Ο Κορντέιρο όταν μιλούσε δεν ...σκεπτόταν και είδε την πόρτα της εξόδου

Μία ατυχής δήλωση , ήταν  αυτή που "απομάκρυνε" τον Πρόεδρο της  Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, από τα   καθήκοντά του. Που συνέβη αυτό; Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ,στις Ηνωμένες Πολιτείες , εκεί που όπως αποδείχθηκε, ακόμη υπάρχει η λέξη παραιτούμαι…

Για να γίνουμε πιο σαφείς. Πρόσφατα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, Κάρλος Κορντέιρο  ζήτησε  συγγνώμη από τις γυναίκες καθώς είχε δηλώσει ότι «οι  γυναίκες στην εθνική ομάδα  είχαν μικρότερες ευθύνες και φυσικές ικανότητες από τους άνδρες συναδέλφους τους,  έναν ισχυρισμό που δέχθηκε δριμεία κριτική και πυροδότησε μια διαμαρτυρία μίας αθλήτριας, αλλά και πολλών χορηγών!

Τώρα επικεφαλής προσωρινά ανέλαβε η Σίντι Πάρλοου Κόν, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999 και Ολυμπιονίκης τα έτη 1996 και 2004.

Ο κ. Κορντέιρο ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της νίκης των ΗΠΑ (μαζί με τον επικεφαλής της όλης επιχείρησης, Σουνίλ Γκουλάτι) να αναλάβουν να φιλοξενήσουν την τελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2025 μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά.

Όμως : ατελής. Στην αγγλοσαξονική έννοια. Ο Κορντέϊρο απέτυχε. Ως  άνθρωπος.  Και κατά συνέπεια έχασε την ευκαιρία να μπορέσει να σηκώσει κι αυτός ένα τρόπαιο μαζι με την αρχηγό της γυναικείας ομάδας την Μέγκαν Ράπινο όπως έγινε τον Μάιο του 2019 στη Λιόν της Γαλλίας. Τώρα ειδικά που τόσο η γυναικών, αλλά και η ανδρών παρουσιάζουν σημαντική άνοδο, ειδικά η πρώτη.

Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ (5/3) στον αγώνα εναντίον της Ιαπωνίας οι γυναίκες παίκτριες της εθνικής ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα του εθνικού τους ύμνου δείχνουν διάφορα συνθήματα εναντίον του προέδρου της ποδοσφαιρικής τους ομοσπονδίας. Δηλαδή κατά του Κάρλος Κορντέιρο. Ο ίδιος λίγη ώρα νωρίτερα είχε  εγκρίνει την απάντηση στην καταγγελία εναντίον των παικτριών  οι οποίες ήθελαν να πληρώνονται από την ομοσπονδία  όπως και οι άνδρες. Αυτό απορρίπτεται από την κορυφή της ομοσπονδίας , με ένα επιχείρημα ανάμεσα στα άλλα ότι το  παιχνίδι των γυναικών απαιτεί λιγότερες δεξιότητες.  Στο παιχνίδι την ίδια ώρα μπήκε και η  Coca-Cola Co. Η πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών ποτών  είχε αντιδράσεις στον ισχυρισμό της ομοσπονδίας  και είχε αποκαλέσει τις δηλώσεις  "απαράδεκτες και προσβλητικές ".

"Ζητήσαμε να συναντήσουμε την ομοσπονδία  αμέσως για να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας. Η Coca-Cola Co είναι σταθερή στη δέσμευσή της για την ισότητα των φύλων, τη δικαιοσύνη και την ενδυνάμωση των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο και αναμένουμε το ίδιο από τους εταίρους μας », ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση της  Coca-Cola.

Η Coca-Cola υπήρξε μακροπρόθεσμος εταίρος με την USSF καθώς και παγκόσμιος χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1974. Ακολούθησαν και άλλοι χορηγοί, όπως οι Budweiser και Secret.

"Τα σχόλια της αμερικανικής ποδοσφαιρικής ομάδας δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μας, ούτε με την άποψή μας για το ποδόσφαιρο των γυναικών", ανέφερε σε δήλωσή της  η αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της Budweiser,  Μόνικα Ρούσκι : «Πρωταγωνιστούν και θαυμάζουμε τον αθλητισμό των γυναικών σε αυτό το άθλημα,  καθώς τις  βρίσκουμε να είναι από τους καλύτερες αθλήτριες του κόσμου ».

Η Procter & Gamble, η οποία υποστηρίζει την  USSF (ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ) μέσω της μάρκας  αποσμητικών, πέρυσι δώρισε  529.000 δολάρια  για να συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων: 23.000 δολάρια για κάθε μία  από τους 23 παίκτριες που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

                                                          Ο Κορντέιρο

Το ίδιο βράδυ της Τετάρτης ο κ. Κάρλος Κορντέιρο έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ζητούσε συγγνώμη:

"Εκ μέρους της Αμερικανικής Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ,  ειλικρινά ζητώ συγνώμη για το αδίκημα και τον πόνο που προκάλεσε η δήλωση μου,  αυτή την εβδομάδα, που δεν αντανακλούσε τις αξίες της ομοσπονδίας μας,  ή τον  τεράστιο θαυμασμό μας για την εθνική ομάδα γυναικών μας", ανέφερε η δήλωση. Και συνέχιζε:  "Οι παίκτες μας είναι απίστευτα ταλαντούχες  και εργάζονται ακούραστα, όπως απέδειξαν ξανά και ξανά από τα ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και τους  τίτλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου".

Το παιχνίδι όμως είχε ανάψει για τα καλά . Η εταιρεία  Anheuser-Busch Cos. Inc. επέκρινε επίσης την USSF (ομοσπονδία των ΗΠΑ)  και η Procter & Gamble Co. εξέδωσε ανακοίνωση  που υποστηρίζει την αναζήτηση των γυναικών για ίση αμοιβή.

Οι αμερικανοί ποδοσφαιριστές  πρέπει να πούμε ότι ως μεγαλύτερη επιτυχία τους σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η κατάκτηση της 3ης θέσης στο Μουντιάλ του 1930…

Αντιθέτως οι γυναίκες έχουν να επιδείξουν  4  αστέρια - ένα για κάθε τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

"Νομίζω ότι ήταν απλά ένα ισχυρό μήνυμα", δήλωσε η Κάρλι Λόιντ , δύο φορές κορυφαία  παίκτης της χρονιάς από την FIFA. 
 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
 
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo