Με αναφορές σε εξοπλιστικά προγράμματα η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Η συμφωνία με τη Γαλλία η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών έχει ως στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και τη συνεργασία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

Σε όλες τις πτυχές λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες μεταξύ μας διακρατικές συμφωνίες και τα κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέθηκε σε ισχύ η αμυντική συμφωνία Κύπρου και Γαλλίας-Ποιους τομείς αφορά

Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
 
Πέραν των παραπάνω, προνοείται εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς δίκαιου, ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας στη θάλασσα, διαχείρισης κρίσεων σε σχέση με απειλές όπως οι εχθροπραξίες, η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι φυσικές ή βιομηχανικές καταστροφές.
 
Για υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας, οι δυο χώρες επικυρώνουν διετή προγράμματα αμυντικής συνεργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες.
 
Τα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας συζητήθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Υπουργός Άμυνας με τη Γαλλίδα ομόλογό του.
 
Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση των συμμαχιών και ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με γειτονικές και άλλες φίλιες χώρες συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 

Δειτε Επισης

Απέσυρε ενδιαφέρον από την κούρσα για την προεδρία της ΚΟΠ ο Σαββίδης-«Το σύστημα επέλεξε ξανά τον εαυτό του»
Με Τσέλιε ή Σαμπάχ αν περάσει την Παρτιζάν η ΑΕΚ
Στέλνουν τον Τάντιτς στον Ολυμπιακό οι Σέρβοι
H ομάδα που θέλει να προκαλέσει μεταγραφικό σεισμό με Νεϊμάρ
«Η Ιταλία έκανε τη σωστή επιλογή, δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη»
Κληρώνει σήμερα για Πάφο, Ομόνοια και Άρη στο Champions League και Conference League-Οι πιθανοί αντίπαλοι
Σε εμπόλεμη κατάσταση ο ΠΑΟΚ-Θέλει να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με μεταγραφές ο Σαββίδης
«Η Μπέτις πρότεινε συμφωνία συνιδιοκτησίας στη Γιουνάιτεντ για τον Άντονι»
Eπιβλητική η Φενέρ έκανε το 1-0 κόντρα στην Μπεσίκτας στον δρόμο για το triple-crown
«Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πει ότι θέλει να είναι στους Μπακς»