Οι Αμερικανοί ποντάρουν πάρα πολλά στο 25ο Major League Soccer!

Σε δύο ημέρες από σήμερα (29/2) ξεκινάει η 25η σαιζόν του  Major League Soccer,του κορυφαίου επαγγελματικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και άπαντες  ιδιοκτήτες, στελέχη και ποδοσφαιριστές συγκεντρώθηκαν για μια μέρα, εκφράζοντας την  αχαλίνωτης αισιοδοξία τους που φτάνει μέχρι και την υπερβολή.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης των Λός Άντζελες, Λάρι Μπέργκ , προέβλεψε ότι το MLS θα ξεπεράσει το Major League Baseball σε  δημοτικότητα τα επόμενα 10 χρόνια (!!!),ενώ ο  ιδιοκτήτης της Ίντερ του Μαιάμι, Χόρχε Μας   υποστήριξε ότι θα είναι υψηλότερης ποιότητας από την Premier League και τη La Liga έως  το 2045.

Το MLS αναμένει ότι η κατάσταση του ποδοσφαίρου στις Η.Π.Α. θα ενισχυθεί όταν οι Αμερικανοί φιλοξενήσουν την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2026 μαζί με το  Μεξικό και τον Καναδά.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι έχουν σίγουρα τα δημογραφικά στοιχεία υπερ τους, , τόσο από την άποψη της νεολαίας όσο και της διαφορετικότητας. Πιστεύουν λοιπόν – και καλά κάνουν και είναι αισιόδοξοι- ότι το ποδόσφαιρο θα ξεπεράσει τόσο το  μπέιζμπολ ,όσο και το χόκεϋ και θα είναι το μεγάλο τους  αθλητικό στοίχημα με στόχο να πλησιάσουν το αμερικανικό ποδόσφαιρο (NFL) και το μπάσκετ μακροπρόθεσμα…

Το MLS (κορυφαία κατηγορία ποδοσφαίρου)  επεκτάθηκε σε 26 ομάδες αυτή τη σεζόν με την προσθήκη των Ιντερ του Μαιάμι και Νάσβιλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Μάλιστα έως το 2022  έχουν προγραμματίσει να φτάσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων ακόμη πιο ψηλά και να πάνε στις 30 . Αριθμό τριπλάσιο δηλαδή από αυτόν που είχαν το 2002-2004, που ήταν ο πιο χαμηλός τους . Το πρωτάθλημα είναι γεγονός έχει προσελκύσει  και συνεχίζει να προσελκύει όλο και περισσότερο τους  καλύτερους ποδοσφαιριστές της Νοτίου Αμερικής , ενώ οι ακαδημίας που αποτελούν το «κόσμημα του στέμματος» συγκεντρώνουν όλο και πιο πολλά νέα παιδιά που έχουν μεγάλα όνειρα.

Η αλήθεια είναι ότι άπαντες οι νεαροί,  τόσο από το Μεξικό ή από άλλες γειτονικές χώρες βλέποντας τον οργασμό που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσπαθούν με κάθε τρόπο,  να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποια ακαδημία των ΗΠΑ, που θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν και κάποια στιγμή να μπορέσουν να φορέσουν τη φανέλλα κάποιας σημαντικής ομάδας,  που θα τους αποφέρει φήμη, χρήματα και δόξα.

Όλοι αναγνωρίζουν και παραδέχονται πως για τους ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες ειδικά της Λατινικής Αμερικής οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι το φανταστικό. Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν εκεί την ζωή τους. Τα πράγματα, και γενικά όλα είναι εντελώς διαφορετικά και πολύ καλύτερα από τις πατρίδες τους. Ενώ οι υποδομές είναι το κάτι άλλο.

Ο Χόρχε Μας ιδιοκτήτης της Ιντερ Μαιάμι ο οποίος  συνεργάζεται πλέον με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον πρώην αρχηγό της εθνικής  Αγγλίας ήδη άρχισε και οραματίζεται πως θα είναι η επέτειος συμπλήρωσης των 50 χρόνων του πρωταθλήματος το 2045!!!.

"Νομίζω ότι το MLS θα είναι ένα από τα κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Θεωρώ  ότι θα είναι ισότιμο  ή θα ξεπεράσει τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο, την Premier League ή τη Serie A ή την  La Liga ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μας…

Έπειτα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η τηλεόραση θα παίξει και παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς θα μπορέσει να παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο τις αξίες της Αμερικής. Κι αυτό ίσως κάποια στιγμή αναδείξει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηγέτη στο χώρο και του ποδοσφαίρου.

Ο Μπέκαμ ενίσχυσε το πρωτάθλημα αυτό,  όταν αγωνίσθηκε για τους Λος Αντζελες Γκάλαξι από το  2007 έως το 2012 , μια συμφωνία που του έδωσε το δικαίωμα να αγοράσει μία ομάδα με μειωμένη τιμή, που του στοίχησε  25 εκατομμύρια δολάρια.

Το Όστιν, το Τέξας και το Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας, θα προσχωρήσουν στο πρωτάθλημα τον επόμενο χρόνο, ακολουθούμενες  από το Σεντ Λιούις  και το Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

Η ομάδα της Σάρλοτ μάλιστα , ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο, πως  συμφώνησε να πληρώσει ένα τέλος επέκτασης του συμβολαίου της, ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων . Οι πρώτες ομάδες  που άρχισαν να παίζουν το 1996 είχαν καταβάλει το ποσό των  5 εκατομμυρίων δολλαρίων η κάθε μία.

Το Ντιτρόιτ, το Λας Βέγκας και το Φοίνιξ παραμένουν σε επαφή με το πρωτάθλημα, το οποίο επίσης παρακολουθεί τις προσπάθειες του  Σαν Ντιέγκο. Περισσότερες πόλεις με ζεστό καιρό θα βοηθούσαν αρκετά  το πρόγραμμα και γενικά θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο αλλά θέλει υπομονή…

Οι προκλήσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή είναι πάρα πολλές,  αλλά προς το παρόν ο κύριος στόχος είναι να φτάσουν τις 30 ομάδες.

Η ηγεσία του MLS ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιηθεί ένας νέος ύμνος πρωταθλήματος που θα στηρίζεται αρκετά σε μουσική περιπέτειας, που αποτελείται από το βραβείο Όσκαρ και το βραβείο Grammy του Χάνς Τσίμερ.  Υπάρχει επίσης μια νέα συμφωνία με το Second Spectrum, το οποίο εγκαθιστά την οπτική παρακολούθηση που θα παράγει στοιχεία όπου ο  Επίτροπος του  MLS, Ντον Γκάρμπερ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει  για το τεχνικό προσωπικό, τις εκπομπές και τα στοιχήματα. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Premier League και το NBA.

Καταλαβαίνουμε όλοι μας πως το κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών με την σωστή οργάνωση που διαθέτει ίσως μέσα σε μία 10ετία να μπορέσει να πλησιάσει κάποιο από τα 5 μεγάλα Ευρωπαικά πρωταθλήματα…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)