οι φάκελοι αυτοί πήγαν στη Νομική Υπηρεσία, αρχειοθετήθηκαν ως μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις, καθότι δεν μπορέσαμε με βάση τις καταγγελίες που έγιναν και με βάση τη νομοθεσία μας, να στοιχειοθετήσαμε ποινικές υποθέσεις εναντίον προσώπων. Όσον αφορά τους υπόλοιπους 23 φακέλους, αυτοί τελούν ακόμα υπό διερεύνηση», πρόσθεσε .
 
Σημείωσε ότι «δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις οι φάκελοι περιλαμβάνουν μέσα την πιθανότητα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων».
 
«Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναφέρονται και κάποιοι συγκεκριμένοι αγώνες. Μπορεί να αναφέρονται και συγκεκριμένα ονόματα σε κάποιες περιπτώσεις, όμως δεν υπάρχει κάτι μέσα που να δείχνει, να στοιχειοθετεί συγκεκριμένα πράγματα. Ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λέγεται π.χ. ότι ο αγώνας μεταξύ δύο ομάδων φαίνεται ότι παίχτηκαν μεγάλα ποσά και υπάρχει στοιχηματική δραστηριότητα τέτοια που στο τέλος το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν φαίνεται ότι πράγματι υπήρξε χειραγώγηση. Δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν στοιχειοθετείτο το αδίκημα», πρόσθεσε.  
 
Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις που φαινόταν ότι μπορεί να υπήρχε χειραγώγηση, «λόγω του ότι οι εταιρείες οι οποίες δημιουργούν τα στοιχήματα βρίσκονται οι περισσότερες στην Ασία, δε μας απάντησαν σε αιτήματα νομικής αρωγής, με αποτέλεσμα ακόμα και μέχρι σήμερα να μην έχουμε απαντήσεις από το 2011».
 
«Ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις που είχαμε υποθέσεις που αφορούσαν ευρωπαϊκές εταιρείες, λόγω του γεγονότος ότι όταν ζητούσαμε αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, είχε παρέλθει ο χρόνος των 6 μηνών που θα μπορούσε να έχουμε την αποκάλυψη συγκεκριμένων δεδομένων, δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε συγκεκριμένους παράγοντες, συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές που πιθανόν να εμπλέκονταν και εναπόκειτο πλέον σε εκείνους να μας παραδεχτούν ή να μην μας παραδεχτούν, εάν έκαναν το συγκεκριμένο αδίκημα ή όχι ή ακόμα και κάποιοι που θα μας βοηθούσαν, που θα ήταν μάρτυρες, και αυτοί έδειχναν μια απροθυμία να μας δώσουν στοιχεία», συμπλήρωσε.
 
Όταν η Αστυνομία, συνέχισε, δεν έχει την λεγόμενη εύλογη υπόνοια να μπορέσει πατήσει πάνω σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, δεν μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασία ανάκρισης έτσι ώστε να έχει καλά αποτελέσματα.
 
Αναφερόμενος στα θέματα του ποδοσφαίρου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «βρισκόμαστε σε καλύτερη πορεία από ότι βρισκόμασταν πριν».
 
«Ήδη έχουμε διερευνήσει και είμαστε έτοιμοι να καταχωρήσουμε μια υπόθεση αύριο ενώπιον του Δικαστηρίου, ευελπιστώντας ότι θα έχει μια θετική εξέλιξη και θα δοθούν και τα ανάλογα μηνύματα σε όσους προσπαθούν να χειραγωγήσουν οποιουδήποτε αγώνες», συμπλήρωσε.
 
Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε σήμερα την ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό, έπειτα από πρόταση της βουλευτού Ξένιας Κωνσταντίνου.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε αρχική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από το φθινόπωρο που έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς στον αθλητισμό.
 
Σημείωσε ότι η διαφθορά στον αθλητισμό δεν είναι νέο φαινόμενο.
 
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο δεν είναι κάτι νέο, είναι παλιό, το αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες. Η ίδια η ΕΕ έχει δει την ανάγκη να έχουμε κοινές πολιτικές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγμα», συμπλήρωσε.
 
Η Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια του θέματος, σε αρχική της τοποθέτηση είπε ότι το ζήτημα το οποίο έχουν θέσει, «στηρίζεται πάνω στις συστάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη ως κράτος μέλος από το Συμβούλιο της ΕΕ».
 
«Εγώ θεωρώ αδήριτη ανάγκη να αναπτύξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Εθνικό σχέδιο δράσης σημαίνει ότι θα έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα αποτελείται από υποδράσεις, οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες, οι οποίες θα έχουν ένα σαφές χρονικό ορόσημο αναφορικά με την υλοποίηση τους, οι οποίες θα περιγράφει το σχέδιο ποιοι θα είναι οι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση που θα πρέπει να συνεργαστούν, όπως επίσης, βεβαίως, θα είναι και κοστολογημένες. Και βεβαίως οι δράσεις αυτές για να αναπτυχθούν θα πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα είναι ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης και παρακολούθησης και συντονισμού αυτού του εθνικού σχεδίου», πρόσθεσε.
 
Έχει τη σημασία του, συνέχισε, «να προσεγγίσουμε το θέμα θεσμικά και για αυτό εξάλλου βρισκόμαστε στην Επιτροπή Θεσμών». «Να συζητήσουμε το ζήτημα ολιστικά και βεβαίως να συζητήσουμε τα θέματα της διαφθοράς με τρόπο οριζόντιο», σημείωσε.     
 
Οι δεσμευσεις της Προεδρίας
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν επιτυγχάνεται μόνο με την ψήφιση μιας νομοθεσίας. «Θα αναλάβουμε εμείς ως προεδρία, αν θέλετε, μια πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε μια σύσκεψη με την συμμετοχή και των κομμάτων και των αρμόδιων φορέων, να βάλουμε σε μια πιο συγυρισμένη κατάσταση αυτή την διαδικασία και να προχωρήσει ο καθένας μετά να αναλάβει και το ρόλο που του αναλογεί και τις ευθύνες που του αναλογούν».    
 
Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι η διαφθορά αγγίζει όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας και πολύ περισσότερο το χώρο του αθλητισμού.
 
«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, ωστόσο το 2017 έχει ψηφιστεί από τη Βουλή σχετικός Νόμος ο οποίος παρέχει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην αρμόδια αρχή με τρόπο ώστε να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων», συμπλήρωσε.
 
Η έκκληση του Αρχηγού για ενίσχυση
Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι η Αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, «έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και όσον αφορά εξοπλισμούς και νομοθεσία, αλλά και έμψυχο προσωπικό».
 
Σημείωσε ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Αστυνομία, έτσι να ενισχυθεί και με προσωπικό, με νέα νομοθετικά όπλα, καθώς και με εξοπλισμούς, «τέτοιους που να μπορέσουμε να είμαστε πιο σωστοί, πιο αποτελεσματικοί στην διερεύνηση των υποθέσεων».

Οι καταγγελίες Παναγή 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι «πολλοί παράγοντες του ποδοσφαίρου, αλλά και όχι μόνο του ποδοσφαίρου «κατά καιρούς μπορεί να αρέσκονται στο να βγαίνουν να κάνουν δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες στο τέλος αποδεικνύονται άνευ αντικειμένου ή αν θέλετε δεν έχουν βάση και συγκεκριμένα μιλώ για το θέμα του διαιτητή, του κ. Παναγή».
 
«Ο κ. Παναγή βγήκε το Δεκέμβρη του 2014, έκανε κάποιες δηλώσεις. Αυτές οι δηλώσεις, στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις και έχουν συμπληρωθεί τρεις υποθέσεις. Αυτές οι τρεις υποθέσεις έχουν καταχωρηθεί στο δικαστήριο. Η πρώτη υπόθεση προχώρησε με καταδίκη συγκεκριμένου προσώπου στις 23/4/2018 σε 12 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή. Ο δεύτερος φάκελος ο οποίος είχε σχηματιστεί, αφορούσε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο και με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η υπόθεση αυτή έχει αποσυρθεί. Επίσης, όσον αφορά ένα τρίτο φάκελο που αφορούσε τις δηλώσεις του κ. Παναγή, ο ποινικός φάκελος βρισκόταν καταχωρημένος ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με συγκεκριμένο κατηγορούμενο, ένα παράγοντα ποδοσφαίρου και αυτή η υπόθεση έχει καταλήξει σε αθώωση του συγκεκριμένου προσώπου, από το εκ πρώτης όψεως, στις 23/1/2020», πρόσθεσε.   
 
Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, οι υποθέσεις που έχει καταγγείλει ο κ. Παναγή έχουν διερευνηθεί πλήρως.
 
Όσον αφορά νέες δηλώσεις του κ. Παναγή, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι κλήθηκε επανειλημμένα από την Αστυνομία να προσέλθει για κατάθεση, να τεκμηριώσει εκείνα τα οποία είχε αναφέρει, αλλά μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε για να δώσει κατάθεση.  
 
«Πολλοί βγαίνουν, λένε διάφορα, αλλά όταν κληθούν να τεκμηριώσουν, δυστυχώς, δεν παίρνουμε τις απαντήσεις ή τις καταθέσεις που χρειάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», σημείωσε.
 
Το «φάουλ» του Αρχηγού
Αναφορικά με συγκεκριμένο δημοσίευμα ισπανικής εφημερίδας το οποίο αναφέρεται σε εμπλοκή ποδοσφαιριστών και παραγόντων κυπριακών ομάδων σε προσυνεννοημένους αγώνες, ο κ. Μιχαηλίδης αφού επεξήγησε τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν, σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται υπό διερεύνηση, έχουν γίνει αρκετές ενέργειες, δεν αδράνησαν σε καμία περίπτωση.
 
«Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Έχει ζητηθεί άμεσα να γίνει συνάντηση για να δούμε πως προχωρούμε πάρα κάτω. Ο Γενικός Εισαγγελέας ε τους επιτελείς βρίσκονται στο εξωτερικό και αναμένουμε την επιστροφή τους για να μας δοθούν οι οδηγίες εκείνες που πρέπει και να προχωρήσουμε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς από την Επιτροπή γιατί δεν ενημερώθηκε ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν ενημερώνεται για όλες τις υποθέσεις που διερευνά η Αστυνομία, ακόμα και ούτε ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημερώνεται για όλες τις υποθέσεις.
 
Σε παρέμβαση του, ο Πρόεδρος της Επιτροπή Θεσμών είπε εδώ χρειάζεται παραδοχή ότι η Αστυνομία έκανε λάθος. «Δεν γίνεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύσκεψη στο Προεδρικό για την διαφθορά. Δεν γίνεται ο Υπουργός να χειρίζεται αυτά τα θέματα και να μην είναι ενήμερος. Τούτο ήταν φάουλ», σημείωσε.
 
Επηρεασμός αθλητών προπονητών και διαιτητών
Ο εκπρόσωπος του ΚΟΑ, κ. Σολωμού, είπε ότι η χειραγώγηση δεν αφορά μόνο στοιχήματα, αλλά αφορά και άλλα θέματα όπως ο επηρεασμός αθλητών , προπονητών, διαιτητών από παράγοντες, κλπ.
 
Εκ μέρους της ΚΟΕ, το μέλος του ΔΣ, Κάλλη Χατζηιωσήφ, είπε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ότι είναι πάρα πολύ ενοχλητικό «να λέμε ότι ο αθλητισμός έχει διαφθορά».
 
«Μα ο αθλητισμός είναι αρχές και αξίες. Δεν μπορεί να έχει διαφθορά. Διαφθορά έχει η κοινωνία, η οποία φιλοξενεί τον αθλητισμό. Και αν η κοινωνία μας σήμερα είναι διεφθαρμένη, το αντικατόπτρισμα του αθλητισμού είναι ακριβώς αυτό. Ο αθλητισμός δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι προάγει διαφθορά. Ο αθλητισμός μόνο αρχές και αξίες βελτίωσης του ανθρώπινου παράγοντα προάγει», πρόσθεσε και τόνισε την άμεση ανάγκη θέσπισης ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας που να διέπει όλο το αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας μας.
 
Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι «οφείλουμε να έχουμε μια εθνική στρατηγική, ένα σχέδιο δράσης, ούτως ώστε ο κάθε ένας να ξέρει μέχρι σε ποιο σημείο οφείλει να εκτελέσει τις αρμοδιότητες του και ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του για να λαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του».
 
Κλείνοντας τη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών αφού εξέφρασε την στήριξη της Επιτροπής στο έργο της Αστυνομίας είπε ότι η Επιτροπή θα επανέλθει για το συγκεκριμένο θέμα σε τρεις μήνες για να δουν τι έχει γίνει.  

Δειτε Επισης

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος