Η λύση είναι μάλλον μία: Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων

Οι εξελίξεις τρέχουν. Οι μεταλλάξεις που παρουσιάζει μέρα με την ημέρα ο κορωνοιός είναι λογικό να έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή σε όλο τον κόσμο. Συνεπώς και στο ποδόσφαιρο. Η UEFA λοιπόν σήμερα πήρε απόφαση και αναβάλλει όλα τα παιχνίδια της προσεχούς εβδομάδας σε Champions και  Europa league λόγω του σοβαρού αυτού θέματος.

Από κει πέρα  την Τρίτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εθνικές ομοσπονδίες, λίγκες, συλλόγους (ΕΚΑ δηλαδή) και ποδοσφαιριστές (ΦΙΦΠΡΟ) με την ΟΥΕΦΑ, για να δουν όλοι μαζί,  τι αποφάσεις θα παρθούν για το Ευρωπαικό ποδόσφαιρο.

Η Ιταλία έχει αναστείλει το πρωτάθλημά της. Η Ισπανία το ίδιο. Η Γερμανία έως τις 2/4.  Η Γαλλία επίσης , η  Πορτογαλία και η Ελβετία  . Η Ολλανδία. Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναστείλει τα πρωταθλήματά τους έως 23 και 31/3 αντιστοίχως.  Μόνο το Βέλγιο συνεχίζει να διεξάγει το πρωτάθλημά του,  αλλά η τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών σε αντίθεση με τις προηγούμενες αγωνιστικές.   Σύντομα, ίσως και μέσα στην  αναμένεται να συμβεί και σε άλλες χώρες, πιθανότατα και στο Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μεγάλο πρόβλημα που φέρνει και χάος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχει νέα συνάντηση με την ηγεσία της  Premier League όπου πιστεύεται θα υπάρξει ταύτιση απόψεων και θα προχωρήσουν σε αναστολή των πρωταθλημάτων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Το ποδόσφαιρο είναι σε ένα είδος καραντίνας,  αλλά ακόμη δεν είναι στην «κόκκινη ζώνη»;  πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο,  μπορεί να αναρρωτηθεί κάποιος;

Απλούστατο! Γιατί τα συμφέροντα είναι πολλά και αντικρουόμενα. Το Champions league αλλά και τα διάφορα πρωταθλήματα συνεχίζουν. Άλλα αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους, άλλα αναβάλλουν τα πρωταθλήματά τους.

Λένε αρκετοί να συνεχισθούν όσο γίνεται τα εθνικά πρωταθλήματα και κύπελλα, ώστε να ολοκληρωθεί η σαιζόν. Και να μετατεθεί κατά ένα χρόνο η τελική φάση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος του 2020. Η αλυσίδα όμως δεν σταματά εδώ. Υπάρχει το  Nations league, το Ευρωπαικό κάτω των 21 ετών, το Ευρωπαικό γυναικών. Έρχεται επίσης το 2021  το επεκταθέν από 7 σε 24 συλλόγους, Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων , υπάρχουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου για το 2020, οπότε όλα αυτά θα πρέπει να επανατοποθετηθούν.

Μοιάζει με μια αγορά στην οποία κάθε ιδιοκτήτης  προσφέρει τα αγαθά του αλλά μαζί  και τον έντονο ανταγωνισμό. Ο κοινός εχθρός, ο ιός, θα μπορούσε να εξαλείψει τους τοίχους και τους φράχτες αν υπάρξει  συρρίκνωση. Αναγκάζοντας το ποδόσφαιρο να σταματήσει πριν πραγματοποιήσει το ίδιο το ποδόσφαιρο με δική του ελεύθερη βούληση.
Από κει και πέρα οποιαδήποτε λύση θα κοστίσει αρκετά .

Οι αποφάσεις
Ας δούμε τα γεγονότα. Η UEFA την Πέμπτη  αποφάσισε να επιβεβαιώσει την διεξαγωγή των πρώτων αγώνων της φάσης των 16 του Europa  League (6 αγώνες, εξαιρουμένων μόνο των  Ίντερ- Χετάφε  και Σεβίλλης- Ρόμα , μετά την  απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας).
Από την διοίκηση της Ρόμα πάντως  καθιστούν σαφές ότι η UEFA θα επέτρεπε στους «τζιαλορόσι»  να μην αγωνισθούν δίχως  να υποστούν κυρώσεις. Όμως η Ιταλική ομάδα εξακολουθεί να θέλει να αμφισβητήσει την Σεβίλλη  (και εν τω μεταξύ έστειλε επιστολή στον Νιόν  ζητώντας να αναστείλει  την διοργάνωση).

 Η Γιουβέντους και η  Ρεάλ Μαδρίτης είναι  σε καραντίνα, και η απαγόρευση να πετάξουν οι παίκτες της  Νάπολι , αποτρέπουν άλλες προκλήσεις. Αλλά την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί  ένα πιο αποφασιστικό παιχνίδι μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Για να αποφασίσουν  μαζί τι πρέπει να γίνει με κάνουν με τα ευρωπαικά κύπελλα, και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η (πάντα εικονική) συνάντηση με τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν είναι αρκετή. Ο καθένας θα πρέπει να παρέμβει.

Το πρόβλημα
Στην πραγματικότητα κανείς δεν ελέγχει περισσότερο το πεπρωμένο του. Αν πριν ήταν οι  κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τα πάντα, τώρα ένας πιο επικίνδυνος παίκτης έχει εισέλθει στο πεδίο: ο ιός. Η Γιουβέντους, η Ίντερ και η  Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονται σε καραντίνα: σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων , δεν είναι σαφές πώς δεν υπάρχουν άλλα "θετικά" γύρω από τα διάφορα πεδία της Ευρώπης, όπως στη F1, όπως στο ΝΒΑ. Ως εκ τούτου, η στάση της ΟΥΕΦΑ δεν θα είναι αρκετή, η Αγγλία, η Γερμανία και η Γαλλία, που δεν έχουν ακόμη τα ίδια ακριβώς προβλήματα (τουλάχιστον σε αριθμό κρουσμάτων με τους Ιταλούς) , θα πρέπει επίσης να αναστείλουν τις διοργανώσεις τους.  Ηδη χθες όλοι μας πληροφορηθήκαμε ότι ο προπονητής της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα δήλωσε πως βρέθηκε θετικός στο τεστ. Όπως και ο νεαρός άσος της Τσέλσι, Χάντσον Οντόι,   τρεις παίκτες της Λέστερ, αλλά και οι Ιταλοί Ρουγκάνι (Γιουβέντους) και Γκαμπιαντίνι (Σαμπντόρια)  . Οπότε εκεί που αντιδρά έως τώρα η Αγγλική Κυβέρνηση θα πρέπει να μιλήσει και η ηγεσία της Πρέμιερ Λιγκ…

Επομένως, η λύση θα ήταν: να σταματήσουν άπαντες τώρα,  πριν μετά είναι  αργά.  Αυτό, για αρχή.  Αλλά τότε πρέπει να πάμε σε λεπτομέρεια: ποιος σταματάει; Ποιος κινείται; Ποιος ξεκινάει πρώτος; Ποιος θυσιάζεται; Δεν είναι εύκολο την Τρίτη στην τηλεδιάσκεψη να ορισθεί ένα νέο πρόγραμμα των αγώνων: τόσο επειδή υπάρχουν πολλές απόψεις,  όσο και επειδή ο ιός είναι απρόβλεπτος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει  τις αντεπιθέσεις του. Αλλά ο στόχος είναι μια συμφωνία κατ 'αρχήν.
Λύσεις

Η UEFA θα καταστήσει σαφές ότι είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε λύση. Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για το Champions League, σε περίπτωση αναστολής.

1) Συμπυκνώστε τις ημερομηνίες για να ολοκληρωθούν  τα πάντα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.
2) Να διεξαχθούν τα προημιτελικά και  τα  ημιτελικά σε ένα μόνο αγώνα (όπως προτείνεται       για Ίντερ και Ρόμα).
 3) Να διεξαχθεί στην  Κωνσταντινούπολη ένα τύπου Final Four  μέσα σε διάστημα  4 ημερών.  Βεβαίως εδώ δεν διακυβεύεται μόνο το Champions League. Τα πρωταθλήματα έχουν προτεραιότητα:  Διακόψτε τα . Όμως άπαντες πλέον γνωρίζουν δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για να γίνουν τα πάντα…
Ευρώ 2021: το κόστος

Προφανώς η πιο απλή λύση είναι να μετακινηθεί  το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για το  2021, (όπως γράφαμε σε προηγούμενο σχόλιό μας)  , αλλά υπενθυμίζοντας ότι τον επόμενο χρόνο, τον Ιούνιο, θα υπάρξει και το Nations league, To  Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων,  Τα Ευρωπαικά πρωταθλήματα γυναικών καθώς και αυτό του Under 21.

Μια λύση βρίσκεται σε όλα. Αλλά η μετακίνηση του Ευρωπαικού πρωταθλήματος - θα δημιουργήσει στη  Νυόν   μια σημαντική απώλεια. Θα αυξηθούν οι δαπάνες για την όλη υπόθεση  (πάει μάταια) και θα πρέπει να επαναληφθούν τα διάφορα έργα το  2021. Δεν υπάρχουν επίσημοι υπολογισμοί, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. Ευρώ. Το Ευρωπαικό πρωτάθλημα  αξίζει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 370 εκ. ευρώ  διανέμονται σε εθνικές ομάδες, 200 εκ.,  σε συλλόγους. Θα μπορούσε όμως  να είναι 15% λιγότερο για όλους. Οι απώλειες άλλωστε πρέπει να μοιραστούν.

Τέλος στην  Νότιο Αμερική, η FIFA συμφώνησε να αναβάλει την έναρξη των προκριματικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022,η Conmebol (αντίστοιχη της UEFA για την Λατινική Αμερική) ανέστειλε τα παιχνίδια για το κόπα Λιμπερταδόρες και τις άλλες διεθνείς διοργανώσεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τα πρωταθλήματά  τους…
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
 
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo
 
 

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)