Απέρριψε αίτημα κρατούμενου στη Μενόγεια για απελευθέρωση το Ανώτατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες αίτημα προσώπου από τη Σρι Λάνκα, το οποίο κρατείται στα αστυνομικά κρατητήρια της Μενόγειας, για έκδοση προνομιακού εντάλματος απελευθέρωσης (Habeas Corpus).

Συγκεκριμένα, ο αιτητής ζητούσε από το Δικαστήριο την έκδοση προνομιακού εντάλματος habeas corpus, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα και η διάρκεια της κράτησης του και να διαταχθεί η αποφυλάκιση του.   

Σημειώνεται ότι ο αιτητής κρατείται από την Κυπριακή Δημοκρατία από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019, με σκοπό την απέλασή του, ενώ σημειώνεται ότι η κράτηση του αφορά σε τρεις χρονικές περιόδους επί τη βάση τριών διαφορετικών διαταγμάτων κράτησης, με τελευταίο εκείνο ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου του 2020, στη βάση του άρθρου 14 του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου.

Σύμφωνα με την αίτηση του συγκεκριμένου προσώπου «η κράτηση του είναι παράνομη, εφόσον με την αναστολή όλων των ενεργειών απέλασης του, ενόψει της καταχώρησης της Προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά του διατάγματος κράτησης, με σκοπό την απέλαση του, ημερομηνίας 23/12/2019, δεν υπάρχει προοπτική απέλασης».

Η εκπρόσωπος της Δημοκρατίας υποστήριξε τη νομιμότητα και τη διάρκεια της κράτησης, θεωρώντας εσφαλμένη την εντύπωση του αιτητή ότι η κράτηση μέχρι σήμερα προκύπτει από το διάταγμα ημερομηνίας 23/12/2019.

Πρόταξε ότι η κράτηση αφορούσε σε τρεις χρονικές περιόδους επί τη βάση τριών διαφορετικών διαταγμάτων κράτησης, με τελευταίο εκείνο ημερομηνίας 27/11/2020, στη βάση του άρθρου 14 του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου.   

 

Ήγειρε, επίσης, και προδικαστική ένσταση ότι ο αιτητής δεν νομιμοποιείται στην καταχώρηση της παρούσας αίτησης, εφόσον με αυτήν επιδιώκει ουσιαστικά τον έλεγχο της νομιμότητας των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης, που μόνο με προσφυγή στη βάση του Άρθρου 146 του Συντάγματος μπορούν να ελεγχθούν.  

«Η κράτηση του αιτητή», ανέφερε, «στη βάση των πιο πάνω γεγονότων αρχίζει από τις 23/12/2019 με την έκδοση των πρώτων

διαταγμάτων κράτησης και απέλασης, δυνάμει του άρθρου 14 του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου, κράτηση που παρατείνεται μέχρι σήμερα κατόπιν επανεξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα της κράτησης και ως αποτέλεσμα της αναστολής του διατάγματος απέλασης, ενόψει των  διαφόρων μέτρων που λήφθηκαν από τον αιτητή. Το γεγονός ότι στη συνέχεια εκδόθηκαν νέα διατάγματα κράτησης και απέλασης δεν αλλοιώνει την εικόνα ότι εξακολουθεί να υφίσταται η κράτηση του, για τον ίδιο σκοπό, που είναι η απομάκρυνση του από την Κύπρο».

Η Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Α. Πούγιουρου, έκρινε δικαιολογημένη την περίοδο κράτησης του ενός χρόνου περίπου και «έως καθόλα νόμιμη» ενόψει των παρατάσεων, που δόθηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών κατόπιν επανεξέτασης της κράτησης του αιτητή σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όπως σημείωσε «είναι φανερό στη βάση του ιστορικού της κράτησης του αιτητή ότι ο ίδιος προέβη σε διαβήματα κατά τη διάρκεια της κράτησης του, που εμπόδιζαν την απέλαση του και συνακόλουθα συνέτειναν στην παράταση της κράτησης».

Από τα ενώπιον της στοιχεία, η Δικαστής έκρινε ότι με το να αναμένει ο Υπουργός Εσωτερικών το αποτέλεσμα της προσφυγής, που καταχώρησε ο αιτητής, προσβάλλοντας τα αρχικά διατάγματα κράτησης και απέλασης, «σε καμιά περίπτωση καταδεικνύουν ολιγωρία ή καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων διαβημάτων, για απέλαση του αιτητή, αλλά ούτε και τη μη ύπαρξη λογικά προοπτικής απομάκρυνσης για νομικούς ή άλλους λόγους ή εγκατάλειψη του σκοπού κράτησης, ως η εισήγηση του αιτητή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Χαμός στην Τσέλσι-Ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό και ο Μαντουέκε γελούσε
Μουντιάλ 2030: Απευθείας πρόκριση για Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Η πολυτάραχη πορεία του βγαλμένη από ταινία του Netflix δίχως... season finale
Απεβίωσε η θρυλική μορφή της Ίντερ, Λουίς Σουάρεθ-Ο μοναδικός Ισπανός με Χρυσή Μπάλα
Η Παρί έκανε την έκπληξη και πήρε τον Λι Κανγκ-ιν
«Καθάρισε» και τον Τζέρε και... έφυγε για τους «16» του Wimbledon ο Τσιτσιπάς!
Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική ο Φαν ντερ Σαρ
Βαριές καμπάνες σε ΑΕΚ-Ποινή για σοβαρά επεισόδια, αποκλεισμός Ρόκα
Αυτή είναι η ποινή του Αθλητικού Δικαστή στον Ουάρντα για την καταγγελία για χειρονομία