Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

Μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασίσων ζωνών στο Αίγαιο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η χώρα μας εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμκότηα και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο».

«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης

«Στις δύσκολες ημέρες που διανύνουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η παράνομη δράση της τουρκίας συνιστά διεθή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Απέσυρε ενδιαφέρον από την κούρσα για την προεδρία της ΚΟΠ ο Σαββίδης-«Το σύστημα επέλεξε ξανά τον εαυτό του»
Με Τσέλιε ή Σαμπάχ αν περάσει την Παρτιζάν η ΑΕΚ
Στέλνουν τον Τάντιτς στον Ολυμπιακό οι Σέρβοι
H ομάδα που θέλει να προκαλέσει μεταγραφικό σεισμό με Νεϊμάρ
«Η Ιταλία έκανε τη σωστή επιλογή, δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη»
Κληρώνει σήμερα για Πάφο, Ομόνοια και Άρη στο Champions League και Conference League-Οι πιθανοί αντίπαλοι
Σε εμπόλεμη κατάσταση ο ΠΑΟΚ-Θέλει να απαντήσει στον αιφνιδιασμό με μεταγραφές ο Σαββίδης
«Η Μπέτις πρότεινε συμφωνία συνιδιοκτησίας στη Γιουνάιτεντ για τον Άντονι»
Eπιβλητική η Φενέρ έκανε το 1-0 κόντρα στην Μπεσίκτας στον δρόμο για το triple-crown
«Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να πει ότι θέλει να είναι στους Μπακς»