Η ιστορία του «γίγαντα» που δολοφονήθηκε το '74-«Τον εκτέλεσαν και τον πέταξαν»
07:02 - 20 Ιουλίου 2020

«Εμείς φύγαμε από την Κερύνεια όταν άρχισε ο πόλεμος. Οι γονείς μου πήγαν στο Μπελαμπάϊς και εγώ πήγα στο χωριό Χάρτσια. Η τελευταία φορά που του μίλησα, ήταν όταν μιλήσαμε στο πραξικόπημα και μου είπε χαρακτηριστικά, “Μάρω πιάσε τον άνδρα σου και το μωρό σου και φύγετε από την Κερύνεια”. Ήταν οι τελευταίες κουβέντες που άκουσα από τον ίδιο».
Η μητέρα της κ. Μουστάκα που ήταν εγκλωβισμένη στο Μπελαμπάις, συνάντησε τον αδελφό της για τελευταία φορά, στις 24 Ιουλίου 1974, όπου έδωσε ρούχα τόσο στον ίδιο, όσο και σε άλλους στρατιώτες.
Ακολούθως, έφυγε από το σημείο μαζί με άλλους στρατιώτες, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο. Έκτοτε, χάθηκαν τα ίχνη του. Σε μια διαδρομή 2-3 χιλιομέτρων, από το Μπελαμπάις μέχρι το Συγχαρί-Δίκωμο.
Όταν πλησιάζουν οι μέρες της εισβολής, οι αναμνήσεις ξυπνούν για όλους όσοι έζησαν τη μέρα, που η μπότα του Αττίλα πατούσε τα κυπριακά χώματα, σκορπώντας πόνο και δυστυχία. Σκορπώντας το θάνατο.
Από τη μέρα που ανακαλύφθηκαν οι τάφοι, η κ. Μαρία είχε μια μεγάλη επιθυμία. Ήθελε να πάει στο χώρο που βρέθηκε νεκρός ο αδελφός της. Να του κάνει ένα μνημόσυνο. Να αφήσει εκεί λίγη δάφνη.
«Τα κατάφερα πριν τέσσερα χρόνια με τη βοήθεια του φίλου του Βάσου Χριστοφή, ο οποίος αγωνίζεται για τους αιχμαλώτους και τους αγνοουμένους. Με πήρε και περπάτησα και το δρόμο που περπάτησε ο αδελφός μου από το Συγχαρί μέχρι το Μπελαμπάις. Μια απόσταση περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα. Μου έδειξε το σημείο που τους σταματήσαν και τους εκτελέσαν και μετά τους έριξαν στο “καμίνι”. Χάθηκαν τούτα τα όνειρα. Έχω μπροστά μου και βλέπω κι άλλους. Χρίστος Καρεφυλλίδης, Φοίβος Φιερός και πολλοί άλλοι. Χάθηκαν τα όνειρα και η ζωή τους. Δυστυχώς στο ξεκίνημα της ζωής τους χάθηκαν τα όνειρα τους. Όλοι τους, ήταν άνθρωποι που θα αναδείκνυαν την Κύπρο μας».
Η λαμπρή καριέρα του Γιώργου στον αθλητισμό, έμελλε να μην ολοκληρωθεί ποτέ. Από παιδί, είχε πάθος με τον αθλητισμό και περισσότερο με το άθλημα της καλαθόσφαιρας.
Ο Γιώργος Μουστάκας, μεγαλώνοντας, ασχολήθηκε αποκλειστικά με την καλαθόσφαιρα και άρχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της ξακουστής ομάδας της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, ωστόσο είχε ταλέντο και στα αθλήματα του στίβου.
«Χαρακτηριστικά να σας πω ότι ασχολείτο με το μπάσκετ και δεν έδινε σημασία στο στίβο. Ούτε έκανε προπονήσεις. Όμως έτσι απροπόνητος, ερχόταν πρώτος στο ύψος, στη σφαίρα και λοιπά. Αν συνέχιζε και στο μπάσκετ και στον κλασικό αθλητισμό, θα άφηνε εποχή».
Το 1972, κι ενόσω υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία συνέχισε να προπονείται όποτε έβρισκε χρόνο, με την ΠΑΕΕΚ, μια ομάδα, που όπως έλεγαν τότε, ήταν η καλύτερη στην Κύπρο.
Προπονητής εκείνης της ομάδας, ήταν ο Αλέκος Ιακωβίδης, ο άνθρωπος που μύησε τον Γιώργο στα μυστικά του αθλήματος και ήθελε να τον μετατρέψει σε καλαθοσφαιρικό διαμάντι της ΠΑΕΕΚ.
Εκείνη λοιπόν τη χρονιά, η ΑΕΛ, βασίλισσα της κυπριακής καλαθόσφαιρας, προπορευόταν στη βαθμολογία, με την ΠΑΕΕΚ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες, σε ένα αγώνα, που όποιος κέρδιζε, θα έπαιρνε και τον τίτλο του πρωταθλητή.
«Θυμάμαι ότι χάρισε τον τίτλο στην ΠΑΕΕΚ, αφού έβαλε 29 πόντους. Και στάθηκαν και τον χειροκροτούσαν, όχι μόνο οι δικοί μας οπαδοί, αλλά και οι οπαδοί της ΑΕΛ. Και οι ιθύνοντες της ΑΕΛ. Ότι έκανε είχε επιτυχίες».
Πέρα από σπουδαίος αθλητής και πιστός στρατιώτης της πατρίδας, ο Γιώργος Μουστάκας, ήταν ένας από τους πιο μεγάλους γόηδες της Κερύνειας και είχε γνωρίσει μια κοπέλα από τη Γερμανία.
«Μετά τον πόλεμο, αλληλογραφούσαμε με αυτή την κοπέλα και ήρθε στην Κύπρο με κίνδυνο της ζωής της και πήγε στα κατεχόμενα για να ψάξει να τον βρει. Ήταν αρχές τότε που έγιναν τα γεγονότα. Της άνοιγαν την πόρτα του ξενοδοχείου οι Τούρκοι κάθε πέντε λεπτά, γιατί κατάλαβαν ότι δεν πήγε εκεί για διακοπές, αλλά είχε άλλους σκοπούς. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να κάνει τίποτα. Είχαν ήδη περάσει στο πάνθεον των ηρώων τα παιδιά μας.
Η τελευταία πράξη του δράματος στην ιστορία του Γιώργου Μουστάκα, παίχθηκε τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη των οστών του. Στις 28 Μαΐου 2011, στον Άγιο Παντελεήμονα Μακεδονίτισσας, τελέστηκε η κηδεία του, ενώ τα οστά του, τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Τύμβου Μακεδονίτισσας με τις δέουσες τιμές.